MENU

Чи можлива демократія в Росії

6288 3

От тут через загострення шизофренії "руського міра" у зв'язку з переслідуванням Навальних наші свідомі громадяни знову заговорили про перспективи демократичної революції в Росії.

А от, уявівмо собі, що в Росія перемогла демократія. Ну, не така як в Європі, бо євродемократія будується довгі роки, а, бодай, приблизно така, як свого часу була після мирної революції в постпомаранчевій Україні... Отож, уявляємо, що у демократичній Росії відбувається публічне протистояння між прем'єром та президентом, кожен з регіонів обирає своїх президента та парламент. А парламент – перебуває під постійною загрозою чергового саморозпуску, там відбуваються постійні бійки та блокування трибуни, всі очікують на нові вибори. А народ вимагає захисту від держави, ковбаси по рубль двадцять та соціальних програм.

На відміну від України, в Росії існують чіткі етнічні кордони між групами та регіонами, – там простистояння між опозицією та владою теж матимете виразне етнічне забарвлення. Це будуть конфлікти навколо власної ідентичності – це той випадок, коли компроміс між владою та опозицією неможливий в принципі, – бо можна досягти якогось компромісу щодо розподілу бюджету чи посад, але ніколи – навколо того, чия мова, церква, чи історія краща.

У самих етнічних регіонах та, зокрема, Чечні теж відбуваються вільні демократичні вибори (ми ж припускаємо саме демократичний устрій, а не всевладдя Кадирова), де теж обирають і парламент, і президента.

Щось подібне в Росії вже було за Єльцина, поки той не розстріляв танками прокомуністичний парламент.

...Скільки би демократична Росія з браком досвіду демократії, проіснувала у нинішніх кордонах? З нинішньою ксенофобією? З розмаїттям соціальних і міжрегіональниих конфліктів?...

Чи протрималася би п'ять років? Рік? Кілька місяців? Що швидше призвело би до розпаду Росії – авторитарний Путін, чи демократичний умовний Навальний? Можливо, на сьогодні Росія не може дозволити собі демократію? Можливо, демократія – це той складний суспільний лад, який має розвиватися дуже поступово і не шляхом раптових змін? Не так?

Згідно індексу авторитетного центру "Economist Intelligence Unit" Росія за розвитком демократії в останні роки посідає місце 120-122, десь між Іорданією та Ефіопією, а згідно досліджень Global Democracy Ranking – 95 місце – поряд з Угандою і Венесуелою. Навіть, найбільші борці за демократію знають, що миттєвий стрибок з низів демократичного розвитку у світ розвинених демократій просто неможливий. І такі спроби супроводжуються відкатами назад, громадянськими конфліктами та війнами.

Якби я мав російський паспорт, я би двічі подумав перед тим, як за нинішнього рівня розвитку російського суспільства прямо сьогодні прагнути до демократії.

Але я – українець, і тому дуже хочу, аби в Росії якнайшвидше перемогла демократія.

Сергій ТАРАН


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини