MENU

Заява прем'єр-міністра за підсумками переговорів з МВФ

2699 0

Заява прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка за підсумками переговорів з Міжнародним валютним фондом

Щойно відбулося засідання Кабінету Міністрів України. Уряд України схвалив проект меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Нагадаю, у минулому році у нас була річна програма стенд-бай з Міжнародним валютним фондом, і весь перелік реформ, передбачений програмою, був виконаний українським Урядом. Але у зв’язку з російською військовою агресією і загостренням ситуації на Сході України ми звернулися до наших західних партнерів та Міжнародного валютного фонду щодо розширення програми фінансової підтримки України.

Ми звертаємось до Міжнародного валютного фонду з клопотанням про затвердження Радою Директорів Міжнародного валютного фонду чотирирічної програми співпраці з Україною. Це Extended Fund Facility (механізм розширеного кредитування. – ред.), що загалом дасть можливість Україні протягом чотирьох років додатково отримати у вигляді фінансової підтримки близько 25 мільярдів доларів США. 17,5 мільярда із них  – це кошти, які Міжнародний валютний фонд надасть Україні для стабілізації фінансової ситуації в країні.

Україна протягом чотирьох років буде проводити реформи, необхідні для економічної та фінансової стабілізації держави. Це програма реформ не для МВФ – це програма для реформ в Україні. Метою програми є відновлення економічного зростання. Ми очікуємо, що в разі успішності програми і зупинки російської військової агресії, в 2016 році українська економіка почне зростати.

Програма передбачає низку важливих, складних, але ефективних рішень: в управлінні економікою, боротьбі з корупцією, наведенні ладу в енергетичному секторі, оптимізації та скороченні державних видатків, збільшенні до 3% ВВП видатків на інвестиції, скороченні апарату державних чиновників, наведенні справедливості в пенсійній реформі і в першу чергу - мова йде про скорочення і ліквідацію так званих спеціальних пенсій.

Також Урядом передбачається широка програма з допомоги малозабезпеченим верствам населення. У кінці поточного року, із грудня, Уряд проведе індексацію грошових доходів населення. Програма передбачає необхідність індексації або підвищення грошових доходів населення залежно від рівня цін протягом всієї тривалості її дії.

Окрім того, програма передбачає допомогу у вигляді 12,5 мільярда гривень – це тільки в поточному році - малозабезпеченим верствам населення від зміни цін і тарифів, у першу чергу на енергоносії.

Ми очікуємо, що Рада Директорів Міжнародного валютного фонду після завершення переговорів із МВФ – формально переговори ми вже завершили – схвалить дану програму, і Україна отримає доступ як до фінансових ресурсів міжнародних кредиторів, так і до фінансових ресурсів у тому числі й приватних інвесторів.

Метою програми є також стабілізація банківської системи і валютного курсу. Адже відновлення довіри до України через прийняття чотирирічної програми слугуватиме серйозним чинником для стабілізації валюто-обмінного курсу і об'єктивно сильної банківської системи України, яка також дасть українській економіці можливість розвиватися.

Український Уряд завершив переговори. Переконаний в тому, що політичні сили, які сформували проєвропейську коаліцію в Парламенті України, несуть спільну відповідальність перед народом України за ефективність реформ.

Це - ті реформи, яких потребує країна. Саме під ці реформи, викладеними в меморандумі між Україною і Міжнародним валютним фондом, наші іноземні партнери будуть давати фінансову допомогу.

Ситуація є складною. 40 мільярдів доларів, які були отримані режимом Віктора Януковича у вигляді кредитів, а нам їх зараз треба повертати, - це надмірне навантаження на Державний бюджет. Але завдяки нашій поступовій ефективній роботі в рамках чотирирічної програми з Міжнародним валютним фондом ми переконані, що 2016 рік для України стане роком як стабілізації, так і економічного зростання. І зараз від парламентської коаліції, Уряду і в цілому від країни залежить, наскільки ми здатні швидко і ефективно впроваджувати необхідні для країни реформи.

Перемовини завершені. Ми очікуємо тільки на формальне рішення Ради Директорів Міжнародного валютного фонду.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини