MENU

Формувати та популяризувати позитивний імідж України, аби розвинути туристичну сферу

4396 4

Про ту сферу економіки, яка може приносити Україні мільярди доларів/євро, але про яку так не люблять/не хочуть/не можуть говорити урядовці... Такого жахливого занепаду, як зараз, туристична сфера не зазнавала за весь період існування Незалежної України.

З початку року вже закрилося 25% хостелів, спад заселення в готелях становить 60-70%... Від значного зменшення туристичних потоків потерпають всі: турагенціі, ресторатори, готелі, місцеві бюджети... На всяк випадок нагадаю, що в туристичній сфері так чи інакше задіяно близько 1 млн.украінців, всі вони зараз стають заручниками нехтування державою розвитку туризму. Крім того, якщо взяти до уваги, що при правильному менеджменті Україну може відвідувати 20 млн. іноземних туристів на рік, то неважко порахувати, що вони залишать біля 10 мільярдів іноземної валюти в економіці країни.

Ситуація насправді парадоксальна, тому що іноземцям зараз, як ніколи вигідно подорожувати Україною: за 100 доларів/євро вони можуть купити товарів і послуг вдвічі більше, ніж торік. Хоча вони і раніше перебували в приємному шоці від наших низьких цін, зараз просто унікальний шанс для України скористатися падінням гривні на власну користь.

Чому ж іноземці не їдуть? Все елементарно: тотальна дезінформація та сприйняття України, як "гарячої точки"... Дійшло до того, що іноземці навіть бояться вже їздити у Західну Україну, бо війна... Якщо взяти до уваги, що кожен 15-тий турист є потенційним інвестором - нашій країні годі й сподіватися на іноземні інвестиції.

Що терміново слід робити? Відповідь проста - зняти всі демотиватори, що заважають іноземцям їздити в Україну. Формувати та популяризувати позитивний імідж України, займатися промоцією в два-три рази активніше, ніж це було до листопада 2014 року... Крім того, гарантувати безпеку перебування іноземців в Україні, скасувати візи для громадян заможних країн, збільшити можливий термін перебування з 90 до 360 днів, підписати угоду про "вільне небо", привести у відповідність стандарти сервісу до європейських та навчити вітчизняні кадри.

Хто цим має займатись? Координувати процес національного брендингу, промоції, безпеки туристів, стандартизації, візового режиму та підготовки кадрового потенціалу має держава. Тому що місцеві адміністрації та громадські організації не мають відповідних повноважень, та й як може міська рада того ж Чернігова займатися національним брендингом???

Проте, високопосадовці поки що відмахуються від туризму зі словами: "в країні війна, який туризм?"... Хоча абсолютно зрозуміло, що сподіватися лише на кредити та допомогу спонсорів - шлях внікуди. Правильний підхід - це розвивати ті сфери, які можуть створити нові робочі місця та забезпечити приплив валюти в країну.

На практиці ж в Коаліційній угоді про туризм згадали одним реченням, Державну агенцію з туризму та курортів було ліквідовано, а в Програмі діяльності КМУ про туризм немає взагалі жодного слова...

Видатки бюджету на промоцію та розвиток туристичної сфери у 2015 році взагалі звели до 0. Та й парадокс у тому, що навіть в найкращі часи на туризм виділялося настільки мізерні кошти, що навіть говорити смішно. Для порівняння: на весь розвиток туристичної сфери щорічно виділялося приблизно 5 млн. грн. з державного бюджету - це стільки, скільки з Міністерства АПК виділяється на недержавну організацію ФСТ Колос "для розвитку спорту на селі"...

Таким чином, абсолютно очевидно, що далі не можна мовчазно спостерігати за тим, як вмирає туризм в країні, яка має бути туристичною! Чому це зрозуміли державники в ОАЕ, Грузії, Чехії, Ізраїлі, Єгипті, але так не хочуть розуміти у нас?

Анна РОМАНОВА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини