MENU

У заповіднику ''Софія Київська'' впала стіна

14414 2

Сьогодні впала одна з стін заповідника "Софія Київська", що відділяла його територію від внутрішнього двору житлового будинку по вул. Стрілецька, 7/6.


Довжина обваленої ділянки приблизно 30 м. Висота стіни була близько 5 метрів, товщина приблизно 25 см. Збудована у 60-х роках минулого сторіччя.

Це вже як мінімум другий випадок аварій у цій зоні внаслідок зсувів грунту. Декілька років тому, за 20 метрів від сьогоднішньої свіжозваленої стіни (на малюнку показано червоним), був провал у тротуарі (позначено жовтим). Туди впала людина і загинула. Щастя, що сьогодні нікого не було поруч. Тенденція загрозлива – руйнування трапляються все ближче і ближче до стін самого Софійського собору, і вже впритул підійшли до історичних пам'яток.


Якщо не вжити заходів, руйнування самого Софійського собору – справа часу. Внаслідок злочинної політики забудови буферної зони Софії Київської, авантюрних будівельних проектів, рівень грунтових вод на території заповідника та коло нього піднявся до критичного рівня. Відстань від верхнього краю підземної води до фундаменту Софії – півтора-два метри. І цей показник весь час зменшується. Причин декілька.

Перша і найбільш очевидна – забудови з глибокими фундаментами навколо, котрі порушують циркуляцію підземних вод, внаслідок чого виникають своєрідні "загати", вода накопичується так само, як у водосховищах над греблями. Грунти втрачають стійкість. Найвідоміше і найскандальніше будівництво – Гончара 17-23 (на карті позначено блакитним), елітний житловий комплекс з блюзнірською назвою Fresco Sophia – за іменем об'єкта всесвітньої спадщини, який воно руйнує.

Поряд, по провулку Рильського, збудовано фітнес-клуб зі спа-центром. Грішать на неправильним чином прокладені комунікації.

Словом, лише жорсткий мораторій на забудову буферної зони, з паралельним обстеженням, і, якщо це потрібно – реконструкцією комунікацій може порятувати Софію.

Ігор ЛУЦЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини