MENU

Із початку року НБУ витратив $18 млн на непрацюючий курс

1180 0

Валютні аукціони, які керівництво Нацбанку проводить як інструмент пошуку курсової рівноваги, не можуть стабілізувати ринок та призводять лише до вичерпання міжнародних резервів. Про це говорить керівник дослідження «Перспектив грошово-фінансової політики в 2015 році», аналітик ГО «Публічний аудит» Андрій Вігірінський.

 

Незалежні аудитори проаналізували, що НБУ реалізовує на валютних аукціонах по $3 млн за курсом 15,74 грн за долар, який менший за міжбанківський на 50 коп. та на практиці не працює й не використовується в жодних операціях. «Наразі реалії такі, що вартість американської валюти з кінця 2014 року коливається в коридорі 18-19 грн, а курс її придбання – 19,6-20 грн. І все ж Нацбанк на пошуки так званого «еквілібріуму» із 9 по 20 січня витратив $15 млн», – зауважує експерт.

 

«З огляду на опубліковану інформацію щодо обсягу заявок на участь в аукціоні, НБУ не здатен такими сумами задовольнити навіть їх, не говорячи вже про стабілізацію на ринку чи оперативне втручання в нього. Тому такі аукціони лише призводять до вичерпання міжнародних резервів, які станом на сьогодні зменшилися до $50 млн», – вважає фахівець «Публічного аудиту».

 

Порівняльні дані щодо обсягів міжбанківських валютних торгів за січень 2014 та 2015 рр. свідчать, що вони скоротилися щонайменше в п’ять разів. За даними аудиторського дослідження, їх падіння зумовлене тим, що банківські установи намагаються задовольняти потреби клієнтів у межах самої банківської установи. «Крім цього, складно говорити про об’єктивність показника середньозваженого курсу, якщо він вираховується за заявками уповноважених банків, допущених до торгів, а НБУ має право не допустити уповноважений банк до Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України НБУ», – зазначає незалежний аудитор. 

Тому, за висновком «Публічного аудиту», при встановленні середньозваженого курсу необхідно використовувати значення купівлі-продажу валюти принаймні на міжбанківському валютному ринку, де сьогодні обсяг операцій у сотні разів більший за обсяги валютних аукціонів, які проводить регулятор. «Цю практику необхідно припинити хоча б до того моменту, поки стан золотовалютних резервів буде дозволяти здійснювати інтервенції, які дійсно матимуть вплив на курсову стійкість».


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини