MENU

Якщо не сяде хоч десяток фальсифікаторів, Україна відкотиться назад - Чорновол

7563 3

Підкуп виборців на мажоритарних округах під час останніх виборів був звичним явищем. І це ніколи не закінчиться, якщо ніхто не буде покараний.

Проблема в тому, що факт підкупу виборців важко задокументувати. Виборці, яким пропонують "гречку" беруть і не поспішають давати свідчення в міліцію. У нас не лише корупція у владі, у нас хворе все українське суспільство. Наприклад, мені в уряді великими зусиллями вдалося зламати корупційну схему сумнозвісного нардепа Антона Яценка в сфері оцінки, а виборці знову обрали його депутатом (за "гречку").

Отож, щоб подолати хворобу треба бити з низу і зверху, імунітетом і антибіотиком. Потужний удар з низу вже був – Майдан, волевиявлення громадян на останніх виборах (десятки одіозних осіб з мішками грошей не пройшли в парламент) тепер черга на потужний удар зверху. Якщо не сяде хоч десяток осіб за фальсифікацію виборів, Україна відкотиться назад.

Тому хочу привернути публічну увагу до факту підкупу виборців, який вдалося задокументувати.

Мова йде про 208-й округ на Чернігівщині.

17 жовтня, за тиждень до виборів, спостерігачі громадської мережі "Опора" зафіксували наступне: у Бахмачі, у центрі міста, двоє молодиків роздавали містянам гроші "від кандидата Давиденка" під розписку та копію особистих даних. Порушники були затримані, причому із доказовою базою – "мішком", у якому виявилося 257 тисяч гривень та 80 комплектів ксерокопій паспортів. Гроші були розкладені у конверти по 250, 500 та 700 грн. За цими фактами порушено п'ять криминальных справ!!!

Проте цього мало.

Їх треба довести до кінця, аж до замовника (навіть колективного замовника).

Справа в тому, що Валерій Давиденко від імені якого роздавали ті гроші "виграв" вибори для себе, і зробив дуже пристойний результат для своєї партії.

Він балотувався від об'єднання "Заступ". Так от уявіть, "Заступ" в 208 окрузі на Чернігівщині взяв більше голосів ніж "Блок Петра Порошенка" та "Народний Фронт".

Давиденко переміг кандидата від Ляшка на окрузі Ляшка!!! (Саме цей округ вибрав депутатом в 2012 році лідера Радикальної Партії).

Звідки у Давиденка виявилися такі потужні "аргументи"?

Можна здогадатися, якщо знати, що Валерій Давиденко був заступником міністра АПК в уряді Азарова. Тодішній міністр АПК Присяжнюк, який працював під Юрієм Іванющенком, відомий як будівничий мега-корупційних схем (можна згадати мільярди для посередника-паразита компанії "Хліб-інвестбуд", відшкодування мільярдів липового ПДВ зернотрейдерам, та "безпредел" Держсільгоспінспекції).

А ще Валерій Давиденка називали кумом "сімейного" міністра Юрія Колобова. Те що вони близькі, підтверджує той факт, що в 2007 Колобов з Давиденком разом заснували "Терра Банк".

Ці факти ще одна причина, яка спонукала мене до написання цього блогу. Відомо, що нині відбувається полювання за головами мажоритарників для укрупнення фракцій. Є велика спокуса набратися побільше депутатів. Однак після Майдану демократичні політичні сили бояться брати в свої лави одіозних, дискредитованих осіб. Тому і пишу цей блог, щоб засвідчити, що Давиденко з таких – одіозних.

Взагалі він присвячений не лише Давиденку, а депутатам від "Заступу". Вони насправді не поступаються кадрам з "Опозиційного блоку".

Згадаю ще одного з "Заступу" – Геннадія Бобова, що виграв вибори по Черкащині, хоча є підозрюваним у вбивстві громадського активіста та журналіста Василя Сергієнка.

Невдовзі після Майдану Сергієнка викрали з двору, коли він йшов закривати хвіртку.

Уже наступного дня його знайшли закатованим у замаскованій ямі зі сміттям у Виграївському лісі. Руки були у кайданках, а ноги зв'язані ізоляційною стрічкою, на тілі значні сліди катувань, понад десять ножових поранень, які не були летальними...

Сергієнко системно і публічно виступав проти захоплення земель Бобовим у Корсунському лісі.

Тому міліція відразу провела обшуки на об'єктах Бобова. Були знайдені автомати з кримінальним минулим (і це зразу після Майдану...)

Депутати "Заступа" небезпечні для України тим, що є представниками великого агробізнесу, які звикли заробляти на різних схемах в АПК (на пільгах, дотаціях, липовому відшкодуванні ПДВ). І щось мені зовсім не хочеться опинитися в одній коаліції з потужною агромафією. (Тим паче, що один з заступників міністра АПК Присяжнюка, керівник Держсільгоспінспекції Сергій Трегубенко вже пройшов у ВР по списках Петра Порошенко і автоматично потрапляє в коаліцію). А у випадку укрупнення зграї представників цього виду об'єктивно буде куди важче ламати корупційні схеми в аграрному секторі, які легалізовані через закони і продовжують діяти. І ці схеми, нагадаю, напряму пов'язані зі зникненням українських сіл, зубожінням селянства та відсутності дрібного фермерства.

Скажу чесно не знаю чи поступали пропозиції до Давиденка, щодо коаліції, пишу це на всяк випадок, щоб завтра раптом не дізнатися, що ми в одній команді. Пишу, щоб надихнути слідчих в розслідуванні підкупу виборців.

Україні вкрай потрібен прецедент покарання за підкуп виборців, при чому покарання переможця "гречкосія", з наступним оголошенням перевиборів. Щоб вся країна знала,і обговорювала цей факт: що виявляється після такої перемоги можна опинитися не в сесійній залі Верховної Ради, а у камері на Лук'янівці.

Скажу чесно у мене, як у представника "Народного Фронту" не має політичної мотивації стосовно того округу: друге місце там зайняв представник "Батьківщини", третє Ляшка. Тут справа в принципі. Особисте тут хіба що в тому, що 2012 моя перемога на окрузі під Львовом була вкрадена так само – конкурент купив 10 тисяч голосів за ціною 500 грн. за голос.

Тетяна ЧОРНОВОЛ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини