MENU

«Вибори» в Донецьку потрібні Путіну з точки зору замороження конфлікту

5847 2

Останні пару днів багато відповідаю на питання журналістів і наших, і іноземних про сьогоднішні "так звані" вибори майбутніх кандидатів на відсидку по статтям зрада, підтримка тероризму і тд. Це я про вибори на окупованих територіях Донецька і Луганська. До речі, навіть, якщо гіпотетично припустити, що ці території ми згодом офіційно втратимо, то участь у сьогоднішніх виборах - це злочин, скоєний на території України. Тому справи будуть, і нікуди не дінуться.

Але запитання журналісти ставлять, як правило, однакове - чи не є ці вибори чимось таким, необхідним для легітимізації чи виправдання з юридичної точки зору майбутнього можливого широкомасштабного наступу на Україну.

Тут, мені здається, треба відділяти мухи від котлет.

Наступ, війна проти України розпчалась і відбувається незалежно від ніяких виборів. Вони (війна і вибори) ніяк не пов"язані. Ця війна триває, бо Україна не контролює внаслідок збройної агресії частину своєї території, і гинуть наші військовослужбовці та громадяни. Війна ця почалась і, на жаль, успішно ведеться Путіним без оголошення війни і офіційної участі російських збройних сил у бойових діях на території України. Потреби Путіну змінювати цей спосіб дій немає. 

Більше того, військові дії (активні наступальні) проти України, якщо і вестимуться, то зовсім не тому, що в "ДНР" і "ЛНР" з"являться якісь обрані типажі. Логіка військової кампанії продиктована питаннями військово-стратегічними. Тому саме їх і треба аналізувати, намагаючись спрогнозувати майбутнє.

З моєї точки зору зараз таких потреб у Путіна немає. Ними би могли бути необхідність розблокування з материка Криму або досягнення успіху на якихось супер вирішальних міжнародних переговорах. Крим незаблокований, переговорів немає.

Іншою причиною, яка може підштовхнути Путіна до активних наступальних дій в Україні - різке погіршення соціально-економічної ситуації в Росії. Ця загроза залишається дуже реальною.

Говорити про наступ же самих "ДНР" і "ЛНР" не варто, бо з огляду на їх нинішній стан організації, навіть за умов масштабної війської допомоги з боку Росії, ці бандформування такими і залишаються і в кращому разі спроможні почати наступ (але не досягти в ньому якихось відчутних перемог). Їх ватажки для підтримання морального духу лише кидаються гаслами про наступ на Київ. Насправді, їх схоже цілком влаштовує нинішній статус, який дає можливість грабувати і реалізовувати власні амбіції.

А "вибори" потрібні Путіну саме з точки зору замороження конфлікту. Йому необхідно створювати ілюзію початку якихось громадянських демократичних процесів в окупованому Донбасі, керованості цих територій, наявності в них законної влади. 

В Києві це, схоже, розуміють. Тому вже за кілька днів до сьогоднішнього свята волевиявлення бандитів і терористів на Донбасі президент України досяг (принаймні нам про це оголошено офіційно) порозуміння і заяв наших партнерів на Заході про те, що результати "виборів" ніким визнані не будуть.

Тепер би ще наказати своїм переговорщикам припинити сідати з терористами за стіл переговорів і перестати підписувати разом з ними якісь документи.

Богдан Яременко


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини