MENU

Кіна не буде? Через брак коштів для «Толоки» оголосили толоку

3331 0

Ще в лютому 2013 року розпочалися зйомки нового фільму відомого українського режисера Михайла Іллєнка «Толока» за віршем Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості».

За задумом авторів, у стрічці йтиме мова про жінку, яка пообіцяла свою прихильність тому, хто визволить із турецької неволі її брата. Та як виявилося згодом, чекала вона не брата, а коханого. За цю брехню шевченківській Катерині відрубали голову, але в іллєнківській екранізації вона не помре від шаблі ревнивого козака. Натомість доживе до старості та народить доньку. Дія ж стрічки триватиме 400 років, аж до наших часів. Тож фільм являє собою не лише екранізацію Кобзаревого вірша «У тієї Катерини». Він виходить за межі поезії з розширенням біографій дійових осіб до масштабів історичних узагальнень від часів козаччини до сьогодення. Стрічка охоплює 14 важливих фрагментів історії України.

Режисер-постановник Михайло Іллєнко на зйомках фільму

Катерина, попереджена про невідворотність виконання вироку, знову й знову зводить стіни свого будинку, достеменно так, як це робили мільйони українців протягом усієї своєї історії. Катерина рятує не тільки свій дім, а й тих, кого він прихистив і зберіг від зимової холоднечі, голоду, війн, пожеж, революцій та повеней. У головних ролях екранних закоханих знімаються Дмитро Рибалевський та Іванна Іллєнко.

Екранні закохані Дмитро Рибалевський та Іванна Іллєнко 

Михайло Іллєнко з-поміж смислових імпульсів, якими вірш Кобзаря надихнув його на екранізацію, назвав і такий: «Мене він вразив безкомпромісністю. Катерина знала, чим усе для неї завершиться, коли просила козаків визволити з полону брата, а насправді коханого. Та пішла на обман, рятуючи його життя ціною свого. Тому що це любов. Але в тодішні моральні стандарти не вкладалася брехня, навіть якщо вона заради любові, вважалося, що за неї треба платити життям. А сьогодні брехня буває навіть позитивною рисою, ледь не заслугою людини». 

Фільм, приурочений до 200-річчя Кобзаря, мав вийти на екрани у 2014 році. Та для реалізації проекту, кошторис якого сягає двох мільйонів гривень, забракло коштів. На початку листопада стартувала краудфандингова кампанія для фільму «Толока». Упродовж місяця 75 благодійників через інтернет-платформу «Спільнокошт» переказали 22 011 гривень, що трішки більше 1% від потрібної суми. Тож збір коштів на екранізацію українського національного кінофільму триває.

Епізоди майбутньої стрічки

Під час вимушеного простою автор сценарію, режисер-постановник та генеральний продюсер кінофільму Михайло Іллєнко впорядковує і оприлюднює відеоматеріали, що розповідають про зйомки, вже підготував навіть два варіанти роликів-тізерів фільму «Толока». А ще він шукає музикантів, які захочуть запропонувати свої версії пісні «Чорні очка». На його думку, різні фрагменти пісні мають прозвучати у фільмі не менше 15 разів у різних виконаннях. «Плануємо записати саунд-трек фільму, в якому будуть представлені різні виконання. Одне виконання вже є, дякуючи Сергію Фоменку. Воно звучатиме не лише в цьому ролику, але й у фільмі», - зазначив Іллєнко.

Творчість Шевченка завжди презентувалася виключно як трагічне звернення до глядача без жодної посмішки. У «Толоці» драматичні ноти будуть полемізувати з іронічними і навіть комедійними. Фільм буде адресований не лише тим, хто знає й любить Шевченка, але й тим, хто впевнений, що Шевченко – всесвітньо відомий футболіст. Кінострічка знімається за формулою: ми, для нас, про себе.

«Толока» – це вільна екранізація вільних рядків вільного поета. Стрічка передбачає притчу з присмаком гіркуватої іронії — від трагедії до трагедії через повний спектр інших жанрів, у тому числі комедію, абсурд, кліп — у виконанні акторів, коней, кіз, дітей, піротехнічних димів, музикантів, каскадерів, кулястих блискавок, персонажів лялькового театру, анімації...

Чотирнадцять разів скликатиме Катерина толоку, знову й знову підніматиме хату з руїни, аби зустріти свого коханого з війни.

 Епізоди майбутньої стрічки

Деяке уявлення про майбутній фільм дають світлини, зроблені на знімальному майданчику.

Зазначу, що «Толока» - це перша масштабна екранізація твору Шевченка за часів Незалежності України. Нині оголошено толоку для «Толоки». Кампанія колективного фінансування фільму здійснюється через інтернет-платформу «Спільнокошт». Долучитися до збору коштів можна тут.

                                                                              

Фото із сайту https://vk.com/filmtoloka.

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини