MENU

Хто контролюватиме виконання останнього рішення РНБО, яке Президент ввів в дію?

5497 0

Уважно ознайомився з останнім рішенням РНБО і Указом Президента України по введенню його в дію. Є проблеми.

На мій погляд, рішення охоплює найактуальніші проблеми, які потребують якнайшвидшого вирішення. Одним словом, рішення правильне, хороше і актуальне. Хочеться побажати швидкого його виконання. Разом з тим вважаю, що в цьому рішенні пропущено дуже важливу складову.

Варто було розглянути і включити до рішення РНБО реалізацію комплексу загальнодержавних заходів інформаційного захисту всього Донецького регіону від інформаційної агресії Росії на весь регіон і на всю Україну в цілому. Росія включила інформаційну агресію як складову частину військово-політичної спецоперації проти України. Це є очевидним для всіх. І досягла в цьому чималих "успіхів".

Для української влади тут є багато складних проблем, які потрібно негайно вирішувати на рівні РНБО. Це і організаційно-технічні, і фінансово-екномічні, і міжнародно-правові, і військові, і кадрові складові вирішення цієі дуже важливої проблеми. Вони зовсім не стосуються сфери свободи слова і цензури. Проблеми зовсім іншого характеру.

Я переконаний, що це питання варте окремого розгляду на РНБО і прийняття комплексних рішень. Є і ще одне, на мій погляд, ключове питання. Як колишній Секретар РНБО, я дивлюся на пункт №2 Указу Президента (2. Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цим Указом, покласти на Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.) Пункт правильний, саме так передбачено Законом України про РНБО.

Оскільки я знаю на практиці що це таке, виникає питання, а де той Секретар РНБО, який має все це контролювати.. Андрій Парубій звільнений з посади Секретаря і виведений із складу РНБО ще 18 серпня цього року. Тобто пройшло майже 3 місяці як немає Секретаря РНБО. Дехто думає, що від цієї посади мало що залежить, адже головою РНБО є Президент і цього достатньо. Це серйозна помилка. Переконаний.

Дивимось Закон про РНБО і читаємо ту частину, яка стосується Секретаря РНБО. І ми бачимо, що однією із головних функцій і повноважень Секретаря РНБО, є контроль за виконанням рішень РНБО. У нього є і інші важливі функції, особливо в такий період (гляньте текст), але найважливіша це к о н р о л ь (!) .

Можна прийняти найпрекрасніше і найрозумніше рішення, але без дієвого контролю за їх виконанням ціна таких рішень може бути нульова. А оскільки виконання більшості таких рішень це сфера Уряду, то Секретар РНБО має бути кваліфікованим цербером із шкірою носорога, щоб ефективно конролювати своєчасне виконання таких рішень. Знаю це із власного досвіду. Якщо робити це добросовісно, то обовязково зіпсуєш стосунки з керівництвом Уряду і з провідними міністерствами.

Мабуть, дехто памятає, які були нервові випади проти мене як Секретаря РНБО і Прем"ра В. Ющенко, і Віце-Прем"ера Ю. Тимошенко і деяких міністрів. Причина була тільки в цьому. І майже подібне було і з іншими секретарями РНБО, в тому числі і з Президентом Порошенком П.О., коли він був Секретарем РНБО. Така природа цієї посади. Тому мене дивує, чому такий ефективний механізм координації і контролю діяльності всіх органів виконавчої і місцевої влади в такий критичний період не задіяний на повну силу.

Адмінстрація Президента ніколи не зможе його замінити. У неї дуже багато інших важливих завдань. Крім того Секретар РНБО має визначені Законом державні повноваження (див. ще раз текст), чого не має ніхто в АП. Крім того РНБО це конституційний орган, яким АП не являється. Одним словом, рішення РНБО хороше і сердите, але якщо церберного контролю за його виконанням не буде, ефект буде низький. На жаль.

Що стосується стратегічного аналізу і стратегічного планування, передбаченого цим Рішенням, думаю тут великої мудрості не треба. Питння, дійсно, екстраординарної значущості і актуальності. Видно, що тут серйозні провали. Думаю, і причини довго не треба шукати. Є державна наукова установа, яка фінансується з державного бюджету - Національний інститут стратегічніх досліджень - це його основно робота. На сайті Інституту читаємо. "Указом Президента України № 1158/2002 від 16 грудня 2002 року Інститут підпорядковано Президентові України, визначено базовою науково-дослідною установою аналітико-прогнозного супроводження діяльності Президента України (!). Організаційна структура Національного інституту стратегічних досліджень:

- дирекція;

- радники директора;

- радники при дирекції;

- наукові підрозділи;

- допоміжні підрозділи;

- функціональні підрозділи;

- регіональні філіали у м.м. Дніпропетровську, Львові, Ужгороді, Одесі.

Станом на жовтень 2014 року у складі головного Інституту (м. Київ) налічується 15 наукових підрозділів. Одним із завдань Інституту є наукове супроводження здійснення Президентом України, Радою національної безпеки і оборони України повноважень у сфері національної безпеки України; Фахівці Інституту залучаються до складу дорадчих органів, що утворюються при Президентові України, офіційних делегацій України, міжвідомчих і відомчих, урядових та інших комісій і робочих груп. Інститут підтримує і розвиває наукове співробітництво із багатьма вітчизняними та зарубіжними науковими і дослідницькими центрами". Дивимося далі структуру Інституту : "2. Відділ регіональної безпеки та співробітництва на пострадянському просторі:

2.1. Сектор співробітництва з Росією та країнами СНД;

2.2. Сектор транскордонного співробітництва.

3. Відділ стратегії розвитку національної безпеки:

3.1. Сектор модернізації системи національної безпеки;

3.2. Сектор безпекових стратегій.

4. Відділ воєнно-технічної політики:

4.1. Сектор військово-технічного співробітництва;

4.2. Сектор воєнної політики.

5. Відділ оборонно-промислового комплексу.

6. Відділ реформування сектору безпеки і оборони:

6.1. Сектор державної безпеки;

6.2. Сектор реформування ЗСУ." Як кажуть, що ще треба. Не будемо далі цитувати сайт Інституту. Тепер заходимо на Веб-сторінку РНБО і дивимось, що мають робити відповідні депертаменти апарату РНБО згідно затвердженого положення:

"4) готує на основі Стратегії національної безпеки України для розгляду Радою пропозиції щодо Стратегії воєнної безпеки, уточнення, в разі потреби, положень Воєнної доктрини України, завдань Збройних Сил України та інших військових формувань, проектів концепцій і програм їх розвитку та інших документів з питань національної безпеки і оборони;

5) бере участь у розробленні проектів нормативно-правових актів, міжнародних договорів та інших документів з питань національної безпеки і оборони;

6) готує в установленому порядку висновки щодо проектів нормативно-правових актів з питань національної безпеки і оборони;

7) вивчає та аналізує діяльність Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, їх готовність до виконання покладених на них завдань, здійснення правоохоронними органами заходів щодо профілактики і боротьби зі злочинністю;

8) аналізує стан забезпечення національної безпеки, зокрема щодо матеріальних, фінансових, кадрових, організаційних аспектів, готує відповідні пропозиції;

9) опрацьовує пропозиції щодо вдосконалення системи забезпечення національної безпеки та організації оборони, утворення, реорганізації та ліквідації органів виконавчої влади у цій сфері;

10) аналізує стан виконання законодавства з питань національної безпеки і оборони, готує пропозиції щодо його вдосконалення;". (http://www.rnbo.gov.ua/content/aparat.html) Не буду далі мучити читачів цитуванням. Ними я хотів підтвердити просту тезу. Не потрібно придумувати велосипед для стратегічної їзди. Потрібно просто грамотно задіяти вже те, що є в державі і що справно фінансується державою. Одним словом, Рішення РНБО варто всіляко підтримати. Вибачте за великі цитати, але я вважав, що вони необхідні для людей, які на срйозі цікавляться механізмом науково-аналітичного та інформаційного забезпечення національної безпеки.

Євген МАРЧУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини