MENU

Унікальну площу в Глухові хочуть забудувати

12349 0

Ярмаркову площу, де знаходяться підмурки будівель гетьманської столиці м. Глухів, таки забудують.

 

Такий висновок зробив на основі отриманої відповіді на своє звернення до прокуратури Сумської області, яка повідомила, що рішення Глухівської міської ради від 30.06.2011 №174 було затверджено проект детального плану забудови території земельних ділянок по площі Ярмарковій у м. Глухів, яким не передбачено віднесення зазначеної території до об’єкту культурної спадщини. Тому прокуратура не бачить підстав для вжиття заходів прокурорського реагування.

 

Коли в 2011 році, у період панування Януковича, місцеві депутати приймали такі рішення, вони намагалися демонструвати свою алчність і антиукраїнськість в стилі тодішнього президента. Зараз в історії України інша епоха, коли патріотизм і любов до історії країни перемагають. Проте, ані глухівські депутати, ані сумські прокурори про це, напевно, не знають і продовжують діяти у стилі «золотого батона».

 

Щоправда, «для годись» прокуратура все ж звернулася до Державної інспекції сільського господарства в Сумській області для проведення у межах компетенції перевірки законності рішень Глухівської міської ради щодо відведення земельних ділянок.

 

У свою чергу Управління культури і туризму, національностей та релігій Сумської обласної державної адміністрації все що зробило, це поінформувало Глухівського міського голову щодо порядку проведення земляних робіт на відповідній території та дії вразі виявлення знахідок археологічного або історичного характеру.

 

Цей випадок говорить про необхідність якомога швидшого перезавантаження місцевої влади, яка діє проти культурної спадщини. З іншого боку, я навіть уявити собі не можу, якою стане Україна, коли відбудеться децентралізація і чиновники, накшталт таких, що працюють у згаданому управлінні, отримають більше повноважень.

 

Я звернувся до міністра культури України з проханням звернути увагу на цю проблему.

Нагадаємо, на території Ярмаркової площі у м. Глухові знаходяться нововиявлені об’єкти культурної спадщини у вигляді залишків підмурків давніх споруд, оскільки вся територія Ярмаркової площі в різні історичні періоди була місцем, де знаходилися будівлі гетьманського палацу К.Розумовського, першої Малоросійської колегії, церкви Захарія та Єлизавети, військові казарми, що підтверджено креслениками планів Глухова XVIII-XIX ст.

 

Також на Ярмарковій площі протягом майже 400 років проводилися святкові ярмарки та регулярні виїзні базари, що підтверджено багаточисельними знахідками монет, торгових пломб та інших предметів, пов’язаних із торгівлею.

 

Після знищення Батурина, коли Глухів став столицею Гетьманщини, саме на Ярмарковій площі у XVIII ст., сформувався центр керівництва Україною.

Олександр БРИГИНЕЦЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини