MENU

Чому Блок Порошенка втратив півсотні депутатських мандатів

9537 3

Останні виміри політичних симпатій соціологи провели за кілька днів до виборів. До Ради проходили 4 політичні сили. Але була значна частина виборців, які не визначилися.

У день голосування вони визначилися. За даними Національного екзит-полу прохідний бар'єр долали 7 партій.

Найбільший приріст продемонстрував Народний фронт: додаткові 14,4%, що у перерахунку дає +20 депутатських мандатів.

Ляшко за даними соцопитування був другим, за результатами екзит-полу – п'ятим. Радикал втратив 2,2% або -29 мандатів.

Блок Петра Порошенка хоч і залишився першим та трохи покращив підтримку (на 2,6%) значно втратив у кількості депутатських мандатів – майже півсотні.


На графіку:

- сині стовпчики демонструють зростання або падіння рейтингу політичної сили

- червоні стовпчики демонструють збільшення чи зменшення розрахованої кількості мандатів

Незначне збільшення підтримки та значне зменшення кількості розрахованих мандатів у Блока Порошенка пояснюється різною кількістю партій, які долають прохідний бар'єр за наслідками соцопитування напередодні виборів та результатами Національного екзит-полу.


Розрахунки:

- стовпчик "Демініціативи" – результати соцопитування (на 22 жовтня) та розрахована кількість мандатів для кожної політичної партії;

- стовпчик "екзит-пол" – результати Національного екзит-полу та розрахована кількість мандатів для кожної політичної партії;

- стовпчик "різниця" – результати екзит-полу мінус результати соцопитування окремо по відсоткам і окремо по мандатам.

Ці результати – наслідки роботи політтехнологів та виборчих штабів партій протягом останнього тижня кампанії.

Народний фронт зробив ставку на підтримку свого лідера як прем'єра. І виграв. Напевно, спонсори проекту мають виписати додаткову премію політтехнологу Сергію Гайдаю.

А от іншому переможцю виборів доведеться провести нелегкий розбір польотів. На початку виборчої кампанії у Блоці Петра Порошенка планували наростити підтримку до 40-45%. 23% від Національного екзит-полу просто шокував кандидатів у депутати. І хоча лідери вийшли до журналістів аби переконати, що задоволені перемогою, обличчя видавали їхні справжні відчуття.


"Генії піару показали свою ефективність", – слова одного з наближених до Президента. Усі, з ким довелося поспілкуватися "не на камеру" вказували на автора "перемоги" – Ігоря Гриніва. Журналісти його навіть не помітили у просторих залах Мистецького арсеналу. і Дуже символічно, що з прес-центру політтехнолог Блоку Порошенка йшов сам самісінький: Президент зі світою в одному напрямку, головний політтехнолог – в іншому.



Значний перерозподіл голосів виборців не на користь Блоку Порошенка Ігор Грринів пояснив наступним чином:

Невизначені визначилися в якусь іншу сторону. Виборці хотіли мати запобіжник від ситуацій, які сталися у 2005 році і мати єдину команду президента і прем'єра. Тобто хотіли показати необхідність єдності усіх демократичних сил. І досить ефективно це зробили. Я не думаю що (у Блока Петра Порошенка) хтось відбирав. Йде мова про тих, хто до останнього не визначалися. І вони визначилися перш за все на користь Самопомочі і Народного фронту.

Таке пояснення природно сприймалося б, якби автором слів був сторонній політтехнолог. А для того, хто безпосередньо відповідає за результат президентської партії, це визнання поразки. Опоненти з Народного фронту та Самопомочі розбили Гриніва і компанію з розгромним рахунком. Для самого Гриніва було б чесно відмовитися від мандату, аби компенсувати хоча б одному висуванця з тих десятків, які ще тиждень тому уявляли себе у залі під куполом.

І чергові висновки мають зробити керівники Блоку Порошенка. Вони втрачають великі можливості, коли ставлять на ключові посади малоефективних працівників.

Олексій БРАТУЩАК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини