MENU

Росію слід судити за її злочини проти людяності - The Washington Post

1766 0

Навіть якщо припинення вогню, про яке було нещодавно оголошено, протримається, на Заході вельми поширена думка, що Росія бере участь в квазівійні в Україні, пише в статті, опублікованій у The Washington Post, Пола Дж.Добрянськи, заступник держсекретаря США з глобальної політики в 2001-2009 роках, а нині старший науковий співробітник Belfer Center for Science and International Affairs (Гарвардський університет): "Існує також одностайна думка, що дії Росії в Україні дестабілізують європейську безпеку і вже порушили численні норми міжнародного права".

Авторка зазначає, що Захід не зміг вжити енергійних каральних заходів у відповідь.

Добрянськи підкреслює: головним об'єктом західної критики мають стати "серйозні порушення Росією міжнародних гуманітарних норм, надто закону про збройний конфлікт". Відповідні заходи повинні являти собою не тільки дипломатичні та економічні санкції, а й розслідування та судові процеси в Міжнародному суді в Гаазі.

Щоправда, у гаазького суду зараз немає юрисдикції для розгляду злочинних актів агресії, але у нього є повноваження для розслідування злочинів проти людяності та воєнних злочинів певних різновидів, підкреслюється в статті.

"Поза сумнівом, російські військові, а також сепаратисти на Донбасі, контрольовані Росією, скоїли численні військові злочини. З-поміж найпомітніших прикладів - загибель збитого лайнера Malaysia Airlines 17 липня і ракетний обстріл ринку в Маріуполі 24 січня. В обох випадках мішенню були невійськові цілі, загинули сотні цивільних осіб. Ці дії в кращому випадку є безрозсудною байдужістю до долі цивільних осіб під час проведення військових операцій, а в гіршому - навмисні атаки по цивільних особах. Обидві інтерпретації означають, що головнокомандувач збройних сил російський президент Путін і вся ієрархія військового командування вчинили серйозні порушення Женевських Конвенцій", - наголошує Пола Добрянськи.

На думку автора, Міжнародний суд в Гаазі має вагомі правові підстави для юрисдикції на території України. Україна підписала Римський статут і намагалася його ратифікувати, але її Конституційний суд зробив висновок, що цей договір несумісний з її Конституцією.

Україна надала Міжнародному суду в Гаазі юрисдикцію на розслідування передбачуваних злочинів проти людяності, скоєних за президентства Віктора Януковича. На думку автора, український уряд може розширити часові рамки, щоб це дозвіл поширювалося на військові дії Росії ні Україні.

"Коли європейські лідери і далі міркують про способи відповіді на російську агресію, першим пунктом програми має стати розслідування військових злочинів Росії Міжнародним судом у Гаазі", - підсумовує автор

РЕВОЛЮЦІЯ | НОВИНИ УКРАЇНИ | АТО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини