MENU

Щоб зменшити втрати газу, необхідно провести глибоку модернізацію - блогер

1139 1

Забув сказати.

Коли вам кажуть, що умовами для надання кредиту МВФ є карколомне підвищення комуналки, чи карколомне підвищення цін на газ, знайте - перед вами брехуни.

МВФ вимагає збалансованого бюджета. А балансувати його можна як мінімум кількома способами, перекладаючи навантаження на різні частини українського суспільства чи ринка.

Чисто теоретично розберемо питання ціни на газ. От у нас є Нафтогаз. Приходять наші чиновники, і плачуться, що він збитковий. МВФ і каже: якщо він збитковий, маєте підняти його прибутки. Ось що можна зробити:

- підняти роздрібні ціни до такого рівня, щоб навіть при існуючому рівню розпила Нафтогаз був прибутковий. Це десь п'яти-шестикратне підвищення цін, щоб ви знали. І це не гарантує прибутку, бо разом із підвищенням цін підвищаться і апетити до викачування грошей;

- провести глибоку модернізацію, щоб зменшити втрати при поставках газу, а також при його спалюванні, це дасть приблизно 30% економію коштів. Вимагає серйозних інвестицій, для чого необхідно провести ревізію приватизації і дати по рукам тим "ефективним власникам", які досі працюють на радянському обладнанні, а то й забрати з таким трудом "нацарьовану" власність;

- запровадити біржу, на яку допустити газових трейдерів як з України, так і з закордону. На перших порах законодавчо обмежити націнку на собівартість формульною ціною, щоб унеможливити спекуляції. Обов'язково прозорою, щоб можна було на куркуляторі порахувати. Нафтогаз в цьому варіанті просто зникне як такий, бо всі продажі за півроку будуть відбуватись в прозорий і ринковий спосіб.

Це тільки навскидку варіанти балансування однієї сфери, на погляд дилетанта, який захоплюється політичним аналізом. Спеціалісти вкажуть ще десяток як мінімум. Але наші вибирають тільки перший, бо він найпростіший і дозволяє нічого не міняти.

Ага, і коли вам кажуть про "встановлення ринкової ціни" в НКРЕ, плюньте межи очі тому, хто це сказав. Ринкова ціна не може встановлюватись директивно. Її може визначити тільки торг на біржі. Ніяк інакше.

Вячеслав ІЛЬЧЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини