MENU

Як правильно харчуватися взимку?

4467 0

Режим роботи нашого організму під час теплої пори року відрізняється від режиму роботи взимку, тому потрібно знати, як правильно харчуватися взимку, щоб не спричинити шкоди своєму здоров’ю. Організм починає готуватися до зими ще восени. Так як енергії потрібно витрачати більше, то з’являються сонливість, поганий настрій, знижується працездатність. Потрібно швидко перейти до правильного для цієї пори року харчування, щоб проблем з цим було менше.

Оскільки взимку організм потребує більше вітамінів, калорій та енергії, то немає нічого страшного в тому, що можна набрати декілька зайвих кілограмів. Це нормально. Весною вага прийде в норму.

По-перше, взимку наш організм потребує більше енергії, тому треба вживати більш калорійні продукти, «повільні вуглеводи» (вони віддають енергію поступово), продукти, що збагачені білками: м’ясо птиці, риба, макарони із твердих сортів пшениці, різноманітні каші.

Оскільки в цей час організму не вистачає вітамінів, то потрібно вживати ті овочі, що містять велику їхню кількість. Наприклад, картопля, буряк, цибуля, капуста, морква, гарбуз. Звичайно, потрібно вживати також і фрукти. Але краще заморожувати свіжі, щойно зібрані влітку та зберігати їх в холодильнику, ніж купувати в магазині. Це стосується ягід та тих фруктів, які можна зібрати влітку. Але в холодну пору року прилавки магазині ледве витримують велику кількість цитрусових, що завдяки своїй товстій шкірці можуть містити велику кількість вітамінів, зокрема вітамін С, протягом досить довгого часу. Потрібно пам’ятати, що цитрусові, якщо їх вживати у великих кількостях, можуть викликати алергію, нудоту та інколи навіть камені в нирках.  

Краще відмовитися від солодкого: цукерок, тістечок, тортів. Проте якщо ви не можете відмовитися від смачного десерту, то їжте його в першій половині дня (до 12 години), таким чином за день ви зможете витратити зайві калорії.

Не забувайте про гарячі страви, їх потрібно їсти частіше, а також про правило – їсти частіше, та менше. Дієтологи рекомендують їсти 5 разів на день маленькими порціями.

Потрібно правильно готувати страви, щоб вони не втрачали значну кількість своїх вітамінів та інших корисних речовин. Готуйте на пару, варіть та запікайте. Про те, що смажені на олії, жирі, маслі продукти не дуже корисні для здоров’я та фігури, відомо всім.

Ще дещо про харчування взимку. Незважаючи на те, що зима – це холодна пора року, тому води потрібно людині менше, ніж влітку. Але це не так. Випивати потрібно приблизно 1, 5 л води в день. При цьому не менше літра потрібно випивати чистої води, бажано мінеральної негазованої. Інша частина − це чай, кава, соки, морси та ін. Також пам’ятайте, що апельсиновий фреш потрібно випивати відразу після приготування, не більше, ніж через 5 хвилин. Адже більша частина вітаміну С, що міститься в ньому, буде зруйнована через вступ у реакцію із киснем.

Харчуйтеся правильно і зимова пора не завадить вашому насолодженню цією прекрасною порою! 

Дар'я РЕВЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини