MENU

За прозорість виборів. Чи обріже Жванія свій вплив на політику

341 0

У Британії депутати парламенту звітують про кожен фунт стерлінгів, які вони отримують поза межами фінансування з бюджету. Члени палати громад мають публічно повідомити, скільки отримали як гонорар за газетну статтю або які дисконтні картки їм подарували.

В Америці лобісти звітують про кожен долар, який вони пожертвували політикам з коштів, отриманих від іноземних клієнтів. В такий спосіб відслідковується опосередкована підтримка партій з-за кордону.

 

В Україні прозоре фінансування політики відсутнє навіть у зародку. Спонсори політичних проектів, які згодом стають ляльководами партій, залишаються повністю поза полем уваги громадян.

Попри ідеї Майдану, вибори-2014 знову можуть стати тіньовим змаганням. Є буквально декілька днів, щоб хоч якось виправити ситуацію – на розгляді парламенту перебуває закон N4846, розроблений IFES-Україна разом з рухом ЧЕСНО, про забезпечення прозорості партій в Україні та передвиборчої агітації.

Ідея – щоб виборці знали про конкретні джерела фінансування партій. Принципово, щоб були обізнані про це до дня голосування, аби робити усвідомлений вибір.

Закон N4846 пропонує партіям та мажоритарникам подати детальні звіти про кошти, отримані та витрачені станом на 10 днів до дня голосування. Опубліковано ці партійні звіти мають бути не пізніше, ніж за чотири дні до дня голосування, а звіти мажоритарників – не пізніше, ніж за два дні до дня голосування.

Перелік інформації, яка стане доступною виборцям, має хоча би започаткувати практику розкриття політичних спонсорів. Партії та кандидати повинні за цим проектом розкрити відомості про всі надходження на рахунки партії або мажоритарника, а також здійснені звідти витрати. У тому числі – інформація про розмір та дату внеску, прізвище особи, яка здійснила внесок, та адресу реєстрації донора.

Зрозуміло, що число виборців, які будуть досліджувати таку інформацію – мінімальне. Але цю роботу для них зроблять журналісти.

Окрім того, законопроект гарантує публічність усій інформації, яка міститься у документах, поданих кандидатами до ЦВК для реєстрації. Зокрема – автобіографія кожного кандидата у депутати тепер має бути доступна.

Співавторами законопроекту є сім депутатів, у числі яких – чинний президент: Порошенко, Тягнибок, Кличко, Гриценко, Соболєв, Стець, Шевченко.

Але схвалення цього закону блокує депутат Давид Жванія – голова комітету з питань державного будівництва. У парламенті він плутано пояснив мені, чому виступає проти – спочатку сказав, що закон пізно імплементувати на цих виборах (у що я не вірю), потім – що він суперечить Конституції (хоча це не його функція – трактувати Основний закон). Згодом Жванія заявив, що вже є рішення комітету про відхилення закону, хоча, за моєю інформацією, він ще не розглядався – а тільки мав би розглядатися на комітеті у середу, 3 вересня.

Власне, тому 3 вересня активісти о 14:30 будуть пікетувати комітет Жванії – аби він дав дорогу законопроекту, який зменшить вплив таких, як Жванія, на українську політику.

Сергій ЛЕЩЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини