MENU

Важливо! Завтра, о 13.10 відбудеться Всеукраїнський диктант національної єдності

8976 0

Завтра, 7 листопада о 13.10, напередодні Дня писемності та мови та в рамках святкування 90-річчя Українського радіо, вчотирнадцяте відбудеться Всеукраїнський диктант національної єдності.

Щонайменше сто п’ятдесят тисяч диктантів надійшло на адресу Українського радіо, починаючи з 2000 року - року, коли на радіо вперше прозвучав Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Радіодиктант - це не перевірка знань рідної мови, це не хизування здобутою високою оцінкою чи отриманим подарунком. Це незабутнє відчуття єдності всієї громади, розуміння, що в ці хвилини сотні тисяч твоїх співгромадян літера за літерою виводять речення радіодиктанту, і ти живеш, і мислиш, і дихаєш в унісон з усією нацією! Такі акції з успіхом відбуваються в багатьох країнах світу, зокрема у Польщі, Франції, Китаї. В Україні щороку збільшується кількість учасників та розширюється географія. Листи з написаними диктантами надходять не лише з країн Європи, а навіть з Канади, Таїланду та Аргентини.

Цьогоріч Всеукраїнський радіодиктант поєднає перевірені часом традиції та новації, а також відзначиться спробою встановити рекорд країни.

Традиційно диктуватиме автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко, написання супроводжуватиметься двогодинною прямоефірною інтерактивною програмою, а в прес-центрі НРКУ диктант писатимуть учасники, чия доля безпосередньо чи опосередковано переплелася з історією Українського радіо. Серед запрошених і учасники з багаторічним досвідом (творча родина Анатолій Карпенко – Жанна Боднарук – Андрій Карпенко; заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк, директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України Богдан Червак) і ті, для кого цьогорічна акція стане дебютом (народний артист України Анатолій Матвійчук; генеральний директор Центру української культури та мистецтва Світлана Долеско; головний диригент Донбас-Опери, народний артист України Василь Василенко; президент Асоціації спортивних журналістів України Валентин Щербачов; письменниця Ірен Роздобудько; бард Ігор Жук; віце-президент грузинського культурно-освітнього центру "Іберія" Наталя Кварахцелія") та інші поважні учасники.

Щодо нововведень, то вперше за чотирнадцять років диктант писатимуть не за призи чи премії, а лише в ім’я ідеї. З огляду на непростий для нашої держави час, усі кошти, потрібні для проведення акції, – від грошових премій переможцям до кошторису, необхідного для пересилки поштою призів, - було вирішено переадресувати бійцям АТО. Але без приємних подарунків не обійдеться: усі, хто напише диктант без помилок, стануть героями спеціальних сюжетів в ефірі Українського радіо. Такою буде цьогорічна нагорода.

Також вперше за всі роки проведення акції, окрім традиційних, паперових листів, Українське радіо прийматиме диктанти в електронному вигляді: відскановані або сфотографовані тексти диктантів необхідно відправляти на електронну пошту [email protected].

А в Київському університеті імені Б.Грінченка цього дня встановлюватимуть рекорд України з наймасовішого одночасного написання диктанту: тут одразу у кількох навчальних корпусах за парти сядуть і студенти, і викладачі.

Тож Українське радіо закликає усіх небайдужих долучитися до радіодиктанту – акції, яка єднала, єднає і єднатиме націю за будь-яких умов, обставин та часів!

Українське радіо


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини