MENU

Спогади про Соломію Павличко

3531 0

31 грудня 1999 р. у Києві у власному помешканні померла 41-річна Соломі́я Дми́трівна Павличко, письменниця, літературознавець, перекладач, публіцистка, автор праць із історії фемінізму.

Народилася 15 грудня 1959 року в місті Львові в сім'ї українського письменника Дмитра Павличка. Батько був суворим, вимогливим зі своїми дочками. Він виховував у дітей лідера, привчав до самостійності та відстоювання власної думки.

«Ти повинна учитися тільки на «п’ять», - вимагав він від Соломії.

Соломія рано вийшла заміж, народила розумну, талановиту дочку Богдану.

Закінчила відділення романо-германських мов і літератури Київського державного університету імені Тараса Шевченка, аспірантуру при ньому. 

З 1985 року працювала в Інституті літератури НАН України. 

Захистила докторську дисертацію. Доктор філологічних наук, професор Києво-Могилянської академії, член Спілки письменників України. 

Соломія також була гостем-викладачем української літератури в Альбертському університеті і в Гарварді, куди її запрошено як стипендіата програми Фулбрайта.

У 1992 році Соломією Павличко було створене видавництво «Основи», у якому вона до грудня 1999 року незмінно очолювала редакційну раду і формувала видавничу політику.

30 грудня 1999 р. вона домовлялася провести перший робочий день Нового року в бібліотеці Вернадського. 31-го елегантна вишукана пані посміхалася телеглядачам «Сніданку з 1+1». Увечері о шостій родина на вул. Дарвіна, 8 збиралася провести Старий рік, а Соломія пішла прийняти ванну. Клямка зачинилася. Коли родина кинулася, було вже запізно: жінка втратила свідомість і захлинулася водою... 

Похорон Соломії з численною участю громади відбувся на Байковому кладовищі Києва 4 січня 2000 року.

Ганна ЧЕРКАСЬКА


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини