MENU

Час зламати піраміду, яка паралізує розум

2501 4

Кремлю вдалося створити ситуацію, коли нереальність стала частиною нашого реального життя. Війна, яку на Заході і в Україні називають «гібридною», вміщує в собі багато складових, основні з яких – інформаційні і кібернетичні атаки, енергетичний шантаж, промислове шпигунство, психологічні і технологічні диверсії, а також, як прояв особливого звірства, – воєнна агресія.

Не можу на сто відсотків погодитися з твердженням тих експертів і журналістів, які бачать аналогії ситуації на Сході України або в Криму з Придністров’ям чи Абхазією, або порівнюють з процесами, які відбувалися в колишній Югославії. Сучасна пропаганда Путіна і тенденція розвитку думок в Росії можуть допомогти відповісти на чимало питань. А їхній аналіз спроможний дати відповідь на головну проблему – як боротися проти російської пропаганди і перемогти в інформаційній війні. 

Погоджуючись з зауваженням канцлера Німеччини Ангели Меркель, що Путін перебуває зовсім в іншій реальності, додам, що він перебуває в створеному ним самbм світі ілюзій і хворих фантазій. Що це за світ Путіна? І яку мету переслідує він особисто, та його ідеологи і технологи війни Росії проти Заходу? Що саме сказав Путін лідерам ЄС і України, що вони оніміли від шоку? 

Путін – месія

Завдяки потужній пропаганді росіяни вірять, що мають доброго царя Владіміра, який покладає всі зусилля для боротьби з Сатаною і його учнями - виконавцями його задумів. Навколо «святої Русі» - вороги, які готують один заколот за другим. 

Це вписується в теорію конспірації, яка є дуже поширеною в Москві. Зауважу, що конспіраційні теорії популярні і на захід від Смоленська або Калінінграда. Різниця в тому, що російський варіант теорії замахів і заколотів замішаний на середньовічному містицизмі і релігійності, а втілення інформаційної війни фінансується і підтримується державою, бізнесом і суспільством, освічується ієрархами церкви. Чому така консолідація? Все зрозуміло – в Росії вірять, що їхня країна на чолі з президентом Путіним має особливу місію в цьому світі. Путін – месія, майже святий. 

Віра в месіанство і є тим наріжним каменем, який цементує різні верстви населення. Дехто встиг влучно назвати це явище «соціальною шизофренією». Можливо, що й так. Але за цим стоїть високопрофесійна робота технологів. 

Історичність «святості» - прапор агресії

Знищити Україну і український народ – головне завдання путінських ідеологів на кшталт Алєксандра Дугіна. Останній не є технологом, він є «творцем» месіанської ідеології. А виконавці – звичайні цинічні фахівці, які заробляють на цьому великі гроші. 

Отже, знищити Україну як головну перепону для підтвердження «історичної державної святості» Росії. Кремлю будь-якою ціною треба довести, що Росія історично пов’язана з Київською Руссю, що витоки російської державності є набагато старішими за часи заснування Московського князівства. Тому витягуються з запліснявілих шухляд часів Катерини ІІ різноманітні терміни на кшталт «Новоросії». Вся історія Російської держави – суто брехня і фальсифікація. Це зауважила свого часу і німецька принцеса Ангальт-Цербстська, яка захопивши петербурзький трон і назвавшись Катериною ІІ, брехню сама зробила інструментом в боротьбі проти України, Польщі, Литви, Фінляндії, Пруссії.

Довести, що витоки Росії – в Києві, заважає саме існування України. Тому Путін не соромиться голосно заявляти: Україна не має права на існування. Саме це він казав в 1991 році, не раз повторював на різного роду партійних збіговиськах, поки вже, починаючи з 2008 року, Бухарестського саміту НАТО, заявляв це публічно, в тому числі лідерам світу і України. Про це він нещодавно в очі казав Меркель і Олланду, Баррозу і Порошенку. 

Завдання України – не лише витримати цю інформаційну навалу, але й активно працювати з населенням зомбованого російською пропагандою Сходу країни. Справа в тому, що політика путінського васала Януковича призвела до зубожіння донбаського населення. Воно сприймає ідею «Новоросії» не в тому сенсі, як її сприймають в Москві або десь в Самарі. Для них, принижених, зневірених і обшуканих кланом Януковича, створення суспільства справедливості полягає в поверненні до стандартів Совєтського Союзу. Тому вони сприймають «Новоросію» як шанс повернутися до «совєтського раю». Велика різниця. І поле діяльності для України. Якщо вдасться достукатися до серця хоча б половини цих людей, перемогу в інформаційній війні Україні гарантовано. 

Це складна справа. Але саме цим сьогодні мають займатися журналісти, культурологи, митці, історики, політологи, аналітики, тобто шукати спосіб вплинути не тільки на розум, але й на почуття людей на сході. І не лише на сході. 

Сердечні стріли

Чому я наполягаю саме на те, що Україна повинна достукатися до серця кожного. Чи не вистачить сказати правду? На жаль, для пересічного громадянина вже дуже важко з’ясувати де брехня, а де істина, де історична правда, а де фальшивка, де відверта розмова, а де маніпуляція свідомістю. 

Причина в тому, що російська пропаганда створила паралельний реальному світу, свій світ фантазій і ілюзій. В ці казки вірять глядачі і користувачі інших інформаційних ресурсів. А чому? Тому, що прокремлівські пропагандисти знають, як маніпулювати розумом. Через серце. Вони готують привабливу для користувача інформацію, разом з тим темп надання жахливих сюжетів про «злочини» українських «нелюдів» збільшується, а фантазія квітне. Ви вважаєте, що росіяни не повірили в «закатованого українськими фашистами» хлопчика або в «слід НАТО» в трагедії з малайзійським лайнером? Не так вже важливо, що пізніше цю інформацію було спростовано. Брехня зачепила почуття людей. Інформаційна стріла влучила в серце, паралізувавши розум і логіку. Ціль досягнуто. 

Саме тому, спростовуючи брехню, розповідаючи про справжні факти, не так вже важливо – з історії чи сьогодення, треба шукати шлях до серця людини. Мають бути задіяні всі сучасні засоби і технології – від концертів рок-гуртів, видань газет і книжок, запуску розважально-інформційних шоу, створення документальних і художніх стрічок, створення нового покоління жанрів теленовин до організації інформаційних центрів України в країнах ЄС і СНД, аж до функціонування діалогових бюро з надання інформаційної підтримки населенню в Україні. 

Треба брати до уваги той факт, що для російської пропаганди вигадані історії, які вони подають користувачам у власній країні і за кордоном, є лише технологічний шаблон або схема, завдяки яким продукт потрапляє до споживання масами. Ці наймані професіонали чудово розуміють, що все, що вони створюють не є правдою, що назва цьому – технологія влади і її впливу. Що це і є важелі «м’якої сили». 

Партнери в Росії?

Питання стоїть рубом – чи має Україна союзників серед росіян? І якщо так, то де їх шукати. Маю на увазі не опозиційні сили, які є слабкими і недієздатними. 

Насправді, потенційними союзниками є патріоти Росії. Ті люди (впевнений, що їх кількість досить велика), які не сприймають дії Путіна, які критично ставляться до політики Кремля, в тому числі у відношенні до України. Вони не є прихильниками ані дугінської ідеології, ані маразму Жириновського, ані агресивних дій Путіна. Це критична маса раціонально мислячих громадян, які опинилися поза реальної політики. Вони переймаються тим, як зберегти свою державу. Вони не мають наміру тікати за кордон, як це вже зробила половина опозиціонерів, а в цю мить цю тенденцію продовжує чимала частина так званої «протестної» творчої інтелігенції. Це в своїй масі люди помірковані і далекі від революційних переворотів. Вони з презирством ставляться до влади, чудово бачать її прагнення утримати важелі впливу, і шляхи до власного збагачення, але й дії опозиції їм не вселяють довіри.

Ці люди не є патріотами України. І ніколи такими не стануть. Але вони розумні і зважені громадяни своєї держави. І в разі, якщо знайти шлях до їхніх сердець і розуму, вони стануть надійними союзниками або принаймі – партнерами - українців. Хай і ситуативними. Це краще ніж ворогами. 

І оволодіння увагою цієї чималою аудиторією дуже важливе в протидії України в інформаційній війні, яку розв’язала Москва. 

Час діяти. Бо поки що нашу судьбу – судьбу України і всієї Європи – намагається вирішити злочинець Путін. Час зламати піраміду брехні і маніпуляцій, яка каменем лягла на серця і яка паралізує розум людей. 

Віктор ЧЕРНИШУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини