MENU

Де, як і скільки залишати «на чай», аби не потрапити в халепу?

7152 0

Термін "чайові" з'явився в Англії в першій половині XVIII століття, повязаний він, як не дивно, саме з чаєм. 

У цей період у Великій Британії було модно пити чай на спеціально обладнаних верандах у парках і скверах. Мабуть, моторність офіціантів і тоді була не на висоті, тому на столах зявилися спеціальні коробочки з абревіатурою TIPS (To Insure Prompt Service) - "Для оплати швидкого обслуговування". Натяк зрозумілий - хочеш швидко одержати гарячий ароматний чай - додай невелику суму понад рахунок. Незабаром термін "tips", перекладений на шашу як "чайові", прижився і був перенесений на всі види додаткових оплат на подяку за послуги. Склалися і традиції - як, кому і скільки давати "на чай". 

У переважній більшості випадків чайові - не обовязок, а саме подяка за якісне обслуговування. Якщо офіціант обслуговує вас недбало і повільно, а стіл не відрізняється необхідної чистотою, зі спокійною совістю заплатіть строго по рахунку, а при необхідності попросіть здачу. Якщо ж вирішите комусь віддячити, користуйтеся основним правилом - не давати занадто мало, це може образити людину, і не давати занадто багато - ви всього лише дякуєте за надану послугу, і сума повинна бути їй адекватна. 

У подорожі нас чекає багато незвіданого. Наприклад, коли в японському барі ви залишаєте солідні чайові барменові, а він при цьому робить незадоволене, страшне обличчя. "Що з цим хлопцем?" - Питаєте ви себе, - "Невже мало дав?". Справа не в розмірі чайових, а в самих чайових. Щоб неприємних сюрпризів після слів "Рахунок, будь ласка" з вами не траплялося, ознайомтесь, де і скільки залишати на чай.

Почнемо з країн, де можна і потрібно дякувати за обслуговування:

Туреччина. Обов'язково. У звичайних ресторанах - 10-15%, в ​​респектабельних - до 20 %. Краще дати офіціантові в руки (ми ж не хочемо, щоб гроші дісталися господареві?).

Єгипет, Туніс, Марокко і ПАР. Тільки в цих чотирьох африканських країнах чайові - звичай. Кінцева сума визначається симпатією, а не якимись там відсотками. Але якщо залишите 10-15% - не прогадаєте.

Куба. Десять відсотків до рахунку так само свято, як пам'ять про коменданте Че.

Мексика. Не залишити чайові в цій країні - майже образа офіціантові. При нормальному сервісі даємо 10-12%. При хорошому - 15 %. Якщо ви чоловік і на побаченні - залиште щедрі чайові. Дівчатам це подобається.

Бразилія. Подивіться на чек. В рахунок включені 10 % за сервіс? Врахуйте, офіціант чекає від вас ще стільки ж. Готівкою.

Чилі і Аргентина. Залиште 10% якщо не хочете зіпсувати собі карму і бути названим "Жадюга" і "негідником" .

Тайланд і Філіппіни. Місцеві не платять. За них розплачуються туристи. Від вас чекатимуть прибавку 10 % до суми рахунку.

Німеччина. Тут дорогий не подарунок, а увага. Не важливо скільки ви залишите, важливо як. Трюк в тому, щоб розплатитися купюрою, яка дещо перевищує суму рахунку, і сказати: " Здачі не треба".

Франція. Якщо обслуговування включено в рахунок (як правило це 10%) - залиште ще 10 % готівкою. Якщо не включено - залиште 15 %.

Угорщина. Увага, ніколи не залишайте чайові (10-15 %) на столі. Віддайте вашу подяку в руки офіціантові.

Італія,Іспанія, Португалія. Загалом, немає обов'язкової цифри. Можна округлити рахунок або залишити на чеку кілька монет.

Де залишати чайові не обов'язково:

Норвегія. Чайових від вас не чекають. Але якщо дуже хочеться, можете залишити 10 %.

Данія. Фінляндія. Ісландія. Обслуговування включено в рахунок, але якщо заплатите 5-10% екстра - жоден офіціант не образиться.

Греція. У законі прописано плюсувати до рахунку 15 % за обслуговування. Тому нічого зверху не потрібно. Але якщо ви залишилися дуже задоволені, а офіціант перетворився майже в друга (греки - вони чарівні), то залиште на столі 5-10% від суми рахунку.

Австралія і Нова Зеландія. Чайові включені в рахунок, але можете залишити зверху 10 % в Австралії і від 5 до 10% у Новій Зеландії.

Не давати на чай ні в якому разі:

Парагвай. Дивно, але вони цього не люблять. Іноді сприймають як хабар.

 

Сінгапур. Чайові були заборонені законом і взагалі не віталися. Проте туристи несуть своє і залишають монети на столах. Краще не залишати.

Японія. Ні в якому разі: це, як ви вже зрозуміли на початку статті, сильна образа для персоналу. Чайові в цій країні - знак того, що ви не задоволені обслуговуванням. Дякуйте словами.

Китай. За вами будуть бігти по вулиці, щоб повернути вам гроші. Чайові в цій країні не залишають - це дещо незвичне і навіть образливе. Хоча в туристичних зонах все поступово починає змінюватися.

А з вами траплялися кумедні ситуації в ресторанах з рахунком в руках? Діліться в коментарях.

Дар'я РЕВЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини