MENU

Незабаром скіфське золото повернеться із Нідерландів в Національний музей історії України

1633 0

Скіфське золото з Нідерландів повернуть в Національний музей історії України.

Міністерство культури України знайшло свій спосіб повернути Скіфське золото в Україну з Амстердамського археологічного музею Алларда Пірсона, на яке зазіхає Путін – визначило основним зберігачем усіх музейних предметів, які зараз перебувають у Музеї Алларда Пірсона, Національний музей історії України.

Таку відповідь отримав від Мінкульту на свою ініціативу - видати розпорядження про переселення Центрального музею Тавриди та інших кримських музеїв в Київ.

Відповідне рішення Мінкульт прийняв, оскільки музейні предмети та музейні колекції на сьогодні перебувають на території АР Крим, а частина музейних предметів перебуває в Королівстві Нідерландів й відповідно до чинного законодавства музей не може функціонувати окремо від своєї музейної колекції, тому перереєстрація кримських музейних закладів в м. Києві, як пропонував Бригинець, не є вирішенням питання повернення музейних предметів, які є державною частиною музейного фонду України з Королівства Нідерландів на територію України.

Згідно з законодавством, всі експонати українських музеїв, незалежно від підпорядкування, крім приватних, є державною власністю. 

Нагадаю, більше тисячі артефактів із п’яти українських музеїв (одного київського та чотирьох кримських) були надані на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі до анексії Кримського півострова і мали повернутися ще у травні. Однак музей в Нідерландах, де виставлене золото скіфів, вирішив не передавати експонати ані Україні, ані Криму до рішення суду або угоди між сторонами. Експонати з київського музею вже повернулися в Київ.

У свою чергу директор Центрального музею Тавриди звернувся до ЮНЕСКО з питанням збереження і повернення колекції скіфського золота з голландського музею. А кримські музеї подали колективний позов до суду Амстердама, в якому вимагають повернути колекцію скіфського золота з Нідерландів. 

Як я вже казав, згадані музеї, на відміну від усіх інших кримських закладів, формально продовжують залишатися українськими, але лише для того, щоб вкрасти скіфське золото. Оскільки скіфське золото належить Україні, а Путін хоче прибрати його до рук, він навіть дозволив певним кримським музеям тимчасово не перереєстровуватися як російські музеї. Цілком очевидно, що це робиться тільки для того, щоб у нього була підстава через ці музеї вимагати повернення експонатів в окупований Крим. Але росіянам ця хитрість не вдалася.

Олександр БРИГИНЕЦЬ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини