MENU

Кличко бореться з МАФами: два прибрали, чотири з'явилося

7830 2

Мер Києва Віталій Кличко оголосив війну незаконним тимчасовим торгівельним спорудам, які викликають особливе роздратування у киян і гостей столиці. Це так звані МАФи – малі архітектурні форми. Ці споруди захаращують виходи з метро, зупинки громадського транспорту, околиці ринків.

Потворні будови утворюють цілі "шанхаї" зі специфічним контингентом, запахом і купами сміття навколо. Такий "бізнес" знаходиться в тіні, адже податки до бюджету ним здебільшого не сплачуються у повному обсязі.

Однак за півроку оголошеної мером "війни" з МАФами якихось кардинальних змін не помітно. Чому це так?

Можливо, одна з причин полягає у тому, що для влади існують "недоторканні" МАФи.

На прикладі одного з таких об’єктів розповім, про що йде мова.

Вихід з метро "Героїв Дніпра" в народі отримав назву "Оболонський шанхай". Попри мораторій на встановлення кіосків, у вересні цього року можна було спостерігати, як там ставлять нові торгівельні точки.

Небайдужим киянам такий стан речей не сподобався, і була започаткована ініціатива проти "шанхаю". Суть ініціативи полягала у тому, що киян просили скаржитись на МАФи біля метро "Героїв Дніпра" до КМДА. Таких скарг назбиралося за декілька тижнів понад 70 штук.

Як результат, упродовж жовтня міською владою було демонтовано десятки торгових точок. Але всі вони знаходилися за межами так званого "кола" (площа біля виходу зі станції метро). На цьому оболонці вирішили не зупинятися і все ж домогтися демонтажу МАФів біля виходу з метро.

У ході проведеного розслідування вдалося з’ясувати, чому не були демонтовані всі МАФи.

Як виявилось, Київрада рішенням від 22 лютого 2007 року N 234/895 та рішенням від 22 травня 2013 року N 502/9559 передала вищезгадану земельну ділянку ТОВ "Єлікон ЛТД".

Згідно з цим рішенням, зазначене ТОВ повинно було будувати торговельний центр на перетині просп. Оболонського та вул. Героїв Дніпра в Оболонському районі Києва, але замість цього встановило там купу МАФів.

Таким чином було порушено п. 6 рішення Київради (попередити землекористувача, що використання землі не за цільовим призначенням тягне за собою припинення права користування нею відповідно до вимог статей 141, 143 Земельного кодексу України).

У жовтні була запущена друга хвиля так званого "флешмобу", в рамках якого киян просили направити на ім’я Віталія Кличка скаргу з вимогою розірвати договір оренди з ТОВ "Єлікон ЛТД". Таких скарг було направлено кілька десятків.

Як зазначається у відповіді, яка надійшла від Оболонської районної державної адміністрації, з Оболонською РДА не було погоджено розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) за вказаною у зверненні адресою, і вони направили до Департаменту міського благоустрою та природного середовища КМДА подання щодо демонтажу цих тимчасових споруд.

Але, окрім відповіді від Оболонської РДА, дотепер нічого зроблено не було. Чому?

Можливо тому, що це МАФи "своїх" і тому вони "недоторканні"?

Як вдалося з’ясувати на офіційному сайті, засновником ТОВ "Єлікон ЛТД" є Вергелес Ганна Василівна. Місцезнаходження юридичної особи: місто Київ, вулиця Декабристів, 2А.

За цією ж адресою на пані Вергелес Ганну Василівну зареєстроване приватне підприємство "Південний". А за зазначеним на цьому ж офіційному ресурсі номером телефону можна зв’язатися з ТОВ "Фім", серед засновників якого є Іщенко Марина Григорівна, або з ТОВ "РА "Термінатор" де серед засновників є Іщенко Валерій Олександрович.

Знайоме прізвище? Бо є такий собі Іщенко Валерій Олександрович, який у 2008 році обраний депутатом Київської міської ради від Блоку Віталія Кличка. Заступник голови постійної комісії Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури.

На парламентських виборах 2012 року цей чоловік обраний народним депутатом України від партії УДАР під № 32. У Верховній Раді став членом Комітету з питань промислової та інвестиційної політики, з квітня 2013-го – заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики.

На позачергових парламентських виборах 2014 року обраний народним депутатом України від політичної партії Блок Петра Порошенка під № 37.

Можливо, це просто співпадіння?

Як виявляється, навряд чи. У декларації Іщенка за 2011 рік, яку можна знайти на офіційному сайті ЦВК, зазначено, що він займав посаду фінансового директора ПП "Південний". Ще у нього є дружина Іщенко М.Г. Чи це випадково не одна з засновників ТОВ "Фім"? Також в інтернеті вдалося знайти інформацію про те, що мати Валерія Іщенка має ім’я Ганна Василівна.

Цікаво, чи це не та сама Вергелес Ганна Василівна, яка є засновником ТОВ "Єлікон ЛТД"? ТОВ "Єлікон ЛТД", якому виділили земельну ділянку для будівництва торгівельного центру, і яке замість цього наставило "недоторканні" МАФи.

Скільки таких "недоторканих" МАФів по Києву – просто важко уявити. Скільки грошей через це не доходять до бюджету?

Це при тому що Віталій Кличко заявляв про дефіцит бюджету, про те, що не вистачає грошей на оплату праці, медикаменти, харчування.

Гліб АНТОНЕНКО, громадський активіст, для "Української правди. Київ"


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини