MENU

Задача всех соцопросов — подготовить избирателей к подтасованным результатам голосования

671 0

  

Люди звикли довірятиточним цифрам та числам. Саме томунайбільше брехні містять статистичнізвіти та результати соціологічнихопитуваннь. 


Німецький філософ ПетерСлотердейк в своїй «Критиці цинічногорозуму» закликав взагалі відмовитисьвід соціологічних досліджень.  Підсумнів ставиться реальна можливістьпроведення репрезентативного опитування,в умовах невеликої вибірки, хронічногонебажання значної частини суспільствавідповідати на запитання сторонніхосіб та нещирість тих, хто на ці запитаннявсе ж таки відповідає. Зогляду на цесоцдослідження не цілком адекватновідображають реальність та більш тогоформують передумови для її викривлення.


Особливо гостровідчувається маніпулювання громадськоюдумкою через соціологію у виборчийперіод. Навіть на Заході, де соціологитримаються за власну репутацію, азамовниками опитувань здебільшоговиступають медіа, експерти наголошуютьна тому, що, надаючи інформацію прорейтинги політичних сил, соціологи втакий спосіб впливають на визначеннясимпатій виборців. 


В Україні ж, де в кожноїполітичної сили є власна соціологічнаагенція, результати досліджень пишутьсяу виборчих штабах політтехнологами, асоціологам відводиться скромна функціяїхнього оприлюдення. Їх навіть не турбує,що результати, які вони оголошують,суттєво відрізняються від напрацюваньїхніх колег та майже не відображаютьреальні настрої громадян. 


Соціологія, яка й такє гуманітарною, а не точною наукою, вУкраїні взагалі перетворена в окультизм.Вона не має нічого спільного з графікамита розрахунками, а по суті своїй більшенагадує гадання на кавовій гущі. Причому інтерпретації того, що бачатьсоціологи на дні своїх умовних філіжанок,залежать виключно від політичнихапетитів замовників.


Проте в країнахімітаційної демократії, до яких мисміливо можемо зарахувати й Україну,перед соціологами стоять й інші, окрімнав’язування виборцям політичнихсимпатій, задачі. По суті найважливішезавдання соціології – обгрунтуваннясуспільству результатів виборів, наяких дедалі більший вплив має не самеголосування, а правильний підрахунокголосів. 


Поприочевидність фальсифікацій громадянибудуть готові визнати результати, якщовони не надто відрізнятимуться відпрогнозів, які тривалий час озвучувалисьцентральними ЗМІ. Адже опитуваннянаселення проводяться саме для того,щоб населення знало, що воно думає. 

 

Александр ДАНИЛЮК 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини