MENU

Сепаратисти продовжують дестабілізувати ситуацію в Одесі. ФОТО

7061 1

Одесити вже переконливо довели, що Південна Пальміра таки українське місто, що наміри створити тут Одеську народну республіку на шталт терористичних ДНР і ЛНР тут не пройдуть, що їх не залякати ні провокаціями ні навіть терористичними актами. Тепер хіба що за гроші провокаторам ще вдається інколи зібрати на антимайдан кілька десятків пенсіонерів, а про масові мітинги та велелюдні антиукраїнські марші нічого й думати. Антон Давидченко та інші організатори таких шабашів повтікали за кордон, а їхні добряче налякані прихильники з лав колишніх регіоналів, які вже один раз покращили наше життя, тепер перелицьовуються, маскуються і вдають із себе сумирних овечок.

Однак ще немає підстав стверджувати, що сепаратисти в Одесі перевелися й угамувалися. За словами голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, лише у жовтні співробітники контррозвідки СБУ в результаті надскладної спецоперації затримали в Одесі диверсанта, який у складі диверсійної групи планував учинення терористичних актів здійснення силового захоплення адміністративних будівель органів влади. Невдовзі було затримано ще дві терористичні групи, які скоювали теракти і планували влаштувати диверсію 26 жовтня, в день виборів Верховної Ради. 22 жовтня в Одесі СБУ затримала трьох членів групи при виготовленні саморобних вибухових пристроїв, якими вони мали намір підірвати залізничний міст в Одеській області та один з об'єктів на території військової частини. Установлено, що дії груп координував завербований ФСБ Росії терорист. А на початку грудня журналісти телеканалу ICTV повідомили, що вони перехопили секретний план ФСБ щодо захоплення Одеси. «Нам удалося отримати документи сепаратистів, де розписані адреси, час інцидентів, список стратегічних об’єктів, на які поклали око бойовики, — заявляє ведуча новин. - Проросійські громадяни, проплачені Москвою, і заслані бойовики штурмом мали захопити обласну державну адміністрацію, аеропорт, військкомати, силові відомства, місця зберігання зброї, ну і, природно, Одеський порт. Далі терористи будуть переслідувати патріотів і в кінцевому підсумку проведуть референдум, проголосивши Одеську народну республіку.

 Хоч цей масштабний план провалився, сепаратисти продовжують дестабілізувати ситуацію в Одесі. Уже кілька разів вони обстрілювали блокпости, а 14 грудня розстріляли автомобіль батальйону «Айдар». Потужний вибух прогримів у ніч на 10 грудня на розі  Адміральського проспекту й вулиці Краснова. СБУ розцінило це як терористичний замах на офіс організації «Волонтерська сотня Далії Северин», яка надає допомогу бійцям АТО та пораненим, що перебувають у військовому шпиталі.

Майже щотижня у вихідні сепаратисти збирають пенсіонерів на свої акції біля будинку обласної державної адміністрації. Останнім часом ні російських триколорів там уже не видно, ні закликів «Путін врятуй Одесу» не почуєш. А риторика виступаючих усе та ж і спрямована на вихваляння «братнього російського народу» та країни-агресора - Російської Федерації. Останній мітинг, який мені довелося спостерігати, відбувся 7 грудня. Проросійські активісти цього разу ганили на всі заставки «київську хунту», звинувачуючи її у підвищенні тарифів на комунальні послуги, у перебоях з електропостачанням та інших гріхах.

Як і завжди, на такі акції приходять з державними прапорами й активісти Самооборони Майдану та «Правого сектору», щоб дати відсіч українофобам. Раніше бувало вони трощили автомобілі сепаратистів, вступали з ними в полеміку, яка не зрідка переходила у сутички. Цього разу поєдинку завадили правоохоронці, що стали живим кордоном між політичними супротивниками. Тож активісти Самооборони і правосеки обмежилися скандуванням своїх закликів та виконанням державного гімну.

Та останнім часом, побоюючись покарання за сепаратизм, україноненависники все частіше стали діяти тихою сапою. На перший погляд усе навіть виглядає безневинно. Ось зібралися 21 грудня в Одесі в готелі «Олександрівський» депутати місцевих рад, громадські діячі та журналісти на «Одеський політичний форум» щоб обговорити питання  державного устрою України у контексті федералізації. Ще й гостя з Болгарії запросили - лідера молодіжного осередку націоналістичної партії «Атака» Свєтослава Пройнова. Не обмовившись і словом про анексію Криму і російську агресію на Донбасі, присутні стали закликати до миру та дружби з Росією. А найбільш оптимальним виходом із кризи вони всі, як один, вважають розчленування незалежної соборної України на самостійні федеративні утворення.

На цьому наголосив і гість із Болгарії Свєтослав Пройнов. За його словами, політика Заходу на Україні таїть у собі великі загрози для міжнародної безпеки. Він закликав  народи України й Росії не піддаватися на провокації. «Громадянам України не варто вірити обіцянкам «солодкого життя» в ЄС. У Болгарії теж було багато оптимістів, які вірили, що після вступу в ЄС наше життя покращиться, зникне корупція, зростуть заробітки. Сьогодні ми бачимо, що цього не сталося. Найголовніше, щоб Україна надала  своїм суб’єктам права. Федералізація буде сприяти більш збалансованому розвитку України», - заявив Пройнов.

Підспівувачем наших сепаратистів активіст болгарської партії «Атака» Свєтослав Пройнов став не випадково. Тут все відбулося за приказкою: яке їхало, таке й здибало. Ця партія, що має у Народних зборах Болгарії лише 23 своїх представники, авторитетом у країні не користується. Вона виступає за позаблоковий статус Болгарії, за вихід країни з НАТО і ЄС. А ще ратує за відновлення й розвиток російсько-болгарських відносин.  Нещодавно лідера болгарських націоналістів Волена Сидерова, який підтримав анексію Криму, Путін нагородив орденом «Звезда Отечества». А депутат болгарського парламенту від «Атаки» Магдалена Тадашева цими днями заявила, що вибори в Донецькій та Луганській народних республіках відбулися «у відповідності з європейськими стандартами».

Сепаратистські «форуми» за одним і тим же сценарієм відбулися майже одночасно не лише в Одесі, а і в Запоріжжі та Павлограді. Навіть виступи на них були кальковані. Повсюди цитували В’ячеслава Чорновола: «Я думаю, що в подальшому ми будемо мати федеративну Україну. Багато проблем буде знято, як показує досвід і США і ФРГ». Ці акції переконали Адміністрацію Президента України в тому, що вони інспіровані  московськими «групами», які останнім часом заграють із нашим громадянським суспільством. Усі їхні проекти не що інше як заохочення сепаратизму. Тож не випадково у Запоріжжі оголошено про створення ініціативної робочої групи щодо спеціального статусу регіону. Найближчим часом слід очікувати продовження подібних нібито дискусійних форматів і в інших містах. Рука Москви, чи то пазуриста лапа російського ведмедя, знову тягнеться щоб розшматувати Україну. 

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини