MENU

Про державний бюджет 2015 року та курс, закладений при його розрахунку

4868 1

По-перше, починаємо з маніпуляцій – «раз даю, два в голові рахую і три показую всім навколо …». Як в прислів’ї «ложечки знайшлися, а осад залишився».«Новий» / «старий» уряд А. Яценюка розпочав затвердження Державного бюджету України на 2015 рік з маленької маніпуляції. 12 грудня він вніс до ВРУ проект Закону України «Про Державний бюджет на 2015 рік», а через день, 13 грудня відкликає його для доопрацювання. Невже так кардинально змінилася позиція членів КМУ.

Звичайно питання формування коректного бюджету є питання не одного дня і навіть не тижня. Зрозуміло, що новому міністру фінансів Н. Яресько прийдеться добре попрацювати аби вичистити ці «Авгієві стайні» від схем та непрозорості, щоб забезпечити максимальну ефективність використання коштів бюджету. Ми маємо велике сподівання, що їй це вдасться зробити.

По-друге, невідповідність проекту Державного бюджету на 2015 рік основним напрямкам бюджетної політики на 2015 року в частині основних макроекономічних показників (дефіцит бюджету перевищує показник в 3%; рівень зовнішніх запозичень вищий ніж 55% ВВП тощо), відповідно до яких здійснюється розрахунок Бюджету та окремих завдань, визначених в даному документі.

Протягом останніх років прийняття ВРУ або КМУ основних напрямків бюджетної політики на відповідний рік було виключно формальним заходом. Хоча бюджет має формуватися саме на показниках закладених в основах бюджетної політики.

По-третє, завищенні доходи державного бюджету. Доходи державного бюджету (зведеного) очікуються на рівні 432.3 млрд.грн. В порівнянні з 2014 роком вони збільшені на 14,4% (таблиця 1). Відповідно до даних Міністерства фінансів за січень-жовтень 2014 року даний показник становить 370 млр.грн, що тільки на 2,1% більше від попереднього року. В період наявності військової та економічної нестабільності в країні очікувати збільшення надходження до державного бюджету не приходиться (бізнес розвиватися такими темпами не буде, а «вихід» економіки з тіні не відбудеться). Окрім цього, опосередковано дану тезу підтверджують очікування бізнес-середовища, які свідчать про негативні очікування щодо тенденцій розвитку економіки у 2015 році.

Навіщо Уряду завищені доходи? Відповідь банальна і проста – завищенні доходи означають завищенні витрати з державного бюджету при зберіганні погодженого з МВФ рівня дефіциту бюджету.

Щодо податкових надходжень:

1) Уряд очікує, що найбільше зростуть надходження від внутрішніх податків на товари та послуги на 39 млрд.грн.


2) Уряд вперше останні роки змінює акцент з отримувачів податків в сторону фізичних осіб, а не юридичних осіб підприємств оскільки очікує збільшення податку з доходів фізичних осіб на 30 млрд.грн у порівнянні з 2014 роком до 44,2 млрд. грн. Таке кардинальне збільшення надходжень від даного податку Уряд планує забезпечити за рахунок проведення податкової реформи (не будемо зараз аналізувати дане явище), в тому числі реформування єдиного податку та виведення його з «тіні».

За 10 місяців 2014 року надходження від даного податку становлять 59,7 млрд.грн.

У 2015 році очікується зменшення надходження від податку на прибуток підприємств зменшується 2,3 млрд.грн.

Планові показники надходжень до загального фонду державного бюджету у 2015 році (тис.грн.)


3) На другому місці по збільшенню надходжень будуть неподаткові надходження. А саме, Уряд пропонує НБУ перерахувати йому на «солодке» життя 30 млрд.грн. (у 2014 році даний показник становив 22,8 млрд.грн.).

По-четверте, у 2015 році Україна отримає для фінансування дефіциту бюджету та окремих бюджетних програм від Міжнародних фінансових організацій 2,5 млрд.грн., що в 2 рази менше ніж у 2014 році. Уряд очікує отримати від ЄС 2,2 млрд.грн., в той час як від секретаріату ООН, НАТО, ЄС, ОБСЄ або іншої міжнародної організації за участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки 0,3 млрд.грн.


По-п’яте, Уряд планує позичити на своє фінансування 170 млрд.грн. або 10% від ВВП з яких одразу ж віддати 122 млрд.грн.

Кредити планується отримувати від іноземних контрагентів у розмірі 110 млрд.грн. і на внутрішньому ринку 60 млрд.грн. (враховуючи останні тенденції то фінансувати будуть державні банки на НБУ і це окрім тих 30 млрд.грн. які НБУ прямо перерахує Уряду).

В проекті бюджету не передбачається додаткового фінансування від МВФ у розмірі 15 млрд.дол., про яке останнім часом активно обговорюють політики та усі охочі.

До кінця року Уряд очікує що отримає від МВФ черговий транш кредиту у розмір 2,77 млрд.дол.США. Проте, враховуючи що чергова місія прибуде в Україну на початку січня 2015 року надходження по даному траншу буде зміщено в часі.

По-шосте, розрахунковий курс гривні закладений в проекті бюджету на 2015 рік становить 17,72 грн./дол. США.

Далі про видатки буде…

Віктор МАЗЯРЧУК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини