MENU

Скасування пільг з ПДВ на продаж тиражу фактично вводить податок на читання - блогер

1339 0

 

Щоразу, коли постає питання про скорочення витрат державного бюджету, постає загроза подорожчання друкованого слова для громадянина України. Бо влада щоразу намагається скасувати пільгу на обкладання ПДВ операцій з продажу, передплати та доставки тиражу газет, журналів та книжок.

От і зараз, намагаючись "єдиним розчерком пера" зробити те, що має бути зроблено абсолютно іншим чином, так звані "спеціалісти" з кабінету міністрів України роблять неймовірний подарунок ворогам України. Введення ПДВ на друковане слово (газети, журнали та книги) означатиме подорожчання українських видань а відтак – зменшення кількості проданих примірників. Що будуть читати люди замість тих ЗМІ, від яких будуть вимушені відмовитись? Імовірно, те, що отримають безкоштовно або за невеликі гроші. Іншими словами, те, що дотовано з інших джерел, аніж продаж тиражу. Відповідно, це будуть ЗМІ, де контент спонсорується кимось – рекламодавцем, власником, ворогом, тощо.

Такі дії є вкрай шкідливими для країни, яка знаходиться в стані війни. Сьогодні, коли світові медіа гіганти (такі, наприклад, як ВВС) шукають способи протистояння російській пропаганді і кажуть про необхідність адекватних дій у відповідь на збільшення фінансування таких закладів як Russia Today, в України хочуть обкласти податком читачів...

Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) та Українська асоціація книговидавців та книгорозповсюджувачів (УАВК) провели багато переговорів з цього приводу та взяли участь у всіх нарадах, які скликались. І, здавалося б, знайшли вирішення.

Так, наприклад, УАВПП пропонує отримати не менші гроші в бюджет за рахунок усього двох дій:

- скасування неринкової пільги для окремих видань, яка обмежує націнку "Укрпошти" 40% та вимагає компенсації різниці з державного бюджету (економія для держбюджету на рівні 70 млн.грн. на рік),

- припинення фінансування державних та комунальних ЗМІ (економія для держбюджету на рівні 110 млн.грн. на рік).

Нашу позицію підтримують віце-прем'ер міністр Кириленко, голова Держкомтелерадіо Наливайко, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Сюмар. "Це болісно для усіх – я читачів, і видавництв. Мені здається, що це нововведення буде відтерміновано", – заявила Вікторія Сюмар в коментарі для газети "Сегодня".

Але, як стало щойно відомо, так звані "спеціалісти" з кабінету міністрів України, незважаючи на декілька раундів вивчення питання та обговорення наслідків, вирішили по-своєму. І в запропонованому варіанті пільг записали, що пільги розповсюджуються лише на видавництва та лише на книжки українською мовою. Відповідно, для преси буде введений 20% податок на читання.

УАВПП та УАВК наполягають на наступній редакції підпункт 197.1.25 пункту 197.1 статті 197 Податкового Кодексу України:

"197.1.25. підготовлення (літературне, наукове і технічне редагування, коригування, дизайн та верстка), виготовлення (друк на папері чи запис на електронному носієві), розповсюдження книжок, у тому числі електронного контенту (крім видань еротичного характеру), а також виготовлення, продаж (передплата) та доставка періодичних видань друкованих засобів масової інформації вітчизняного виробництва (крім видань еротичного та рекламного характеру) на митній території України".

Олексій ПОГОРЕЛОВ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини