MENU

«Ви й так уже дискредитували ці звання», - митець до нардепів, які планують скасувати звання «народний» і «заслужений»

7677 1

 

З обуренням та розчаруванням відреагував музикант і композитор Анатолій Матвійчук на те, що нова парламентська коаліція взяла на себе зобов’язання скасувати систему відзнак і звань у галузі культури. Про це рішення йдеться в тексті робочого варіанту Коаліційної угоди, який оприлюднено на сайті Блоку Петра Порошенка. От що пише митець на своїй сторінці у "Фейсбуці":

ЗНАЙШЛИ ВИННИХ??? (прошу дочитати до кінця!)

З великими сподіваннями очікував - чим порадує нас нова Верховна Рада? Чи дасть вона народу щось, що полегшить його життя, згуртує націю, відкриє нові горизонти розвитку. І от, дочекалися - виявляється, одним із найважливіших завдань для країни є скасування звань Народних і Заслужених... Ха!!! Гадаю, що треба діяти ще радикальніше - відмінити звання заслужений вчитель, економіст, раціоналізатор, працівник культури. А заодно і всі лауреатства та премії. А навіщо - коли є хіт-паради, комерційні рейтинги і чарти, продажні і улесливі Людини Року, де всім править його величність долар?!

А якщо серйозно - то це знову розділить навпіл і без того слабку і нечисленну українську еліту, яка й так швидко вироджується. У цій країні, де зруйновані будь-які пріоритети і культурні ієрархії, де відбувається відкритий геноцид української культури в інформаційному просторі, не можна плювати в обличчя сотням і тисячам талановитих акторів, музикантів, співаків, які чесно і яскраво служили українському мистецтву десятиліттями.

Саме Мистецтву, а не шоу-бізнесу!!! І це дуже суттєве зауваження щодо мистецької величини того чи іншого артиста! В ідеалі - звання має присуджувтися ЛИШЕ ТИМ МИТЦЯМ, які збагатили НАЦІОНАЛЬНУ культуру своїм виконавським талантом, своїми високохудожніми артефактами-творами, своїм особистим вкладом в скарбницю української душі, які складають золотий фонд нації. На яких будуть рости і навчатися майбутні покоління, продовжуватимуться національні традиції, що вбереже нас у майбутньому від деградації і виродження. 

Але яке відношення до вищезгаданного мають ті люди, що користуючись відомими технологіями розкрутки, послугами продюсерських центрів, величезними вкладеннями спонсорських коштів, потужною ротацією на радіо і телебаченні увійшли в свідомість людей?! Чи є така популярність і відомість ознакою таланту і мистецької вартісності??? Ні, далеко не завжди! Митці часто вмирали жебраками, залишаючись вірними своїй музі, тоді як зірки шоу-бізнесу часто мають зовсім інші пріоритети, що лежать в матеріальній площині! Задумайтесь і скажіть - чи потрібне звання, приміром, співачці Камалії, дружині міліардера, чоловік якої може купити все, що вона забажає? І чи потрібне це звання Василю Зінкевичу чи Тарасу Петриненку, які присвятили себе чесному служінню своїй культурі?

І наостанок. Не можу не згадати свого улюбленого філософа Мішеля Монтеня. В одному із своїх трактатів "Про державні нагороди" він зокрема пише - у кожній культурі чи народі існують почесні звання, які не приносять людині НІЯКИХ матеріальних вигод чи привілеїв його власнику. Але які виділяють цих людей, як моральних і беззаперечних авторитетів своєї нації, які не зрадять, не відступляться, не поміняють своїх поглядів і переконань, не продадуть власної душі і совісті. Тому що вони мають місію перед своїм народом. Так, у всі часи подібних людей були одиниці - але завдяки тим же званням, вони були на видноті, їх розрізняли в натовпі, до їх слів і думок прислухалися, їхнє насліддя зберігалося і вивчалося...

Господи, про що я?! Чи зрозуміє мене хоч одна людина в цій країні. Чи просто вирішать, що я тримаюся за звання, яке ношу з великою відповідальністю і гордістю. Ні не тримаюся! Чуєш ти, Верховна Радо, і всі ви, що засідаєте там, і куди прагнете будь якою ціною! Ви вже забрали в мене багато чого. Ви забрали концерти, зруйнувавши будинки культури, забрали телеефіри, зробивши телеканали корумпованими і комерційними, забрали публіку, яка не має ні грошей, ні настрою ходити на українські концерти. Ви й так уже дискредитували це звання, роздаючи його будь-кому за будь-які послуги! Тепер ви хочете забрати у нас і цю символічну приналежність до свого народу?! Що ж, я розумію вас - може це потішить на певний час обманутих, голодних і розлючених людей - забирайте і це. Я поверну вам усі корочки і значки. Але залишаю за собою право залишатися народним.

Забирайте!!!


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини