MENU

22 листопада у Володимирському соборі вшанують чудотворну ікону «Скоропослушниця»

6796 0

 

 

В суботу, 22 листопада, в День вшанування чудотворного образу Божої Матері "Скоропослушниця", в Свято-Володимирському Патріаршому кафедральному соборі в Києві о 9:00 відбудеться святкова Божественна літургія, яку здійснить Святійший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет у співслужінні архієреїв та духовенства. Про це повідомляє "Газета по-українськи".

 

Свято-Володимирський Патріарший кафедральний собор – один з небагатьох храмів в Україні, де знаходиться список (точна копія) чудотворного образу Божої Матері "Скоропослушниця". Ікона написана монахом в Дохіарській обителі (Docheiariou), що на Святій горі Афон, і привезена в Україну влітку 2012 року меценатом Андрієм Мацолою. В тому ж році, 22 листопада відбулися перші урочистості з нагоди вшанування чудотворного образу Божої Матері "Скоропослушниця", в рамках яких список був встановлений у Володимирському кафедральному соборі в спеціально виготовленому на замовлення "Першої приватної броварні" кіоті.

 

Появу ікони Пресвятої Богородиці "Скоропослушниця" старці Дохіарського монастиря відносять до часів св. Неофіта, засновника обителі в Х ст. Але своє ім'я, відоме нам і сьогодні, образ отримав тільки через сім сотень років. За монастирським переказом 1664 року трапезар на ім'я Ніл, проходячи за звичаєм повз ікону вночі з запаленою лучиною, почув від неї слова: "В майбутньому не наближайся сюди із запаленою лучиною і не копти Мого образу". Монах вирішив, що це жарт когось із братів, і, не сприйнявши всерйоз знамення, продовжив ходити з лучиною повз ікону. Незабаром трапезар з волі Богородиці був позбавлений зору. Тільки тоді зрозумів Ніл, як він помилився. Монах став дні й ночі молитися перед святою іконою, просячи прощення. Так тривало, поки він знову не почув голос, який сповістив про прощення й прозріння. За переказами, Божа Матір вимовила, що ікона її з цієї пори іменуватиметься Скоропослушницею, бо "швидку всім, хто молиться до неї, буду являти милість і виконання прохань". Таким чином, це єдина серед сотень ікон Богородиці, ім'я якій дала сама Пресвята Владичиця.

 

Ікона Пресвятої Богородиці "Скоропослушниці" відома своїми чудесами. Її списки мають ті ж властивості, що й оригінал. Тому і сьогодні, преклоняючи коліна перед списком Пресвятої Богородиці "Скоропослушниця", слід просити благодатної допомоги в прийнятті правильного рішення і зцілення від тілесних і душевних хвороб.

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини