MENU

Крим перетворюється на порохову бочку

11823 0

Після окупації та незаконної анексії Криму керівництво Росії взяло курс на мілітаризацію півострова через посилення існуючого угруповання Чорноморського флоту, інтеграції об’єктів військової інфраструктури, захоплених в України, у загальноросійську систему, а також розробки програми створення і розвитку військового угруповання збройних сил РФ на Кримському півострові.

Насамперед угруповання ЧФ РФ було додатково посилено повітрянодесантними, мотострілецькими й артилерійськими підрозділами, у тому числі реактивними системами залпового вогню зі складу Південного та Західного військових округів.

Поряд з цим, керівництвом РФ прийнято рішення про розгортання ракетного комплексу берегової оборони, здатного уражати цілі на більшій частині акваторії Чорного моря. Для посилення протиповітряної оборони півострова додатково розгорнуто зенітно-ракетні комплекси. Підсилено й військово-повітряний компонент за рахунок перекидання літаків винищувачів Су-27. За час окупації з території Росії на півострів доставлено понад 1,5 тис. одиниць бронетехніки.

На виїзному засіданні Ради безпеки РФ 13 серпня у Севастополі головна увага приділялася питанням розбудови військової інфраструктури та забезпечення належних умов функціонування на півострові міжвидового угруповання збройних сил. За словами президента В. Путіна, розроблено і затверджено відповідну програму, внесені зміни в існуючі програми розвитку ЗС РФ, що дасть змогу створити в Криму потужне міжвидове угруповання збройних сил для захисту і оборони «нового суб’єкта федерації». Розгортання такого угруповання,за оцінкою міністра оборони РФ С.Шойгу, навіть за сприятливих умов (наявного фінансування, людських ресурсів, О та ВТ)можливе не раніше 2016 року.

Виступаючи на засіданні колегії МО РФ (16 вересня ц.р.), С.Шойгу зазначив, що істотні зміни, що відбулися у воєнно-політичній обстановці на Південно-Західному стратегічному напрямку з початку цього року, вимагають від Росії розгортання «повноцінного і самодостатнього» військового угрупування на Кримському півострові. Значною мірою це пов’язано з розширенням території Південного військового округу після входження Кримського півострова до складу РФ, різким загостренням ситуації в Україні, а також зростанням іноземної військової присутності поблизу російських кордонів.

За словами заступника міністра оборони РФ Д.Булгакова, в Криму завершується формування угруповання матеріально-технічного забезпечення із двох компонентів: стаціонарного (центр Чорноморського флоту з системою баз та складів) і мобільного (окрема бригада матеріально-технічного забезпечення).

У свою чергу Міністерство закордонних справ України заявило, що такі кроки російської сторони дестабілізують ситуацію у Чорноморському регіоні та закликало РФ припинити провокаційні дії, які несуть загрозу суверенітету, територіальній цілісності України та миру в регіоні, а оголошені причини таких дій «не витримують жодної критики». Крім того було заявлено, що створивши на частині суверенної території України «сіру зону», яка де-факто не покривається чинними багатосторонніми договорами у галузі контролю над озброєннями, Росія продовжує нарощувати військову присутність в Криму і створювати там ударне військове угруповання з незрозумілими завданнями.

Дії російської сторони викликають занепокоєння у НАТО. Так, в офіційній заяві представника Альянсу зазначається, що плани Росії зі створення ударного угруповання військ на території окупованого Криму загрожують миру і стабільності в Чорноморському регіоні.

На теперішній час угруповання російських військ (сил) у Криму нараховує понад 25 тис.військовослужбовців і ця чисельність може бути доведена до 40 тис. осіб. Експертами прогнозується, що Росія й надалі буде нарощувати свій воєнний потенціал в Кримушляхом модернізації та заміни озброєння і військової техніки новими та модернізованими зразками (зокрема, бомбардувальники Ту-22М3, винищувачі Су-34, Су-27СМЗ, системи протиповітряної оборони великої дальності С-400, сучасні артилерійські системи, у т.ч. реактивні системи залпового вогню). Нові військово-морські платформи підвищать бойові можливості ЧФ РФ для проведення операцій у Чорному та Середземному морях. Дизель-електричні підводні човни типу «Варшав’янка» планується озброїти крилатими ракетами, що здатні уражати наземні цілі на відстанях до 1,5-2 тис. км.

Поточний розвиток ситуації на тимчасово окупованій території свідчить про активне відновлення та розвиток існуючої інфраструктури, створення військових містечок для дислокації нових з’єднань і частин за рахунок згортання програм та фінансування будівництва військово-морських об’єктів на території Краснодарського краю. Враховуючи плани надходження до складу ЧФ РФ нових надводних кораблів та підводних човнів, окупаційна влада спрямовує зусилля на удосконалення об’єктів причальної та прибережної інфраструктури в бухтах м. Севастополя, у тому числі тієї, що використовувалась корабельним складом ВМС України. Проводиться реконструкція колишньої бази підводних човнів у м. Балаклаві.

Відновлюються інфраструктура аеродромів у районі м. Євпаторія й о. Донузлав, у т.ч. учбового летовища для морської авіації, а також вертолітні площадки у м. Севастополі. Основним пунктом базування новоствореної авіаційної частини оснащеної літаками винищувачами Су-27 визначено аеродром Бельбек, наразі тривають роботи з відновлення й удосконалення його інфраструктури.

Триває підготовка пунктів управління орбітальним угрупованням військ Повітряно-космічної оборони у м. Севастополі та м. Євпаторії, які з 1 грудня 2014 року будуть включені в загальну систему управління військами Повітряно-космічної оборони РФ.

Міністерство оборони РФ планує використання полігона злітно-посадкових систем«НИТКА» (с. Новофедорівка) для підготовки екіпажів літаків корабельної авіації Су-33 зі складу Північного флоту РФ.

Поряд з цим, командування ЗС РФ активізує заходи з розгортання 

в північній частині Кримського півострова, поблизу адміністративного кордону з материковою частиною України, угруповання військ (сил) з метою його застосування у разі прийняття рішення на проведення операції зі створення сухопутного коридору з материкової України до Криму. Наразі ця загроза зберігається,незважаючи на Мінські домовленості про припинення вогню та посилення міжнародних санкцій проти Росії.

На теперішній час угруповання налічує до 9-ти батальйонних тактичних груп, триває нарощування їх бойових можливостей. Зокрема, в районі н.п. Армянська та м. Джанкой додатково розгорнуті артилерійські підрозділи, на озброєнні яких знаходяться 152-мм СГ 2С3 «Акація», 152-мм гаубиці «Мста-Б», пускові установки РСЗВ БМ-21 «Град».

У спеціальних таборах на території Криму здійснюється підготовка бойовиків для їх подальшого направлення до материкової України з метою дестабілізації ситуації в південних областях нашої держави, залякування мирного населення, здійснення диверсійно-терористичних заходів на важливих об’єктах цивільної інфраструктури.

Російська сторона постійно веде розвідку позицій українських військ на напрямку Армянськ - Херсон і на Чонгарському напрямі, у тому числі з активним застосуванням БПЛА.

З огляду на нинішню ситуація на півострові, за оцінкою радника Президента України С.Куніцина, Крим перетворюється на потенційно небезпечний напрям для України у військовому плані, від Криму виходить військово-стратегічна загроза Україні. Цей фактор Україна повинна враховувати при створенні нової оборонної стратегії на майбутні роки.

Прес-центр АТО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини