MENU

У «Фейсбуці» виникла ініціатива для боротьби з пропагандистською газетою «Вєсті»

2877 7

Соціальними мережами шириться ініціатива «Пікетування місць роздачі газети "Вєсті"», метою якої є пояснити киянам, що читати це видання небезпечно. Адже під личиною об'єктивності, ховаються меседжі і смисли, що перетинаються з російською пропагандою: все погано, Майдан був дарма, економіка падає. І тут нема чому дивуватися, адже видання фінансується російською компанією «Газпром».

 

Перша акція на станціях метрополітену Києва, де роздають цей пропагандистський продукт, відбулася 20 січня. Своїми спостереженнями поділилися активісти і учасники цієї ініціативи.

 

Оксана Хмельовська, активіст:

 

Ст. метро Шулявська 8.30 ранку – черга приблизно із 40-50 літніх людей, пенсіонерів, які чекають безкоштовної газети Вести. Дехто чекає і по хвилин 40. виглядає все пічально й розриває шаблони. Десь близько 9-ї з’являється розповсюджувач, і за хв. 5 люди вже дістають собі безкоштовні примірники, розходяться з газетками.
Натомість до розповсюджувача постійно підходять люди й беруть Вести. 
Дехто з людей звертає на нас увагу, підходить й висловлює свою думку: 
- А хай зроблять наші безплатні газети? Чого вони не зроблять? У нас немає 4 грн., щоб купити Сегодня чи ще якусь газету. А читать хочеться.
- Хароша газета, ми вже привикли.
- А чому ви думаєте, що це путінська пропаганда? Тут пишуть про нас, пишуть, скільки загиблих, скільки біженців.
- Звідки ви знаєте, що газету фінансують з Росії?
- А приклади пропаганди? Що там не так?
Люди не наближені до медіапростору, дійсно цього не знають. Їм важко пояснити, що таке маніпуляція, замовчування одного, але наголошення на іншому. Але можна пробувати. Принаймні в багатьох закрадається сумнів.
Із плюсів – молодь і люди 30+ газету переважно не брали.
люди, доєднуйтеся, а?

 

 

Артем Захарченко, письменник:

 

Мої підсумки контраґітації:


1. люди звертали увагу і запам'ятовували. це найголовніше. деякі сварилися, один дід влаштував довгу дискусію про "Потрошенка". інші навпаки раділи, фоткали на смартфони, один навіть проявив аґресію до роздатчиці - вирвав із рук купу газет і кинув у калюжу. тобто, головне - що реакція не байдужа.


2. з часом початку і зі станціями ми трохи провтикали. треба починати десь о 8, не раніше, і орієнтуватися не на центральні станції. відповідно, я згаяв близько години на пошук реального об'єкта. але все одно, покриті 4 станції - це вже щось. споіваюся, наступного разу буде більше


3. затримки з роздачею трапилися, звісно ж, не через те, що нас хтось злякався. як виявилося, через сніги і пробки не всі змогли вчасно доїхати. тому працювати варто максимально відкрито, запрошувати медіа.


4. треба продовжувати. в тому числі цього просив і 24 канал, який не встиг нас відзняти, бо вже була інша зйомка запланована. тому давайте подумаємо, коли це зробити: вже завтра, чи за день-два, коли зберемо ще кількох людей?

 

 

Тарас Антипович

 

Люди стоять за "Вестями" в чергах і вдячні за халявну газету. Це як гречка від Льоні Космоса. Халявність як основна цінність продукту.

 

Частина читачів розуміють, що в матеріалах можуть бути маніпуляції, але не вважають їх небезпечними. Дехто намагається взяти якомога більше примірників - гадаю, це праведні завсідники пунктів прийому макулатури. Утилізатори пропаганди, да. )

 

Важко заперечити тим, хто вимагає альтернативи - дайте можливість вибору, а ми визначимося, що читати. Але Мінстець навряд чи потягне створення безплатної якісної проукраїнської газети. Хіба що Бєня (Коломойський - ред.) відродить "Газету по-киевски" і буде швирять її в маси, у що я не вірю.


Важко заперечити і тим, хто каже, що коли вже тролити "Вести", то й бузинівське "Сегодня", і весь Курченківський макулатурний холдинг.


Але головне - можливість вибору.

 

На метро "Дарниця" роздача газети починається о 8.15. Це час пік, коли багато людей заходять у метро. Можливо, в центрі час пік пізніше - коли всі виходять із метро.

 

Я роздавав роздруковану оцю статтю - аналіз методів маніпуляцій "Вестей" - http://osvita.mediasapiens.ua/monitoring/advocacy_and_influence/metamorfozi_rosiyskoi_propagandi_gazeta_vesti/.

 

На майбутнє. Треба поширювати свої власні матеріали - топ-5 брехливих статей газети або щось таке. Для цього потрібен "дослідник калу" в доброму сенсі, щоб перелопатив підшивку і коротко сформулював закиди в формі листівки. Це непроста робота, бо маніпуляції теж досить тонко виконані.

 

Наступна акція ініціативи «Пікетування місць роздачі газети Вєсті» відбудеться 27 січня о 8 ранку.

 

Долучайтеся!


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини