MENU

В Україні розпочато кампанію «Викривати корупцію не соромно!» ІНФОГРАФІКА

8069 0

Transparency International розпочала в Україні просвітницьку кампанію «Викривати корупцію не соромно!», спрямовану на захист викривачів корупції.

Досвід країн, які побороли побутове хабарництво – Грузія, США, Японія, Сінгапур та інші, свідчить: населення повинно повідомляти про корупційні злочини. Активне суспільство, яке інформує про факти корупційних злодіянь, за кілька років здатне значно знизити побутове хабарництво. Але починати  слід зі зміни ставлення громадян до викривачів.

Нещодавні соціологічні дослідження в Україні свідчать про зростання готовності суспільства повідомляти про корупцію. Так, наприклад, дані опитування від PACT Uniter «Обізнаність громадян щодо громадських організацій та залучення до громадської активності» (жовтень 2014 р.) виявили, що 13% опитуваних готові повідомляти про корупцію в правоохоронні органи, ще 8% готові робити це анонімно.

Проблема інформування про корупційні злочини (whistleblowing) актуальна для всього світу. Наприклад, спеціальний закон для захисту викривачів розробляється в Латвії, Фінляндії, Нідерландах, Ісландії, Мексиці та Італії. Після прийняття такого законодавства в Словенії кількість повідомлень про корупцію зросла вдвічі - 55% словенців з легкістю повідомлять про корупцію, якщо стають її свідками. В США за останні 5 років кількість відкритих справ проти корупціонерів зросла втричі, а загальний розмір виплаченої винагороди викривачам збільшився у 5 разів. В Британії, де діє одне з найсильніших національних законодавств про викривачів, менше 1% громадян дають хабар (що є найкращим показником в ЄС). А загалом, 43% корупційних випадків у 40 країнах світу було розкрито саме за допомогою викривачів.

Нещодавно в Україні було прийнято новий закон про превенцію корупції, який частково регулює сферу викривачів. Щоправда цей закон вступить в дію лише наприкінці квітня 2015 року. Як розповів Олексій Хмара, виконавчий директор Transparency International Україна, для вирішення проблеми нових законів недостатньо: «Незважаючи на нові антикорупційні закони, які регулюють права та захист викривачів, люди досі не знають про те, як насправді повідомляти про злочин та куди, який саме захист гарантує їм держава. Але найгірше, що в суспільстві досі існує вкрай негативне ставлення до факту викриття корупції. Необхідно змінювати свідомість громадян і разом боротися за викривання корупції, адже корупція – це завжди злочин».

Саме для зміни негативного ставлення українців до викривачів корупції ТІ Україна за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» розпочала інформаційно-просвітницьку кампанію «Викривати корупцію не соромно!». Її мета – започаткувати суспільну дискусію щодо поняття «викривач корупції», надати громадянам інструменти для належного  інформування про корупційні злочини та розпочати роботу над зміною ставлення українців до факту інформування.

В рамках ініціативи вже розроблено поради про ефективне інформування та інструменти для виявлення корупції. Вони доступні на сайті www.anticorruption.in.ua. Дізнатися більше про те, як повідомити про корупцію можна, звернувшись до офісу ТІ Україна за телефоном +38 (044) 360-52-42.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини