MENU

Активісти хочуть контролювати засідання парламентських комітетів бо вважають, що там крадуть найбільше

934 0

В Україні поширене хибне уявлення про роботу депутатів. Нібито вони працюють суто у сесійній залі.


Знавці ж законотворчого процесу знають, що основна робота ведеться (або має вестися) у парламентських комітетах. Тобто, саме у комітетах проходять професійні та експертні обговорення документів, а вже у сесійній залі – більш політичні.

Діяльність комітетів так само регламентована на законодавчому рівні, як і сесійні засідання. При розгляді законопроектів у комітетах депутати зобов'язані вивчати громадську думку, зважувати експертні та громадські пропозиції та бути відкритими для роботи зі ЗМІ.

Але все це заважає їм у просуванні власних інтересів. Хто ж захоче завчасно пояснювати ту чи іншу поправку до закону, яка збагачує депутата, його родину чи знайомих?

Тому вони намагаються проводити не публічну роботу комітетів.

За багато років традиційними для Верховної Ради стали закриті засідання бюджетного комітету. Бо там вартість поправок може сягати мільярдів...

Отже, є у мене бажання потурбувати депутатів у їхній роботі в комітетах. Механізм – моніторинг роботи парламентських комітетів.

Починаємо командою StudMP. Реально наших сил вистачить на 3-5 комітетів. Тому шукаємо однодумців.

Команда StudMP

За перші 2 дні з часу анонсування нашого моніторингу ми отримали майже 80 заявок. З досвіду попередніх моїх громадських проектів знаю: буде добре, якщо з цих людей залишиться хоча б десять, які дійсно візьмуться за роботу разом із нами.

Маємо 27 парламентських комітетів. Аби охопити моніторингом усі комітети – потрібно 50-60 осіб.

Основна група учасників моніторингу будуть спостерігачами. Тобто ті, хто ходитиме на засідання комітетів, відслідковуватиме правомірність їх проведення та дотримання процедур, а також фіксуватиме порушення.

Ні для кого ж не секрет, що під час голосування на комітетах теж відбуваються фальсифікації? Це коли один депутат йде з засідання і "передає" свій голос іншому. Це пряме порушення закону про комітети. І подібних порушень може бути дуже багато.

Також спостерігачі відслідковуватимуть, щоб протоколи та стенограми засідань відповідали тому, що відбувалося на засіданні.

Окрім того, будуть окремі групи, які збиратимуть інформацію через запити на доступ до публічної інформації, будуть аналізувати отриманні матеріали, готувати повідомлення для ЗМІ, лобіювати законодавчі зміни щодо роботи комітетів, вимагати покарання винних та проводити акції прямої дії.

Думаю, що це буде цікаво учасникам моніторингу і трохи незатишно окремим депутатам.

Сподіваюся, що знайдуться депутати, які допоможуть нам у проведенні моніторингу, у вирішенні проблемних питань та виправленні виявлених недоліків.

У першу чергу розраховую на, так звані, "нові обличчя".

Починаємо ми зі старту нової сесії Верховної Ради, тобто з 3 лютого.

До того часу плануємо дві організаційні зустрічі, на яких спільно вирішимо, що і як будемо робити.

Для того, щоб зареєструватися, потрібно заповнити он-лайн анкету.

Чому я запрошую студентів долучитися до моніторингу?

По-перше, це вкладається в загальну концепцію StudMP. Ця ініціатива має на меті "вирощувати" нове покоління політиків з сьогоднішніх студентів, у першу чергу – зі студентського самоврядування.

І студенти вже сьогодні зможуть ознайомитися з функціонуванням парламенту та, можливо, перенести певний досвід на свої студентські організації в університетах.

По-друге, моніторинг – проект громадський та волонтерський. Ми не беремо ні в кого гроші, що б виконати щось на замовлення. Результатом ми зможемо скористатись у майбутньому.

А сьогодні – займатимемось цієї справою у вільний час. У студентів його може бути більше, ніж у людини, яка працює з 8.00 до 18.00. Та й ентузіазму та енергії у них куди більше.

По-третє, студенти мають довершувати розпочату восени 2013-го справу. Помилкою Помаранчевої революції 2004-го було те, що майданівці зробили свою справу і розійшлися. Висновки зробили. Тепер потрібно покоління Майдану-2013/14 переконати вчитися на чужих помилках.

І ще: кому ж, як не молоді, змінювати світ і совкову систему?

Для обговорення та запитань запрошую до себе на ФБ.

* * *

Інформаційне повідомлення про моніторинг тут: Студенти проконтролюють депутатів.

Олексій БРАТУЩАК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини