MENU

Газовий прорив на словацькому напрямку

863 0

Пересічні українці ще не скоро оцінять сьогоднішній справжній прорив в газовій галузі нашої держави. Адже від сьогодні по-справжньому запрацювала реверсна схема імпорту природного газу. Від сьогодні, завдяки НАК Нафтогаз України, Уряду України, Керівництву Словаччини і ЄС, Україна вперше почала отримувати газ через Словаччину.

Раніше роками велися переговори, але ситуація під впливом Кремля виглядала безнадійною. Сьогодні, врешті-решт, надійшла конкретна відповідь від Європи до Кремля за його «медвежу» поведінку в газових питаннях.

Звичайно, йдеться наразі про ще не достатні для нашої держави обсяги імпорту газу – 10 мільярдів кубометрів без шкоди транзиту. Адже за рік ми споживаємо понад 50 мільярдів кубометрів, а добуваємо 20. Але для початку це дуже серйозно! Україна вперше показала, що, хоч важко, але переживе цей рік без російського газу.

Звичайно, наша країна занадто багато газу споживає за рік. Для порівняння: сусідня Польща (і за площею, і за населенням близька до нас) споживає за рік 14-16 млрд. газу. А Україна – 50. Отже, є ще куди рухатися в напрямку скорочення споживання. І треба нам зменшувати обсяг газу в загальному балансі енергозабепечення. Треба скороти обсяги споживання газу принаймні до тих обсягів, які видобуваємо.

І, судячи з сьогоднішньої налаштованості та конкретних дій НАК Нафтогазу і Уряду України, через кілька років цього можна досягнути. А наразі треба було продемонструвати дієвість реверсної схеми. І варто підкреслювати, що в принципі існує технічна можливість поставок тільки через Словаччину до 30 млрд. кубометрів газу. Не враховуючи можливостей Польщі та Угорщини.

Звичайно, що собівартість газу на західних кордонах вища, ніж на східних. Але ж під час російської агресії ціна не є пріоритетом. Тим більше газ із заходу суттєво дешевший того, що нам пропонує РФ.

У відповідь на конкретний крок української сторони по організації серйозних реверсних поставок, РФ, мабуть, настільки розгубилася, що 28 серпня 2014 року лише зуміла словами російського Міністра енергетики О.Новака (донецького походження) абсурдно заявити, що для гарантування безперебійного транзиту Нафтогаз у вересні-жовтні начебто ще має закачати близько 10млрд. кубометрів газу. Тобто довести обсяги газу в ПСГ до 25 млрд. Наче пан міністр забув, що рік тому і російській, і тодішній українській сторонам вистачало 18-19 млрд. на початку опалювального сезону.

Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини