MENU

Думку про перемогу ''Опоблоку'' на Сході та Півдні нав'язують Льовочкін і Росія

3654 1

Більшість тих, хто голосував у східних і південних областях, насправді віддала свої голоси за списки партій Майдану, а не представників "сім'ї" Януковича.

Таку думку в коментарі кореспондентові Galnet висловив політолог, професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

"Теза про перемогу "Опозиційного блоку" нам вкидається. Давайте просто подумаємо, хто цю тезу розкручує, а ми вільно чи невільно починаємо їй підігравати", – сказав О.Гарань.

У цілому ж, політолог пропонує не вживати слів "Опозиційний блок", а говорити, наприклад, "Опоблок" ("Кремлеблок", або ж просто "регіонали", як і було), бо "насправді це не опозиція, а спекуляція на опозиційній ніші, насправді це частина режиму Януковича".

"Я вам наведу дуже прості цифри. Так, як окрема партія в ряді областей "Опозиційний блок" на першому місці. Поки що офіційні результати не оголошені, але є екзит-пол, скажімо, "Демініціатив". Навіть на Сході партії, які асоціюються з Майданом, набрали майже 49% голосів, "Опоблок" + КПУ + "Сильна Україна" – лише 41%. На Півдні, відповідно, 67% проти 27%. Тобто насправді ці цифри показують, що в свідомості українців відбулися колосальні зміни. І навіть на Сході та Півдні за партійними списками більшість проголосувала за партії Майдану. Тому ми не маємо роздмухувати цю тезу, що "Опоблок" там переміг. Це теза Сергія Льовочкіна, це теза Росії", – пояснив він.

Разом з тим, на думку О.Гараня, доволі високий результат "Опоблоку" зумовлений тим, що "вони просто підібрали електорат "Сильної України" і комуністів, які не пройшли, і за рахунок цього набрали голоси". "Плюс надзвичайно агресивна телевізійна кампанія, у яку було вкладено величезні гроші. Ми маємо розуміти, що цій кампанії підігрував телеканал "Інтер"", – додав експерт.

Політолог наголосив, що мало би бути ухвалене положення, яке не допускало б депутатів, які голосували за закони 16 січня, до участі у виборах. "Але попередній парламент в силу відомих причин такого положення не прийняв, бо ті самі депутати не могли собі ж заборонити таке право. Тому, на жаль, ми цих людей матимемо в парламенті. Але, знову ж таки, я б це не драматизував", – зазначив він.

О.Гарань пропонує порівняти результати нинішнього волевиявлення з результатами минулих виборів, коли регіонали набрали 30%, а комуністи – 10%. "Тобто 40% тоді проголосувало за ці партії. Зараз ми будемо мати 10% – у чотири рази менше. Це колосальні зміни. Тому тут треба трошки інакше посилати меседжі. Так, тут є небезпечні тенденції. Це говорить про те, що частина людей ще лишається в полоні тих стереотипів, на жаль. Але нам просто триба думати інакше в багатьох випадках", – наголосив політолог.

Експерт навів приклад 216-й одномандатного округу в Києві, де переміг Олександр Супруненко – зять Леоніда Чорновецького, набравши 24%. "А Ксенія Ляпіна від "Народного фронту", яка була депутатом від цього округу, й Олексій Кучеренко від "Блоку Петра Порошенка" набирають по 23%. Хто депутатом стає? О.Супруненко. От вам приклад. Нам теж треба робити висновки. При чому вони абсолютно очевидні – треба діяти злагоджено, потрібне відповідне пояснення того, що відбувається. Треба не розколювати позиції, а діяти спільно", – сказав він.

Відповідаючи на питання, чи варто було проводити вибори в округах на Донбасі, де відкрилися лише кілька дільниць, зокрема в 45-му окрузі на Донеччині, у якому перемогу здобув регіонал Юхим Звягільський, набравши лише 1 454, О.Гарань зазначив: "Тут наклала відбиток війна, тому що ми прагнемо показати, що території все-таки під контролем України, що вибори проводяться, у тому числі й на Донбасі". Тому, на думку політолога, одіозних екс-регіоналів до Верховної Ради могла не пустити лише постанова про заборону балотування тим, хто підтримав закони 16 січня.

"Зараз, скажімо, Дмитро Ярош каже, що ми не запустимо "Опозиційний блок" до парламенту. Я думаю, що зараз це пізно робити. Але зараз депутатська недоторканість знімається дуже просто – більшістю голосів у Верховній раді, якщо, звісно, є подання Генпрокуратури. Я думаю, треба щодо кількох з цих людей довести справу до кінця. Взяти, наприклад, Юрія Бойка з його вишками, взяти тих, хто брав участь у фальсифікування голосування 16 січня, і бодай з кількох показово зняти недоторканість і відправити до суду. І я думаю, що всі інші все добре зрозуміють", – наголосив експерт.

Крім того, політолог переконаний, що багато з колишніх регіоналів, які обрані в одномандатних округах як самовисуванці, насправді "будуть болотом, тому що на них є компромат, вони всі на гачку, і я думаю, що більшість з них навіть не підуть до "Опоблоку".

"Прикро просто з моральної точки зору, що ці люди будуть у парламенті", – додав О.Гарань і зауважив, висловити претензії в цій ситуації можна не тільки до того, що відбулося на Донбасі. "Ообраний Антон Яценко в Черкаській області, обраний Олександр Герега в Хмельницькій області. І це результат того, що зберігся мажоритарний компонент. В умовах України від нього треба позбавитись", – уважає експерт.

Олексій ГАРАНЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини