MENU

Мусульманські організації можуть нести небезпеку для України

8165 0

 

В Україні поки що немає впливових громад радикальних ісламістів, на зразок тих, які розпочали бої у Грозному. Але принаймні одна з мусульманських організацій теж може виявитися небезпечною для українців.

 

28 листопада муфтій Ставропольского краю РФ Мухаммад Рахімов зізнався, що мусульмани Росії воюють на Донбасі. За його словами, вони роблять це для захисту так званого «традиційного ісламу», вважаючи, що православ'я російського зразка, якому вони допомагають, допоможе їм самим захиститися від чужих.


Тут слід розібратися, що таке «традиційний іслам». Це релігійна течія, що протиставляє себе так званим «ісламістам» — радикально налаштованим мусульманам (яких у свою чергу можна поділити дві групи: сектантів, що забороняють дивитися людям телевізори, і мусульман—шанувальників західних цінностей, які теж можуть взяти зброю до рук). Так званий «традиційний» іслам стоїть посередині між названими групами. Телевізори вони не забороняють (хоча якщо дати їм волю, то хто знає), але і західні цінності їм настільки чужі, що вони готові воювати навіть за духовні скрепи православ'я, аби тільки Захід не торкнув їх своєю загниваючою рукою. А православ'я ці мусульмани, по правді, не перетравлюють взагалі.

 

Ця течія поширена по всьому світу, і саме її оголосили своєю релігією «кадировці» та інші лояльні уряду РФ громади.


Головна ідея «традиційного ісламу», на якій його представники безупинно наголошують — це прихильність до миру і безкомпромісне засудження тероризму. Вони вважають, що всі питання мають бути вирішені шляхом переговорів, і не втомлюються наголошувати на своїй дистанційованості від тих, хто вдався до терористичної діяльності. Це настільки серйозно для них, що де б ви не зустріли «традиційного мусульманина», перше, що він вам скаже — що він засуджує тероризм і не вважає мусульманами тих, хто до нього вдався. Я слухав таке особисто навіть у Кенії, де чорношкірий мусульманин переказував практично слово в слово те саме, що говорив мені в інтерв'ю імам сумської мечеті, а в приватній розмові — імам сільської чеченської мечеті (підвозячи нас, мандрівників, у напрямку того самого Ставропольського краю). Я вже не кажу про тисячі подібних заяв інших ісламських діячів.

І тут особисто у мене починається когнітивний дисонанс. Виходить, що всі ці заяви про мир і засудження тероризму були такою самою брехнею, яка ллється зараз із російських екранів?

 

Чого тоді варте їхнє слово?

 

Ні для кого не секрет, що сусід Ставропольського краю РФ – Чеченська Республіка – давно вже постачає бойовиків на Донбас. Тих самих представників «традиційного ісламу», у яких, судячи з їхніх заяв, лише від слова «тероризм» мала би текти кров з вух. Тих самих, хто зараз спокійно займається тероризмом у нашому домі.

 

А тепер – про наших вітчизняних мусульман

 

В Україні традиційний іслам представляє організація «Духовне управління мусульман України» на чолі з громадянином України Ахмедом Тамімом – до неї належать переважно вихідці з РФ. Важливо не сплутати її з іншою організацією зі схожою назвою — «Духовне управління мусульман України «УММА» — яку можна вважати проукраїнською через те, що в ній є чимало кримських татар.

 

«Духовне управління мусульман України» має своє ЗМІ — інформаційне агентство «УММА». Воно спонсорується з кишені чеченця Данила Усмановича Гончарова, котрий має бізнес в Україні. На сайті «УММИ» ви не знайдете жодної новини про Майдан. Майдану для «УММИ» не було. Адже Тамім вірить у протистояння Заходу і Росії, метою якого є знищення нашого північного сусіда. Кілька років тому я прослухав кілька закритих лекцій на цю тему від Таміма, з яким тоді був пов'язаний по роботі.

 

Зате коли люди перемогли — тюрбан Таміма зразу ж заблимав у Верховній Раді та владних кабінетах, наприклад, на зустрічі з Турчиновим одразу після закінчення Майдану або на інавгурації Порошенка.


Контакти «Духовного управління мусульман України» з Кадировим надзвичайно тісні.

 

«УММА» зазнає значного впливу з боку теперішньої влади Чечні, і по суті є її рупором в нашій країні.


Я нічого не стверджую, я би хотів помилятися. Але я мушу поставити запитання. Якщо всі розмови російських «традиційних мусульман» про любов до миру виявилися фікцією – то чи не треба нам остерігатися, що в разі дестабілізації ситуації в Україні, київські мусульмани теж дістануть свою зброю і підуть від своєї мечеті на горі Щекавиці захоплювати адміністрацію президента, окуповану «агентами Заходу».

 

Гарно було б, якби ДУМУ висловило свою чітку позицію з приводу заяв муфтія Ставропольского краю РФ Мухаммада Рахімова. І заодно з приводу попередніх заяв Кадирова.

Олег РОМАНЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини