MENU

Зоря: Коли хвалять тебе, то варто подумати, чи не хоче насправді Бог покарати тобою твоїх вихваляльників

6603 0

Повчальна бувальщина (почитано раніше, але зараз не згадаю де): До одного ченця-відлюдника прийшли жителі розташованого неподалік міста і почали благати його погодитися бути їхнім єпископом. «Отче, ми багато чули про тебе, що ти чернець святого і подвижницького життя, молитовник, посник і людина побожна. У нашому місті помер єпископ і ми всі згодилися, що найкращим для нас єпископом будеш ти. Тож прийми наше обрання і стань нашим пастирем!» Але чернець почав відмовлятися, посилаючись на недостоїнство та небажання полишити своє усамітнення.

«Отче, ми твердо вирішили, що не підемо від тебе, доки не погодишся бути у нас єпископом» – відповіли прохачі на його відмови. Тоді чернець сказав, що не має можливості прогнати їх від себе, а тому буде молитися Богу, щоби Він виявив волю Свою.

Після тривалої молитви чернець ліг відпочити і перед сном мав думку: «Я знаю про себе, що є грішником. Але люди ці так впевнено говорили про мої досягнення, що не може все це бути неправдою. Мабуть, я все ж досяг чогось у своєму подвизі, якщо так про мене кажуть люди незнайомі».

Після цього у сні з'явився йому ангел і сказав: «Ти просив у Господа відкрити Його волю, і Він послав мене сказати тобі, що люди, які хочуть поставити тебе єпископом, тяжко зрішили перед Богом. Вони так засмутили свого єпископа і стільки прикростей йому вчинили, що він від смутку захворів та помер. За це Бог вирішив покарати їх, вклавши в серця думку обрати для себе єпископом того, хто буде для них найгіршим, тому й послав їх до тебе».

От так і в житті буває, коли людина думає, що вона з волі Божої щось очолює. А насправді ця воля є попущенням Божим для того, щоби очолюваних покарати за їхні гріхи. Як це було з Саулом, якого Бог поставив царем над Ізраїлем через те, що народ відкинув Боже правління та захотів царського.

А ще – коли хвалять тебе, то варто подумати, чи не хоче насправді Бог покарати тобою твоїх вихваляльників.

Мабуть і до церковного життя може бути прикладене світське спостереження про зв'язок між народом і урядом: паства отримує пастиря, якого заслуговує.

Євстратій ЗОРЯ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини