MENU

У деяких сферах слід виділити певний відсоток видатків на розсуд громадськості - депутат про планування бюджету

10967 0

Трохи бюджетного лікбезу і думок.

Для того, щоб парламент міг розглядати проект бюджету, його треба офіційно подати у парламент. На сьогодні цього ще не було зроблено.

Більше того, щоб можна було працювати над проектом бюджету, потрібне так зване соціально-економічне обґрунтування бюджету. Це – набір показників, на яких будується бюджет: прогноз курсу, ВВП тощо. Без них побудувати бюджет, саме як правовий документ, неможливо. Соціально-економічного обґрунтування поки що нема.

Крім того, необхідно мати законодавство – хоча б у вигляду пакетів законопроектів, на якому буде будуватися дохідна і видаткова частини бюджету.
Пакету законопроектів від Кабміну іще немає.

Все це має з’явитися за найближчі декілька днів. Це означає дуже напружену, з невеликими перервами на сон і їжу, роботу Кабміну і членів коаліції. 
Немає поки ні бюджету, ні грошей у бюджеті, яким би він не був.

На жаль, парламент без соціально-економічного обгрунтування не може допомогти уряду сформувати бюджет. Можна лише допомагати законопроектами, котрі обмовлюють доходи і видатки. Моя фракція вже подала законопроект по Кіпру. Будемо розширятся)

Звідки взяти гроші? Перш за все, ліквідація корупції на митниці і у податковій, справедливе, а не пільгове, оподаткування олігархів – позбавлення можливостей ховати прибуток в офшорах, підвищення рентної плати тощо. 

Крім того, час подумати про іновації. В деяких сферах – приміром, у Міноборони – слід виділити невеликий відсоток державних видатків на розсуд громадського суспільства. Приміром, почати з того, що 10 чи 20% фінансування матеріального забезпечення армії дати можливість розподілити самим волонтерам, а не чиновникам. Точно не стане гірше.

Ігор ЛУЦЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини