MENU

Одесити відзначили роковини Кримської автономії, якій Путлер влаштував «вирвані роки»

1477 3

В історії Криму було два пам’ятні референдуми. Один цілком легітимний і демократичний 20 січня 1991 року, коли кримчани висловилися за відновлення Кримської автономної республіки у складі України, другий - 16 березня 2014 року під дулами автоматів російських військ, результати якого були грубо фальсифіковані, що дало підстави маріонетці Кремля самопроголошеному прем’єр-міністру АРК Сергію Аксьонову оголосити про входження Криму до складу Росії. А вже 21 березня Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму до РФ. Ні Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим. Згодом це визнав і призначений російськими військами т.зв. «керівник Криму» Сергій Аксьонов. Він не приховує, що ініціатором анексії Криму був особисто Путін. Це за його вказівкою у кінці лютого - на початку березня 2014 року були перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту РФ війська без розпізнавальних знаків, які фактично й окупували Кримський півострів. Допомагало їм і збройне формування з російських «козаків», яке називало себе «самообороною Криму».

Нині у Росії, не зважаючи на санкції світової спільноти, запроваджені проти країни-агресора, яка розгорнула неприкриту війну на сході України, на економічну кризу, все ще не вщухає ейфорія з приводу того, що «крымнаш». Там усе це підносить престиж Володимира Путіна до захмарних висот, а сам він, потираючи руки від задоволення, заявляє: «Крим повернувся додому».

Найбільш точну й аргументовану оцінку останніх подій дав цими днями голова кримськотатарського Меджлісу Рефат Чубаров. За його словами, окупація російськими агресорами півострова Крим - це прямий наслідок проведення референдуму 1991 року. «Цей референдум був як гачок для України, щоб втримати її біля Москви. За 23 роки після референдуму офіційний Київ нічого не зробив для відновлення прав кримських татар і щодо рівності всіх людей, що живуть у Криму, - заявив Чубаров. Він вважає, що якби кримські татари мали б доступ до виконавчої влади на півострові, вони б не дозволили провести псевдореферендум. «Півострів ніхто не віддавав. Але наразі немає єдиної консолідованої позиції всіх гілок влади щодо повернення Криму. Ця стратегія має знайти розуміння не лише в Україні, в тому числі і в Криму, має бути розуміння і в наших західних партнерів, - переконаний глава Меджлісу. - Жодних переговорів з агресором без включення теми повернення Криму. Це все взаємопов’язано. Окупація України розпочалась з Криму, вона має завершитись з визволення півострова».

Такої думки дотримувалися і всі учасники урочистості з нагоди Дня Кримської  автономної республіки, яка відбулася цими днями у військовій гавані Одеського порту, де тепер базується український військово-морський флот. Ініціював проведення церемонії в морській столиці України глава міжфракційного об’єднання «Крим», народний депутат України Олексій Гончаренко. Вперше таке свято відбувалося поза територією півострова.

«24 роки тому на референдумі кримчани висловилися за автономію у складі України. Це був справжній референдум, а не такий, як у березні минулого року під дулами автоматів. Сьогодні територія Автономної республіки Крим тимчасово окупована Російською Федерацією. Агресор намагається розірвати зв’язки сотень тисяч кримчан зі своєю вітчизною, з Україною. Але цьому не бути! Крим був, є і буде українським!, — зазначив Олексій Гончаренко у своїй вітальній промові.  - Мені здається символічним, що ми святкуємо День Автономної республіки Крим на флагмані  військово-морських сил України «Гетьман Сагайдачний». В 17 столітті  гетьман Сагайдачний разом зі своїми козаками брав Москву, а в 21 столітті, я знаю, що саме залпи корабельних гармат «Гетьмана Сагайдачного» ознаменують повернення  Криму до складу України. Над Кримом буде майоріти український прапор!»

Моряки також упевнені, що півострів буде у складі України. «Головний порт базування військово-морських сил України - місто Севастополь. Я вважаю, що флот обов’язково повернеться у свою гавань», - сказав командир фрегата «Гетьман Сагайдачний» Денис Іванін.

В урочистості взяла участь і представниця кримсько-татарського народу, племінниця Мустафи Джемілєва Мірьєм Джемілева. Вона розповіла журналістам, як життя для кримчан у Росії обернулося катастрофою. «Свобода слова є в Україні. Вона стала на шлях євроінтеграції, а в Криму все повернулося в средні віки, коли люди бояться свого сусіда, бояться сказаного слова, — підкреслила Джемілєва. - Розчарування в Криму зростає. З тієї простої причини, що керівництво окупованого Криму, уряд Росії не виконують обіцянок, які вони давали раніше».

Військовослужбовці ВМС та всі учасники урочистоті в Одесі вшанували пам’ять загиблих під час окупації Криму Російською Федерацією, а також в ході Антитерористичної операції на Донбасі. Гості відвідали флагман ВМС ЗС України – фрегат «Гетьман Сагайдачний», екіпаж якого вишикувався у вигляді тризуба на вертолітному майданчику. Відео репортаж про урочистість тут.

Чимало одеситів, що взяли участь у цьому святкуванні не без підстав казали, що Путлер (така кличка давно утвердилася за президентом РФ) влаштував Криму «вирвані роки». Але ця мавпа з гранатою ще пожалкує за цим. У День Автономної республіки Крим представники півострова влаштували пікет під посольством Росії у Києві, щоб нагадати дипломатичному представництву країни-агресора, що Крим - невід’ємна частина території України.

Cергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини