MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 13 квітня 2023

115 0

Шановні читачі, UAINFO.org пропонує до вашої уваги традиційну добірку найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 13 квітня.

Річниця початку АТО/ООС: що важливо пам’ятати про 9 років опору Росії, які загартували ЗСУ перед великим вторгненням

Дев’ять років тому, 13 квітня 2014 року, в.о. президента України Олександр Турчинов оголосив про початок антитерористичної операції (АТО) на Донбасі. Так Україна відреагувала на вторгнення російських підрозділів до східних областей України, яке згодом переросло в повномасштабну війну, інформує UAINFO.org з посиланням на NV.ua.

За день до цього, 12 квітня 2014 року, російські диверсійні загони під командуванням полковника ФСБ у відставці Ігоря Гіркіна силою взяли під контроль управління МВС у Слов’янську та Краматорську, розпочавши аналогічний наступ в інших населених пунктах Донбасу. Зокрема загін під командуванням Ігоря Безлера спробував захопити Горлівку.

Кількома днями раніше, 7 квітня, проросійські маріонетки захопили будівлю облдержадміністрації в Донецьку, заявивши про створення в регіоні квазідержави — «Донецької народної республіки». Того ж дня у Харкові в аналогічний спосіб проголосили «ХНР» (яка, щоправда, проіснувала лише добу).

У відповідь на ці події 13 квітня 2014 року Олександр Турчинов оголосив про початок АТО без запровадження воєнного стану — наприкінці травня в Україні мали відбутися вибори президента, які було б неможливо провести за таких умов.

«Ми робили все, аби уникнути людських жертв. Але ми готові дати відсіч всім спробам вторгнення, дестабілізації та терористичним діям зі зброєю в руках. РНБО прийняла рішення розпочати широкомасштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних сил України. Ми не дамо Росії повторити кримський сценарій у східному регіоні України», — заявив Турчинов 13 квітня 2014-го, закликавши підтримуваних Росією бойовиків скласти зброю.

Через два місяці, 26 травня 2014-го, новообраний президент Петро Порошенко зробив відому заяву про те, що АТО «не може і не буде тривати 2−3 місяці», а «має і буде тривати години». Однак за постійної підтримки «Л/ДНР» з боку РФ та прямої участі російських військ війна на сході України перетворилася на довготривалий конфлікт. З 30 квітня 2018 року формат АТО було змінено на загальновійськову Операцію об'єднаних сил (ООС). Командування операцією відтоді передали від СБУ до Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ.

Російські еліти розуміють, що перемоги у війні не буде, але сподіваються на "нічию", – ГУР

Еліти в Росії вже зрозуміли, що їх країна не зможе перемогти у війні проти України. Однак вони все ще сподіваються на "нічию".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на представника Головного управління розвідки Міноборони Андрія Юсова в ефірі "24 каналу", інформує UAINFO.org.

"На успіх там уже давно ніхто не сподівається, окрім, можливо, кількох зовсім хворих людей. Є розуміння фатальної безнадійності. Сподіваються у кращому випадку на якусь патову ситуацію чи нічию, коли вдасться зберегти свої власні інтереси. Але те, що це стратегічна поразка для російського військово-політичного керівництва, бізнес-еліти - це вже давно зрозуміло", - заявив Юсов.

Втім, за його словами, впливові люди в Росії поки що не готові до опору правлячому режиму.

"Розуміння є, а готовності до опору немає. Максимум поки що - здебільшого готовність до спроб захисту своїх персональних інтересів в обмін на якусь інформацію чи якусь взаємодію. Це вже є. Ну і я думаю, далі буде готовність до більш рішучих дій", - зазначив Юсов.

Контрнаступ готовий на 90%: Арестович пояснив, що перешкоджає початку операції

Колишній радник Офісу президента Олексій Арестович заявив, що головною перешкодою для початку контрнаступу Збройних сил України є не "зливи" інформації, а погодні умови. 

"Головна перешкода для контрнаступу – це зовсім не якісь "зливи", це нескінченні дощі, які йдуть в Україні. Щоб танк пішов, йому потрібно 30 см ґрунту, просохлого наскрізь до стану бетону. Це мінімум 2-3 тижні конкретної сонячної погоди", – пояснив Арестович в розмові з російським правозахисником і опозиціонером Марком Фейгіним, частину якої він опублікував в Telegram, передає УНІАН, інформує UAINFO.org.

Екс-радник ОП наголосив, що зараз весна, і кут падіння променів сонця прискорить просихання ґрунту. Однак на це піде багато часу. Крім того, за прогнозом, дощі очікуються протягом ще близько двох тижнів. 

"Це довга історія. Погода тримає, тільки погода. Контрнаступ готовий на 90%, мені так здається", – резюмував він.

Шоу "Подкаст терапія" закрили через скандал зі Спартаком Субботою: рішення ухвалив його друг Євген Янович 

Відоме YouTube-шоу "Подкаст терапія", яке вів скандальний психолог Спартак Суббота та його друг-комік Євген Янович, офіційно закрили. Через викриття, яке зʼявилося днями на сайті "Свідомі", зірки більше не продаватимуть квитки на знімання проєкту, не поїдуть в тур Україною та не публікуватимуть ролики.

Про це на своїй сторінці в Instagram заявив Євген Янович. Він також зауважив, що відчуває необхідність вибачитися перед аудиторією, інформує UAINFO.org з посиланням на Obozrevatel.

Друг і колега Субботи зізнався, що знав деякі з наведених у викритті фактів. Зокрема, про ГО "Українська академія наук" і роботу в "Інституті когнітивного моделювання". Інші факти стали для нього несподіванкою.

"Мені складно зробити висновки про все розслідування в дану секунду. Але є рішення, які я прийняв наразі, і вони остаточні. Завтра (13 квітня) о 9:00 не вийде новий випуск "Подкаст терапії". У понеділок (17 квітня) ніхто не поїде в тур. А чи вийде взагалі колись "Подкаст терапія"? Ні", – заявив гуморист.

Принц Гаррі прилетить на коронацію Чарльза III без дружини і дітей: що він написав батьку 

Британський герцог Гаррі офіційно повідомив, що прилетить на коронацію свого батька Чарльза III 6 травня цього року. Його дружина Меган Маркл та їхні діти Арчі та Лілібет залишаться в Каліфорнії, США.

Всій родині надіслали запрошення на церемонію електронною поштою. Відповідь принца, який зрікся королівських обовʼязків, не змусила себе довго чекати. Про це повідомив Букінгемський палац, пишуть журналісти People, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

У зворотному листі герцог підтвердив, що планує бути присутнім на святі, проте без своєї дружини та внуків короля.

Букінгемський палац радий підтвердити, що герцог Сассекський відвідає коронаційну службу у Вестмінстерському абатстві 6 травня. Герцогиня Сассекська залишиться в Каліфорнії з принцом Арчі та принцесою Лілібет", – йдеться в офіційній заяві.

Нагадаємо, що 6 травня відбудеться не тільки коронація. В цей день свій 4-й день народження святкуватиме син Меган Маркл та принца Гаррі – Арчі.

Зубов: Кремль дуже боїться повторення сюжету Першої Світової – історію вони все ж таки вчили 

Весь світ лихоманить від нових секретних і надсекретних документів США, що з’являються у Всесвітній павутині. Я не досліджую їх уважно. Але навіть з того, що мені відомо, зрозуміло, що над ними попрацювали руки путінської розвідки не лише в сенсі їхнього копіювання та публікації, а й їхнього редагування. Деякі цифри змінено. Але, безумовно, це не повна фальшивка. Документи в основі своїй справжні. Це видно з того скандалу, який здійнявся у Пентагоні.  

Таку думку на власній сторінці у Facebook висловив російський історик і політолог, доктор історичних наук Андрій Зубов, інформує UAINFO.org.

Здавалося, якщо російська розвідка так глибоко змогла втиснутись в американське міністерство оборони, вона мала тихенько постачати безцінні відомості до Москви, полегшуючи тим самим військовий успіх Росії в Україні. Але чомусь вона зробила те, чого завжди вкрай уникають секретні агенти — вона опублікувала здобутий матеріал для міста та світу.

Така публікація завжди є подарунком контррозвідці тієї країни, куди заслано агентуру. Тепер викриття російської шпигунської мережі США практично неминуче.

Навіщо пішла на це російська СЗР? У мене є одна єдина відповідь — від розпачу. 

Страх від майбутнього українського наступу, вочевидь, настільки сильний у Кремлі, мешканці якого чітко розуміють, що розгром на полі бою російських вояків призведе до падіння режиму в самій Росії, що вони вирішили використати цей крайній засіб. Самовикритись, аби зруйнувати єдність Рамштайнської коаліції і бодай відтермінувати український наступ. Можливо, кількох місяців відстрочки просили у Путіна військові начальники, аби завершити комплектацію військ, що воюють в Україні.

"Відмовили всі внутрішні органи": у Росії помер відомий пропагандист

У Росії помер пропагандист Едуард Багіров, який був довіреною особою диктатора Володимира Путіна на виборах президента 2012 року.

Про це повідомляє "Радіо Свобода", передає ТСН, інформує UAINFO.org.

У повідомленні зазначається, що Багіров помер на 48-му році життя. Також його смерть підтвердила пропагандистка Маргарита Симоньян.

Джерела в оточення Багірова повідомили, що останній тиждень він перебував у комі. Також повідомляється, що "у нього відмовили всі органи".

Багіров був відомий тим, що 2007 року випустив роман "Гастарбайтер". Серед інших його робіт романи "Коханці" (2008 рік) та "Ідеаліст" (2010 рік). Він також написав сценарії до фільму "Онєгін" і серіалу "Попіл".

Окрім літературної діяльності, він активно займався політикою. Він підтримував чинну російську владу та був довіреною особою Путіна на виборах 2012 року.

Єб**им по НАТО, Запам'ятайте слово Раша: окупантам на передову привезли концерт для підняття бойового духу 

Російські окупанти щоразу дивують своїми вчинками та агресивністю, яка вже ллється через край. До військових злочинців РФ відправили на фронт артистів. Слова пісні, якою розважали загарбників, вкрай цинічні.

Відповідне відео з'явилося в Telegram. На кадрах дві жінки виконують пропагандистську пісню з нецензурною лексикою, передає Обозреватель, інформує UAINFO.org.

Артистки, які приїхали на передову на старому автобусі, постали перед окупантами просто на лузі. Там вони виставили величезні музичні колонки.

А щоб відповідати тематиці виступу, одягли військову форму та емоційно співали про НАТО, фашистів та про те, що "захищають своє рідне".

"Єб**им по НАТО, еб**им. Ракетами, танками, піхотою нашою. Єб**им по фашистам, еб**им! Назавжди запам'ятайте слово "Russia", – голосили росіянки, активно жестикулюючи всім своїм тілом.

Зазначається, що горе-співачки намагалися розвеселити окупантів на околицях Бахмута.

Камалія розповіла про сварку з чоловіком Мохаммадом Захуром через його доньку від ексдружини-росіянки. ВІДЕО

Українська співачка Камалія вперше відверто розповіла про проблеми у стосунках з чоловіком, пакистанським бізнесменом Мохаммадом Захуром.

У програмі "ЖВЛ" артистка зізналася, що у їхньому шлюбі був непростий період і в цьому була винна донька Захура від першого шлюбу Тетяна, інформує UAINFO.org з посиланням на ТСН.

Камалія неодноразово розповідала, що за декілька днів до повномасштабного вторгнення рф до України її чоловік з їхніми доньками виїхав до Великої Британії. Там родичів прийняла донька бізнесмена від попереднього шлюбу. У Лондоні донька Захура, яка, до речі, майже одного віку з Камалією, має свій будинок, де і прихистила рідних з України.

Втім Камалія з жінкою не дуже ладнає, тому у Лондоні затрималася недовго: "Вона від самого початку мене недолюблювала, навіть не зустрічавшись зі мною наживо", - зізналася Камалія.

Та найбільші скандали виникали якраз-таки на тлі війни між Україною та Росією:

"В неї мама росіянка, хоча вона не підтримує війну, але їй дуже образливо, коли вона чула, як я лаяла всіх росіян. Її це зачіпало, звісно", - додала співачка.

Підписуйся на сторінки UAINFO FacebookTelegramTwitterYouTube

UAINFO.org


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини