MENU

Колумбія та Грузія як зразки для наслідування

3252 0

Сьогодні Україна опинилася в ситуації, коли до неї прикута увага інших держав, компаній, потенційних інвесторів та простих людей. Це можна простежити за кількістю звернень, які ми почали отримувати від ЗМІ. І тепер, поки інтерес медіа, спричинений війною, не вщух, Україна має унікальний шанс показати себе у вигідному світлі. Ми маємо можливість продемонструвати розвиток і те, що країна готова до змін і цікава для європейців, що вони можуть мати з нею спільні інтереси та спільні справи.

Для цього потрібно визначати, досвід яких країн варто взяти за взірець. Ми шукаємо приклади тих держав, які колись перебували у стані війни та мали через це негативний імідж у світі. Ті країни, про які знала світова спільнота, була поінформована про небезпечні події, що там відбуваються.

Можна навести, зокрема, приклад Колумбії, яка провела свого часу дуже успішну кампанію. Були часи, коли людей в країні вбивали тисячами, а наркобарони створювали країні чимало проблем: брали іноземців у полон, викрадали людей… Фактично це була внутрішня війна — між наркомафією, громадянами та державою.

І черговий уряд, який прийшов до влади, зрозумів, що потрібні термінові зміни, і почав їх впроваджувати. Колумбія тоді вважалася не сприятливою для інвестицій країною. Тому це було питання репутації держави (саме таку ситуацію ми маємо в Україні). Проведені численні дослідження серед потенційних інвесторів та туристів засвідчили, що Колумбію сприймають лише як країну суцільних ризиків: ризиків неповернення інвестицій, ризиків для життя та здоров’я туристів і бізнес-відвідувачів.

І саме на зламі цього іміджу колумбійські урядовці створили кампанію під слоганом «Єдиний ризик, який ви маєте у Колумбії, — це ризик небажання її залишати». І відбулися зміни. Злочинність нині майже повністю подолали, рівень криміналітету можна порівняти з європейськими країнами.

Інший приклад — Грузія. Корупція там була не меншою, а може й більшою за сучасну українську. І все-таки країна змогла багато чого змінити та досягти, маючи на це урядову волю.

Україна — велика країна. І я дуже оптимістично налаштований щодо її майбутнього. На мою думку, тепер уже неможливо повернутися до старого способу ведення бізнесу. Багато змін відбувається просто зараз, і що важливо, у вищих колах. Вважаю, що згодом ці зміни охоплять і середній прошарок, і найнижчий. Звісно, цей процес буде довготривалим.

Очевидно, що дехто хоче повернутися до старої системи, яка, завдяки корупцію, дозволяла процвітати. Зрозуміло, що продовжувати так жити на вільному економічному ринку неможливо, прихильники старої системи переймаються через власне майно та  життя. І вони боротимуться за збереження старої системи. Розповідатимуть, що ніколи Україна не зможе змінитися. Будуть переконувати владу, що потрібно працювати старими методами, бо інакше неможливо.

І хоча я в середньостроковій та довгостроковій перспективі бачу серйозні підстави для оптимізму, найближче майбутнє не тішить: 12-18 місяців будуть надзвичайно складними для країни в усьому, особливо для економіки.

Що треба реформувати?

По-перше, це питання корупції. Це хвороба, що вбиває країну. Якщо буде проведена боротьба з корупцією, якщо у владу йтимуть не для того, щоб красти та збагачуватися, тоді все зміниться. Для цього необхідні основні механізми, приміром, сильна судова система: зловили на корупції — покарали.

По-друге, громадянське суспільство і преса. В інших країнах, якщо людину зловили на корупції і про це дізналася преса, кар’єра такого чиновника закінчилася. Справа подається на розгляд до суду. Це серйозний процес.

По-третя, це зміна уявлень. Люди повинні розуміли, що жити в суспільстві, де існує корупція, непристойно.

Моя рекомендація компаніям, які працюють в Україні: жити і працювати згідно з новими правилами, які відповідають міжнародному антикорупційному законодавству. Ми маємо приклади клієнтів, які не давали і не дають хабарів чиновникам, їхній бізнес може розвиватися краще, ніж раніше. Тобто зараз не потрібно годувати систему корупції. Це найважливіше.

Більшість дивуються: «А як ми будемо працювати, якщо без хабарів ані дозвіл не отримаємо, ані ліцензію?» Навпаки. Можна лобіювати свій бізнес прозоро та відповідно до антикорупційного законодавства США чи Великої Британії. Треба працювати у два-три рази більше, ніж будь-коли. Потрібно думати нестандартно. Криза — це можливості, вона надихає виживати не так, як раніше. Варто спілкуватися якомога більше зі співробітниками, шукати нові ніші, ринки, інвесторів. Для цього необхідне правильне позиціонування. Так, це складно. Але повернення до старих методів ведення бізнесу вже не буде. Корупція — це пухлина на тілі економіки. Коли  її видалити, організм  недужатиме. Виживе, звичайно, найсильніший. Для економіки це спосіб максимально оздоровитися.

Гундер ЭНДИ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини