MENU

«Я не хочу ходити строєм. Хочу ходити сам»

7332 0

Виступ запланований на 14 грудня. Він буде незвичайний: до постійного складу «Акваріума» приєднаються колишні музиканти впливової британської рок-групи Oasis. Рівно рік тому Гребенщиков дав в українській столиці свій «іменинний концерт» під час майданівських подій. Цього року інтерес до його київського виступу підігріває вже російсько-український конфлікт.

Проте, як пише «Московский комсомолец», сам БГ вважає цей концерт «звичайним і пересічним». Крім того, наголошується, що люди, близькі до лідера «Акваріума», дивуються з приводу ажіотажу, пов'язаного з новиною про виступ у Києві. Мовляв, крім резонансних історій з Діаною Арбеніною та Андрієм Макаревичем, в Україні продовжують виступати багато російських виконавців.

Але суть саме в тому і полягає, що концерти основної маси з них ідуть у тінь на тлі виступів таких персоналій, як Макаревич і Гребенщиков, які своїми піснями можуть не просто розважати, а й спонукати думати, зачіпаючи гострі соціальні питання. Той факт, що київський концерт «Акваріума» не був відкладений і буде проведений у нинішньому «просторово-часовому» контексті, свідчить усе ж таки про його не зовсім «звичайний і пересічний» характер.

До того ж, українські організатори виступу кажуть, що це буде наймасштабніший концерт пітерської рок-групи за всі роки незалежності України.

«ВДАЮТЬ ІЗ СЕБЕ, НАСПРАВДІ...»

Тим часом у російському інформпросторі вже почали говорити про те, що київський виступ може створити Гребенщикову серйозні проблеми в РФ. Наприклад, газета «Взгляд», посилаючись на політолога Георгія Федорова, пише: «... Будь-який російський артист, виступаючий на Україні, в місцевій атмосфері русофобії ризикує «потрапити в провокацію», навіть якщо вирішив з чистими думками виступити перед київськими глядачами».

Далі пряма мова «експерта»: «Цікаво, з якої саме причини Гребенщиков вирішив виступити саме у Києві? Я думаю, що Бориса Гребенщикова із задоволенням вислухали б у Киргизії, Казахстані, у Білорусії та інших країнах. Швидше за все, Гребенщикова просто намагаються купити, щоб він виступив у цій інформаційній кампанії, як свого часу Андрій Макаревич виступав перед українською аудиторією».

До слова, новина про те, що «Акваріум» відвідає в грудні столицю України, з'явилася ще у вересні; а за три дні після концерту в Києві Гребенщиков якраз повинен виступити в Мінську.

Крім іншого, Федоров зазначає, що «тактично Гребенщиков може заробити гроші, але стратегічно він може втратити чимало шанувальників у Росії». «Якщо він виступить у Києві, то це кине на його творчість тінь», - цитує «експертну» думку газета «Взгляд».

Залишається тільки здогадуватися, що «тактично» і «стратегічно» виграють від подібних коментарів такі російські політологи, як пан Федоров, але більшою мірою тут важливо підкреслити інше. На жаль, у багатьох політологів є погана звичка: зводити деколи всю реальність до політичної сфери і через неї намагатися «вичерпно» тлумачити те, що відбувається навіть у тих сферах, які стоять вище політики. Наприклад, часто це стосується світу творчості або релігії.

Ну а в російських ЗМІ сьогодні прийнято «матеріалізовувати» будь-які реальні чи потенційні антикремлівські мотивації серед відомих росіян. Мовляв, все пояснюється виключно пошуком комерційного зиску, а не якимсь нематеріальними надцінностями.

Приміром, «неправильну» позицію Макаревича щодо Криму на каналі НТВ у пропагандистському фільмі «13 друзів хунти» пояснили тим, що у лідера «Машины времени» нібито є «виноробні угіддя на півострові», за які, мовляв, тепер доведеться платити державі, а не «якимось інспекторам».

Тут варто нагадати, що такий захисний механізм, як «проекція» (приписування власних мотивацій іншим людям), уперше був описаний Зигмундом Фрейдом...

«ЩЕ НЕ ПІЗНО, ГУБЕРНАТОРЕ...»

У березні цього року Гребенщиков у компанії з Юрієм Шевчуком, В'ячеславом Бутусовим і Максимом Леонідовим закликав до миру і дружби між народами України та Росії.

Тоді ж телеканал «Россия 24» показав сюжет про події на сході України під пісню БГ «Этот поезд в огне» («...Эта земля была нашей… Пора вернуть эту землю себе»). У відповідь на це лідер «Акваріума» поцікавився у редакції каналу, чому вона не дозволила, щоб в ефірі прозвучала інша стрічка з цієї пісні: «Я видел генералов, они пьют и едят нашу смерть» ... Цитуючи ж православного проповідника Антонія Сурозького, Гребенщиков тоді підкреслив, що ті, хто ненавидить одних задля інших, грають на руку дияволові.

Цього року «Акваріум» випустив новий сингл «Праздник урожая во дворце труда»; так називається і програма, з якою група збирається виступити в Києві. На цьому синглі є пісня «Губернатор», актуальна не тільки для сучасної Росії, а й України:

«...Забудь квартиру в Ницце, грядет девятый вал. Не время суетиться, запрись с ружьем в подвал. Губернатор, на зоне учат, жизнь – это бой. Еще не поздно, Губернатор… А, впрочем, думай сам, Господь с тобой»...

Євген СЕРЕДА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини