MENU

Пропозиції партії «Батьківщина» щодо Коаліційної угоди

6565 2

 

 

Політична позиція партії "Батьківщина" проста – коаліція має будуватися за участі всіх п'яти демократичних сил, створюватися швидко та у максимально прозорий для суспільства спосіб. Ми не висували жодних претензій по міністерських портфелях в якості умови нашої участі в коаліції, оскільки це могло призвести до затягування коаліційного процесу.

Натомість, ми просили наших партнерів по демократичному табору врахувати в Коаліційній угоді ряд принципових для нас позицій. Ми вдячні, що окремі з них були внесені до остаточної редакції цього документу: положення про скасування депутатської недоторканості, скасування позаблокового статусу України та відновлення курсу на євроатлантичну інтеграцію як перший крок вступу до НАТО, проведення аудиту соціальних виплат, з'явився абсолютно новий розділ із звільнення окупованих територій та удосконалення мирного плану.

Також ми вдячні, що партнери по коаліції підтримали нас із питань звільнення всіх військовополонених, у тому числі героя України, народного депутата – Надії Савченко.

В той же час деякі наші пропозиції не були враховані. І на останньому засіданні робочої групи з підготовки Коаліційної угоди, яке відбудеться сьогодні, ми будемо наполягати, щоби вони були внесені до цього документу. Зокрема, це:

1. Скасування недоторканності не лише для народних депутатів, а й для президента та суддів. Усі повинні бути рівними перед законом – це вимога Майдану.

2. Проведення індексації соціальних виплат, зарплат та пенсій. Це норма закону, яка часто ігнорувалася можновладцями. В сьогоднішніх економічних умовах її виконання – це питання виживання простих людей.

3. Продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. В наших умовах продаж таких земель призведе до масового обману селян.

4. Денонсація Угоди про пільгове оподаткування з Кіпром. Саме там українські корупціонери полюбляють ховати свої статки.

5. Запровадження приватного обвинувачення у боротьбі з корупцією. Будь-який громадянин, який має докази корупційних дій чиновників, зможе безпосередньо звертатися до суду.

І останнє за переліком, але не важливістю. Надія Савченко має бути представником усієї Верховної Ради, а не лише фракції "Батьківщина", у Парламентській Асамблеї Ради Європи. Це значно підвищить її політичну вагу та шанси на звільнення.

Ми цілком свідомі того, що можливо нам не вдасться переконати наших партнерів по Коаліції включити усі ці пункти до остаточної редакції Угоди про її створення. Політика – це мистецтво можливого.

В той же час ми переконані, що Коаліція демократичних сил має бути створена якнайшвидше. Тому ми готові винести ці питання, у разі їх непідтримки іншими демократичними силами, за рамки Коаліційної Угоди і негайно підписати цю Угоду.

Це не означає, що ми відмовляємося від своїх принципів. Ми будемо переконувати наших партнерів в сесійній залі під час голосування за конкретні законопроекти, які будуть вноситися на розгляд депутатів.

Ігор ЖДАНОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини