MENU

«Порозуміння» олігарха Ріната Ахметова з сепаратистами - це зрада України

3721 6

Таким портретом найбагатшого олігарха країни прикрасили огорожу особняка Ріната Ахметова у Києві учасники пікету, які зібралися тут 7 лютого. А ще вони оголосили його вотчину територією  самопроголошеної ДНР, з якою він веде переговори про встановлення миру на Донбасі.

Двоїстість і невизначеність позиції Ріната Ахметова пояснюється тим, що він позиціонує себе не патріотом України, а патріотом Донбасу, хоч і вважає його невід’ємною частиною нашої країни. В одному з його повідомлень, датованим 27 червня 2014 року, можна прочитати: «Донбас - у моєму серці, і коли там щось трапляється, то в мене душа розривається. Тому слід сідати за стіл переговорів і домовлятися. З ким? З чортом лисим треба домовлятися, але потрібен мир. Людям потрібен мир».

Дійсно, миру потребують люди, що працюють на підприємствах Ахметова, а ще його особисті гроші, які, звісна річ, люблять тишу. Але ж не шляхом зради національних інтересів і поступок російським агресорам та проплаченим ними сепаратистам. Цими днями не без відома Ріната Ахметова працівники Авдіївського коксохімічного заводу, що належить йому, написали відкритого листа президенту України Петру Порошенку з вимогою вивести українські війська з території Авдіївки та прилеглих сіл. За їх словами, батальйон «Айдар» та 25-а аеромобільна бригада ЗСУ ведуть вогонь по бойовиках з міста, а у відповідь же прилітають снаряди так званої ДНР. Тож заводчани фактично вимагають, щоб Порошенко здав їхнє місто загарбникам. Слід зазначити, що аналогічного звернення до проросійських сил, які, власне і ведуть обстріл житлових кварталів з важкої артилерії і вбивають жителів Авдіївки, колектив заводу Ахметова не публікував.

Тим часом люди Ахметова мали намір влаштувати 8 лютого 2015 року в Маріуполі акцію з вимогою зупинити мобілізацію і відвести українські війська з зони АТО. Як повідомляє місцева активістка Мирослава Даниленко, мітинг був запланований на 9 ранку. Вона закликала небайдужих прийти загодя і «ввічливо (або як вийде) пояснити обдуреним людям, що по них стріляють не тому, що тут українська армія. Вони мають можливість жити з теплом і світлом, ходити на роботу і водити дітей в дитсадки та школи саме тому, що наші герої нас захищають». Напередодні цієї події Ахметов виступив з терміновою заявою, повідомивши, що він дав команду призупинити акцію. Водночас він наголосив: «Ми не зупинемося. Нас не залякати! Нас не залякати нікому! Зокрема й тим, хто називає себе якоюсь Донецькою народною республікою».

У неділю, 8 лютого голосно заявлений мітинг маріупольських сепаратистів з протестом проти мобілізації закінчився не розпочавшись. Замість нього на центральній площі відбувся мітинг прихильників України, в якому взяло участь від 300 до 500 чоловік.

А напередодні цієї події автомайданівці провели акцію біля будинку мільярдера Ріната Ахметова у Києві, звинувачуючи олігарха у підтримці бойовиків, які воюють на сході України. Активісти встановили перед будинком колючий дріт та табличку з написом «ДНР». Вони звинуватили Ахметова у підтримці ватажка бойовиків з так званої ДНР Олександра Захарченка. З Ахметовим пов'язують й іншу найбільшу банду бойовиків на Донбасі - «Восток» на чолі з Олександром Ходаковським (колишнім главою донецького підрозділу «Альфи»). Прямих доказів цього немає, а прес-служба бізнесмена спростовує подібні повідомлення.

Але неспростовним залишається факт, що український мільярдер Рінат Ахметов не допоміг силам антитерористичної  операції на Донбасі нічим. Аналізуючи нинішню ситуацію, екс-очільник Донецької ОДА та нардеп Сергій Тарута вважає, що «на першому етапі у випадку більш продуманих і жорстких дій з нашого боку можна було локалізувати конфлікт. Але точно не Рінатом. Він намагався умовити бойовиків, простимулювати, навіть хотів грошима їх підкупити».

Коли Ахметов приїхав до учасників пікету під стінами свого особняка і послухав звинувачення на свою адресу, йому не було що відповісти людям. Він ще й зараз шукає якогось «порозуміння» з сепаратистами, замість того, щоб визнати їх зрадниками українського народу і оголосити їм війну.

Cергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини