MENU

Проросійська «бузина» на городі МінСтеця. ФОТО

5202 1

Словечко «бузина» у час російської агресії та неприхованої інформаційної війни проти нашого народу вже стало загальною прозивною назвою українофобської брехні, яку поширюють проросійські мас-медіа. А походить воно від прізвища Олеся Бузини - скандального публіциста, есеїста, телеведучого, який прославився книгою-пасквілем  «Вурдулак Тарас Шевченко», яка була визнана прокуратурою України такою, що розпалює міжнаціональну ворожнечу.

Його ідеалом є відтворення Російської імперії, і він бідкається, що «вимушений пристосовуватися до потворних умов «розбудови» незалежної України». А ще цей рупор Кремля ратує за розчленування нашої держави на федерації, за надання російській мові статусу другої державної. Стати нардепом від партії «Русский блок» йому не дозволили кияни, а невдовзі й саму партію було заборонено за порушення законодавства. Нині Бузину запрошують в якості експерта на ефіри здебільшого заборонені в Україні російські телеканали. Але є й інші ЗМІ, які користуються послугами цього україноненависника.

Нечуваний скандал у медіапросторі розгорівся цими днями у зв’язку з призначенням Олеся Бузини шеф-редактором газети «Сегодня». У зв’язку з цим українське інтернет-видання «Телекритика» нагадало всім публікацію «Несправедлива війна» в його блозі на сайті газети «Сегодня» у серпні 2014 року.

«Нинішня влада, поставлена Майданом, силкується нав’язати нам погляд, що події на Донбасі - це війна з Росією... Це громадянська війна. НЕСПРАВЕДЛИВА.

Виграти її вам не вийде навіть із допомогою  сатани», - написав Бузина. В Росії цю публікацію миттєво передрукували під заголовком «Олесь Бузина: Виграти війну Україні не допоможе навіть сатана».

Радикальні націоналісти з організації «Реванш», які перед цим здійснили атаку на  телеканал «Інтер», оприлюднили звернення, де закликали заборонити газету «Сегодня» через призначення на її керівну посаду відвертого українофоба та відвертого прихильника російських імперіалістів Бузину. У зверненні, зокрема, зазначено: «Ця газета тисячами примірників щодня поширюється в нашій столиці. На перших сторінках неодноразово звинувачувала українських добровольців у геноциді населення Донбасу. Втім, нічого дивно. Газета належить олігарху Рінату Ахметову. Наш рух завжди різко реагував на прояви російського впливу в тилу Східного фронту, але настільки відвертого виклику всім українським патріотам годі й чекати. Вимагаємо заборонити російську пропаганду! Заборонити газету «Сегодня!».

Обурена інтернетспільнота і поведінкою олігарха Ріната Ахметова. Як пише v-n-zb, Ахметов — відомий спонсор терористів, один з організаторів сепаратистських рухів Донбасу, який грабує киян і відправляє гроші «своїм» у Донецьк, але навіть для нього таке призначення - це вже перебір. Найвідоміший журналіст-українофоб став головним редактором газети «Сегодня»! Так Ахметов у черговий раз нагло плюнув в обличчя громадськості.

Складається враження, що те, що Путін не зміг зробити зброєю, тепер намагаються зробити його пропагандисти через інформаційний простір. Не випадково в МВС наприкінці минулого року було відкрито кримінальне провадження за фактом трансляції трьома телекомунікаційними компаніями заборонених в Україні російських каналів. За словами радника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, політика телеканалу «Інтер», який на 29% належить російському «ОРТ», направлена на «знищення» проукраїнських патріотичних сил. Він вважає за потрібне заборонити віщання й інших проросійських каналів. Водночас і глава РНБО Олександр Турчинов зажадав щоб Нацрада з питань ТВ і радіомовлення позбавила телеканал «Інтер» ліцензії за «знущання над усією країною». За його словами, цей телеканал став складовою інформаційної війни проти України.

Ще більш різко засуджують «Інтер» у своїх коментарях рядові телеглядачі. Вони вважають, що він існує в Україні, як філіал московського ГРТ, «Росії-24» для атак зсередини на наш патріотизм, для нівелювання завоювань Революції Гідності, як центр ідеологічного підкорення їхньому божевільному «руському міру». До того ж цим  телеканалом завжди керували й нині керують люди, завезені безпосередньо з Москви. Одне слово, ніхто не знає справжньої глибини цієї гадючої нори.

Тепер навести лад у медійному просторі країни покликане Міністерство інформаційної політики, створене урядом 14 січня. Жартівники кажуть, що то Кабмін створив міністерство для кума Петра Порошенка Юрія Стеця. Парадоксально, що міністром він був призначений ще 2 грудня минулого року, але більше місяця був міністром без міністерства, проти утворення якого жорстко виступала вся медіаспільнота. Шкоду, ба навіть абсолютне зло бачать у створенні Мінінформполітики найзапекліші борці з цензурою та носії свободи слова. Ще до появи його охрестили українським втіленням «Міністерства правди» - тобто осередку поширення тотальної пропаганди, брехні й маніпуляцій, описаному в романі «1984» Джорджа Орвела. Є й інші дражнилки. Наприклад – «Міністерство магії», тут уже посилання на епопею Джоан Ролінг про Гаррі Поттера. А в соціальних мережах цю чиновницьку структуру вже охрестили «МінСтець».

Однак сподіватися на те, що «МінСтець» прийде – порядок наведе, рано. Офіційно декларується крайня необхідність нашому суспільству такого відомства. Та схоже, що завдання перед ним поставлене не підйомне: «протидія інформаційній агресії з боку Росії; розробка стратегії інформполітики держави та концепції інформаційної безпеки».

Пробним камінчиком на боєздатність новоспеченого міністра стала саме вимога громадськості позбавити ліцензії проросійський телеканал «Інтер». На це наш головний  захисник від ворожої пропаганди, який отримав портфель із чотирма мільйонами гривень фінансування в бюджеті, не моргнувши оком, сказав, що спершу потрібно, мовляв, визначити в ЗМІ персон нон ґрата, аж тоді запитувати з них за порушення. Тож фактично він навіть не пожурив «Інтер», а погладив його по голівці. Поки що залишається без відповіді й запитання, чи готовий МінСтець прополоти «бузину», чи вона й надалі буятиме на нашому інформаційному городі?  

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини