MENU

За дискриминацию матерей с колясками на макеевский супермаркет подали иск в суд

684 0

 


Организатор протестапротив дискриминации матерей всупермаркетах и рейдов по ним ЮлияСемехина подала в суд на макеевскийсупермарет «Фиеста», в котором до сихпор отказываются обслуживать посетителейс колясками. Ниже текст Юлии и ее исковоезаявление.


Об этом пишет pauluskp.


Подробнее о ранеепроводимых рейдах ЗДЕСЬ и ЗДЕСЬ.


13 сентября 2012 в 10.30 вГорняцком районном суде г. Макеевкасостоится судебное заседание по делугражданки Семехиной Юлии Сергеевныпротив ООО «Фиеста Трейд».


Истец, молодаямама, отстаивает право на посещениесупермаркета «Фиеста» с детской коляской.(Г. Макеевка, пр. Генерала Данилова,20Б)

В апреле 2012 года руководствомучреждения был запрещен въезд в магазинс детскими колясками. Директор супермаркетаАлександр Хижняк аргументирует такоераспоряжения тем, что коляска занимаетмного места и требует оставлять ее навходе, совершать покупки, держа ребенкана руках. Администрация супермаркетане учитывает Государственные строительныенормы Украины. 2.2-17: 2006 в п. 7.2.1 которыхуказано, что «В зоне обслуживанияпосетителей общественных заведений исооружений различного назначенияследует предусматривать места дляинвалидов и других маломобильных группнаселения из расчета не менее 5% общейвместимости учреждения». К маломобильнымгруппам населения в соответствии с п.3этих самых норм 2.2-17:2006 относятся и «...люди с детскими колясками».

Также,дирекция супермаркета нарушает ст. 24Конституции Украины, Семейный кодексУкраины, Конвенцию о защите прав человекаи основных свобод, Закон Украины «Озащите прав потребителей», ПостановлениеКМУ от 15.06.2006 № 833.

После акциипротеста, коллективных обращений кдиректору супермаркета и мэру Макеевки(он признал незаконность действийсупермаркета), заявлений в органыпрокуратуры, которые не дали результатов,инициатор кампании Юлия Семехина решилаподать в суд на ООО «Фиеста Трейд».

«Вданном случае дирекция супермаркетанарушает мои права как матери и какпотребителя. Во-первых, этот запрет -прямая дискриминация материнства, ведьограничено мое право на свободный выбортоваров именно по той причине, что ямама и не могу маленького ребенкаоставить ни дома, ни на улице у входа.Во-вторых, как потребитель я имею правопокупать товары где захочу и когдазахочу, а такие общественные объектыкак супермаркеты должны быть оборудованныхи для инвалидов, и для людей с тележками,и для людей просто с большим багажом(замечу, что в «Фиесте» довольно широкиепроходы, не уже чем в других супермаркетах).Надеюсь на справедливость суда и на то,что не во всех инстанциях у бизнесменовесть рычаги влияния». - заявляет ЮлияСемехина.

093 254 19 04 - Юлия Семехина.

Исковоезаявление:

Гірницький районний судм. Макіївки
Позивач Семехіна ЮліяСергіївна
Зареєстрована:
Проживаю:

ВідповідачТовариство з обмеженою відповідальністю«ФІЄСТА ТРЕЙД»,
Ідентифікаційний кодюридичної особи: 37841445
Код ЄДРПОУ:12731020000
86126, м. Макіївка, пр. ГенералаДанилова, 20Б

ПОЗОВ
про захист правспоживача

3 квітня 2012 року близько14.00 я не змогла відвідати супермаркет«Фієста» і здійснити покупки.


В магазин (вторгівельну залу) я намагалася заїхатиразом з дитячим візком, у якому знаходиласядитина. На вході охоронець не пустивмене з причини заборони керівництвоммагазину в’їзду з дитячими візками. Япопросила повторити все вищесказанена камеру мобільного телефону, на щоохоронець покликав адміністраторазакладу.


6 квітня я зновуприйшла до супермаркету і залишилазапис у книзі скарг і пропозиції звимогою відмінити заборону в’їзду дозакладу матерів з візками. Відповідіне отримала.
Також вважаю за потрібнеповідомити, що до 4 квітня 2012 року заборонина в’їзд до супермаркету з візками небуло і я не один раз здійснювала покупкиз дитиною.


18 квітня 2012 р.директору супермаркету «Фієста» ХіжнякуОлександру Олександровичу було переданоколективне звернення-заяву від громадянУкраїни, мам Макіївки з вимогою відмінитинезаконну заборону в’їжджати доторгівельної зали супермаркету здитячими візками.


18 травня 2012року мною було отримано відповідь віддиректора супермаркету «Фієста», якийпідтвердив, що «адміністрацієюсупермаркету було прийняте рішеннящодо заборони в’їзду в торгівельнийзал супермаркету «Фієста» з дитячимивізками».


Вважаю, що булопорушено мої права споживача і матері.


Відповідно доп. 2 ст. 5 Сімейного кодексу України«Держава створює людині умови дляматеринства та батьківства, забезпечуєохорону прав матері та батька, матеріальноі морально заохочує і підтримуєматеринство та батьківство». У даномувипадку було здійснено дискримінаціюмене як матері. Адже, я не можу здійснюватипокупки самостійно, без дитини, і такожне можу здійснювати покупки, тримаючидитину на руках.


Відповідно дост. 24 Конституції України не може бутипривілеїв чи обмежень за ознаками статі,етнічного та соціального походження.Рівність прав жінки і чоловіказабезпечується правовим захистом,матеріальною і моральною підтримкоюматеринства і дитинства.
Також,відповідно до Стаття 14 Конвенції прозахист прав людини і основоположнихсвобод забороняється дискримінація забудь-якою ознакою - статі, раси, кольорушкіри, мови, релігії, політичних чи іншихпереконань, національного чи соціальногопоходження, належності до національнихменшин, майнового стану, народження,або за іншою ознакою.


Шляхом заборонивідвідувати супермаркет «Фієста» здитячим візком було обмежено мої правана вільне здійснення покупок за ознакоюстаті і обмежено мої права і свободи якматері.


Відповідно дост. 17 Закону України «Про захист правспоживачів» споживач має право навільний вибір продукції. За всімаспоживачами однаковою мірою визнаєтьсяправо на задоволення їх потреб у сферіторговельного та інших видів обслуговування.Встановлення будь-яких переваг,застосування прямих або непрямихобмежень прав споживачів не допускається,крім випадків, передбаченихнормативно-правовими актами.


В даному випадкубуло порушено моє право на задоволенняпотреб у сфері торговельного обслуговуванняі було застосовано пряме обмеження узв’язку з тим, що я змушена відвідуватисупермаркет з дитиною у дитячому візку.


Також, вважаюза необхідне зазначити, що ТОВ «ФІЄСТАТРЕЙД» обмежує моє право на вільнийвибір продукції, у даному випадку, я немаю ніякої можливості відвідувати самецей магазин, який є для мене географічнозручнішим ніж всі інші.


Також, відповіднодо п. 21 Порядку провадження торговельноїдіяльності та правил торговельногообслуговування на ринку споживчихтоварів, затверджених Постановою КМУвід 15.06.2006 № 833, суб’єкт господарювання(супермаркет «Фієста») повинен забезпечитидоступ споживачів до торговельнихоб'єктів без здавання на збереженняособистих речей, крім товарів, реалізаціяяких здійснюється у таких торговельнихоб'єктах. Однак такого доступу забезпеченоне було.


Відповідно дост. 4 Закону України «Про захист правспоживачів» споживачі під час придбання,замовлення або використання продукції,яка реалізується на території України,для задоволення своїх особистих потребмають право на захист своїх правдержавою.
Також, відповідно до ст. 22Закону України «Про захист правспоживачів» споживачі звільняютьсявід сплати судового збору за позовами,що пов'язані з порушенням їх прав.


Відповідно доп. 4.1 Державних будівельних норм України.2.2-17: 2006 «При проектуванні та реконструкціїгромадських і житлових будинків слідпередбачати для інвалідів і громадянінших маломобільних груп населенняумови життєдіяльності, однакові з рештоюкатегорій населення», п. 4.3 «Припроектуванні об'єктів, доступних дляМГН, повинні бути забезпечені: доступністьмісць цільового відвідування ібезперешкодність переміщення всерединібудинків і споруд», п. 7.2.1 «При проектуваннігромадських будинків та споруд слідкеруватися положеннями ДБН В.2.2-3, ДБНВ.2.2-4, ДБН В.2.2-9, ДБН В.2.2-10, ДБН В.2.2-11, ДБНВ.2.2-13, ДБН В.2.2-16, ВБН В.2.2-ЦЗН, ВСН 54, СанПиН1304, СанПиН 2605, СанПиН 3077, СН 4948, забезпечуючипотреби інвалідів та інших маломобільнихгруп населення. У зоні обслуговуваннявідвідувачів громадських будинків іспоруд різного призначення слідпередбачати місця для інвалідів і іншихмало мобільних груп населення ізрозрахунку не менше 5 % загальної місткостізакладу або розрахункової кількостівідвідувачів, у тому числі і при виділеннізон спеціалізованого обслуговуванняМГН у будинку.»


До маломобільнихгруп населення відповідно до п.3 Державнихбудівельних норм України 2.2-17:2006відносяться «люди, що відчувають труднощіпри самостійному пересуванні, одержанніпослуги, необхідної інформації або приорієнтуванні в просторі. До мало-мобільнихгруп населення тут віднесені інваліди,люди з тимчасовим порушенням здоров'я,вагітні жінки, люди старшого (похилого)віку, люди з дитячими коляскамитощо».
Зважаючи, на все вищевикладенепрошу:
1. Визнати незаконним будь-якідії відповідача, що обмежують допусквідвідувачів з дитячими візками доторгівельної зали супермаркету «Фієста»розташованого за адресою м. Макіївка,пр. Генерала Данилова, 20Б.
2. Зобов’язативідповідача скасувати заборону про недоступ до торгівельної зали супермаркет«Фієста» відвідувачів з дитячимивізками.
Додаток:
1. Копія позовноїзаяви.
2. Диски у кількості 2 №0492404160509 і № 0492104160509 з відео-записом моєїрозмови з адміністратором супермаркету,зроблений 03 квітня 2012 року
3. Копія укількості 2 колективного звернення доміського голови Мальцева О.М. від матерівМакіївки від 18 квітня 2012 року.
4. Копіяу кількості 2 колективного звернення-заявивід громадян України, мам Макіївки додиректора супермаркету «Фієста» ХіжнякаО.О. від 18.04.12.
5. Копія у кількості 2відповіді від Виконавчого комітетуМакіївської міської ради на колективнезвернення мам Макіївки до Макіївськогоміського голови Мальцева О.О. від04.05.2012 № КО–С–01288-31-4-12.
6. Копія укількості 2 відповіді на колективнезвернення-заяву мам Макіївки віддиректора супермаркету «Фієста» ХіжнякаО.О.
7. Копія у кількості 2 заяви допрокуратури м. Макіївки від 10.04.12.
8.Копія у кількості 2 повідомлення відпрокуратури міста Макіївки про направленнямого звернення від 10.04.12 до прокурораГірницького району м. Макіївки від13.04.12 № 53р.
9. Копія у кількості 2повідомлення від прокуратури Гірницькогорайону м. Макіївки про направлення моєїзаяви до Гірницької районної адміністраціївід 18.04.12 № 69р.
10. Копія у кількості 2відповіді Гірницької районноїадміністрації Макіївської міської радина моє звернення до прокуратури містаМакіївки з питання незгоди з діямисупермаркету «Фієста» від 08.05.2012 №П-С-00212-31.

…..
31.08.12 Семехіна Ю.С.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини