MENU

Як уникнути шахрайств під час подорожі

2519 0

Чи ви коли-небудь приїжджали в готель, щоб побачити, що кімната з «видом на море», на яку ви купилися online, справді не існує? Або вивчивши рахунок з ресторану, ви виясняєте, що він включає такі страви, яких ви ніколи і не замовляли?

Легко стати параноїком під час подорожування і перетворювати всіх, кого зустрічаєте, в предмет підозр. Але трохи передбачення може допомогти вам бути на крок наперед від шахраїв. Це короткий перелік поширених пасток і порад, що зможуть допомогти уникнути їх.

Додаткові пункти в рахунку

Після прекрасного обіду можна легко забути перевірити, чи рахунок перераховує саме те, що ви насправді замовляли – те, на що розраховують нечесні заклади. Інший трюк полягає в підвищення ціни з меню у рахунку: переконайтеся, що окремі пункти відповідають цінам, вказаним в меню, з якого ви робили замовлення (а не дорожчий варіант меню, який вам можуть потім підсунути). Також перевірте на наявність додаткових пунктів (наприклад, пляшка мінеральної води на столі, яку ви не замовляли чи не відкривали).

Не зупиняйтеся у фантомній квартирі

Квартири для короткотермінової оренди – це фантастичний спосіб зберегти гроші та пожити як місцеві. Але лише якщо ви орендуєте через не надійне агентство, то ваше житло може просто не існувати (жодного забору з аеропорту, на яке ви очікували).

Шахраї зазвичай збирають фальшиві рекламні оголошення помешкань з «надто хорошими, щоб бути правдою» цінами з фото та описів на законних місцях. Пошукайте online, чи помешкання зареєстроване у авторизованій компанії, що займається орендою житла, і, якщо так, зв’яжіться з ними, щоб перевірити наявність. Також ви можете підтвердити наявність помешкання, попросивши копію рахунків за комунальні послуги на ім’я власника (та переконайтеся, що її не підробили).

Передусім, за жодних умов не посилайте оплату на безвісний рахунок через грошові перекази.

Стежте за своїм «пластиком» – або оплачуйте готівкою

Пластик – це легка здобич для шахраїв. Ніколи не дозволяйте офіціанту, крамарю, робітнику готелю чи кому-небудь іншому забирати вашу картку з вашого поля зору – навіть під прилавок – де вони можуть скопіювати вашу інформацію. У місцях з великою кількістю випадків кредитних шахрайств (наприклад, блошині ринки) розплачуйтеся готівкою.

Чи цей замок справді безпечний?

Переконайтеся, чи багажні замки – навіть у туристичних хостелах – насправді замкнені. Деякі здаються замкненими, але якщо ви забираєте предмет зі стіни (або сунете її з підлоги), то вони виявляються без спинки (чи без дна) та повністю доступні.

Отримайте ціни та деталі про вашу готельну кімнати у письмовій формі

Безпринципові готелі зазвичай заявляють, що ви «неправильно почули» чи «недочули» ціну, сказану по телефону чи по прибутті, або те, що у них немає жодних записів про «ваш» вид на море, балкон і т.д. отримайте у письмовій формі перелік цін та записів про будь-які інші якості кімнати, а також відразу наполягайте на отриманні рахунку, щоб пізніше уникнути можливості того, щоб вас не попросили заплатити в два рази більше. Також ніколи не дозволяйте готелю утримувати ваш паспорт, щоб пізніше записати ваші деталі – почекайте на нього біля реєстрації (ресепшин).

Нікому не дозволяйте прикласти свої руки до вашого багажу

Не має значення наскільки загубленим чи перевантаженим ви можете бути, не дозволяйте нікому нести ваш багаж на залізничній чи автобусній станції, навіть якщо вони мають на собі офіційний на вигляд значок чи ознаку. У найкращому випадку вони без винятку очікуватимуть оплати; в гіршому вони зникнуть з багажем або використають вас як посильного, що нічого не підозрює.

Користуйтеся поважними (з репутацією) таксі

Нечесні таксисти по всьому світу накручують (підвищують) ціни, заміняють банкноти, що ви їм передали, на банкноти нижчої вартості, кажучи що ви їм дали саме їх, і їдуть обхідними маршрутами. Дізнайтеся про ціни наперед, щоб знати скільки саме має коштувати поїздка у місцевій валюті – туристичні офіси чи з вашого житла можуть повідомити вас про ціни ти поважні компанії таксі. В ідеалі, майте свою власну карту, щоб ви були впевнені, що вас везуть прямо до вашого помешкання, а не намотують круги. Не дозволяйте водіям завантажити ваш багаж до того, поки ви не узгодите ціну, і будьте уважні до номіналу купюр при оплаті.

Остерігайтеся креативних кишенькових злодіїв

Кишенькові злодії придумують різноманітні креативні обходи, щоб відволікати вас настільки довго, щоб поцупити ваш гаманець (секундна справа для сезонних професіоналів): зав’язуючи браслетів дружби на ваш зап’ясток, торгуючи різними дрібничками, вдаючи жебраків та подаючи вам почитати картку «будь ласка, допоможіть», або туристи, що просять вас зробити їм фотографію.

Поточна тактика включає шахраїв, що прикидаються, ніби «знайшли» золоте кільце на землі, що вони вигідно розмістили там (варіанти включають, що вони пропонують продати вам його за вигідною ціною, або повертається «власник» каблучки і вимагає компенсації). Ігноруйте їх.

Кишенькові злодії прикидаються що сповіщають та консультують туристів, щоб вони остерігалися кишенькових злодіїв, і тоді люди інстинктивно тягнуться перевіряти свої речі, таким чином дізнаючись, де точно атакувати.

Чи ваш квиток справжній?

З останніми технологіями у руках шахраїв, фальшиві квитки для будь-чого від лондонського метро до Disneyland-у можуть вражаючим способом виглядати реалістично, і там армія незнайомців, шахраїв та спекулянтів, бажаючих і здатних продати вам непотріб. Купляйте лише в офіційних розповсюджувачів, щоб впевнитися, що ви не отримаєте відмову на вході, не будете оштрафованими чи арештованими.

Відсутність кредиту мобільного телефону (поповнення на мобільний телефон)

Улюблене шахрайство винахідливих електронних магазинів – продавати вам мобільні кредити і кажуть, що ви згодом отримаєте текстове повідомлення з підтвердженням – а кредит так ніколи і не матеріалізується. Повернення з чеком нічого доброго не принесе (вони заявлять, що ви видали повідомлення та витратили кредит). Найкраще користуватися лише шанованими постачальниками.

Подорожуйте із задоволенням, але будьте обачними, щоб не зіпсувати собі відпочинок!

Дар'я РЕВЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини