MENU

Значну роль в розпалюванні сепаратистських настроїв на Донбасі зіграли попи УПЦ МП

3452 10

Українська письменниця родом із Луцька Оксана Забужко розповіла про свою недавню подорож до Святогірської Лаври, піднявши тему участі кліриків УПЦ МП з Донбасу в розпалюванні сепаратистських настроїв та прямої їхньої допомоги терористам.

Окрім цього, вона аналізує дії спецслужб Російської Федерації в Україні та прагнення сусідньої держави, використовуючи методи активної дестабілізації, розкласти Україну зсередини. Проте письменниця наголошує, що у відкритих боях Росія не має жодного шансу на перемогу і приречена на капітуляцію. Хоча, як зазначає Забужко, військові дії РФ на території нашої держави спричиняють значні руйнації, і ці наслідки Україна має мінімізувати.

Про це Оксана Забужко розповіла в інтерв'ю для «Укрінформу».

- Ще восени 2011-го була я в Донецьку на виступі, і ми з чоловіком заїхали до Святогірської Лаври. Ми підійшли до Лаври з дончанами, які супроводжували нас, а на території монастиря нам сказали, що далі можна йти лише з монастирським провідником, послушником, - розповідає Оксана Стефанівна. - Це була категорична умова, тож я вирішила з людської цікавості послухати монастирського екскурсовода.

Слухаю я оці сорок хвилин - чистий, бездомішковий «Русский мир», України там взагалі не стояло, про козацький монастир і будівників того чудесного барокового храму - ані згадки, просто махрова російська пропаганда з кісєльовським відливом, деколи взаємовиключні пасажі про «революционеров» та святість Триєдиної Русі.

А потім вирішила поставити запитання, абсолютно коректне, просто звернути увагу на логічну суперечність у реченні. Я задала запитання. І тут я побачила що таке НЛП (нейро-лінгвістичне програмування). У цього чувака (не сумніваюся, що ці весну та літо він пробігав з автоматом) була абсолютно клінічна реакція - спершу жах, а тоді агресія. Місцеві дончани смикали мене за рукав та казали: «Оксана, мы просим вас быть осторожной. Вы до конца их не знаете». Тобто вони, місцеві дончани, їх боялися. Я побачила просто ефект від психологічного терору, який влаштовує церква.

- Адепти «Русского мира» маніпулюють найглибшими і найкращими почуттями та намірами...

- Народ приходить по Порятунок, по душевну розраду і тут його «цок-цок, та в лобок, та в мішок», як у казці «Про Котика та Півника». І коли я перепинила цього бідолашного послушника, цілих тридцять секунд у чувака на обличчі був вираз абсолютної паніки, просто повного шоку, як у інсультника. Перелякане обличчя, із виразом повного шоку. Його збили! Вибили з матриці! Сорок секунд по виразу його обличчя було помітно, що у нього все перегоряє всередині під черепом, всі клеми та лампочки, все миготить, а далі він кинувся на мене в атаку. Я спокійно, ще раз повторила своє питання: от Ви сказали ось так, а перед тим ось так, і де ж тут логіка? Після цього він облизав сухі губи, набрав повітря в груди, повернувся до того місця, з якого я його перебила, і ...повторив весь текст ще раз. Це не смішно, - зауважує Оксана Забужко, почувши мій сміх. - Це означає, що їм дають запам'ятовувати інформацію блоками, бездумно - «заливають прошивку». Це реальне зомбування, психологічно цілком професійне, як гіпноз. Мені казали, що догналіти (новітня секта на Галичині, за деякими джерелами, інспірована ФСБ - авт.) так на Заході України працюють. Теж - цільна прошивка, ніяким апеляціям до логічного аналізу не піддається. Був нещодавно фільм про батальйон «Айдар», і там один із членів нашого батальйону розповідає, як він після визволення пробував розмовляти з сепаратистами з місцевих. І ніби людина починає розмовляти, годинами триває діалог, а потім все, знову повертається до початку, тими самими словами... Той самий механізм прошивки працює і тут. Прошивка не міняється, «структура бреда» не руйнується, як кажуть психіатри. Це люди, які потребують серйозної психологічної допомоги. І в Донбасі це точно робила церква, це робила РПЦ. Коли я подивилася на це наживо, то мені стало недобре.

- Чи не слід ставити питання так: священики, які допомагали сепаратистам, і про це є підтвердження, - повинні або сісти, або залишити країну?

- Так. Той мінімум, який ви мусите вимагати. Але в цілому необхідні серйозні розслідування, які вони там психологічні служби задіяли, як відбувалося зомбування. Дай Бог, щоб все вийшло назовні.

- Яка формула миру для Донбасу? Домовлятися чи воювати?

- Поки Росія не завалиться, нікому не буде ні миру, ні спокою. Тут ніяких капітуляцій бути не може. Нікому нічого не віддавати. З якого переляку? Вони вже дощенту «вижерли» свою країну і тепер лізуть по нашу. Це габешна імперія, диктатура спецслужб. Спецслужби не воюють, вони розкладають країни зсередини, купують, займаються терактами, організовують інформвійни, деморалізують. Це - їхнє. А у відкритих боях вони не виграють. Хоча звичайно, вони вчинили руйнацію. І цей ефект руїни ми мусимо мінімізувати. А все решта - інформаційні видування, блеф та понти: «Да, мы жуткие, мы страшные, мы непобедимые». Це все технологія. Задуми їх очевидні: створити коридор через так звану «Новороссию» на Молдову. Молдавани розповідали мені ще в травні, що у них теж почали бігати агенти з колорадськими стрічками. Там теж закладені ці мини. Але не виходить у них «Каменный цветок» (уральська казка, в якій міфічна істота Господиня Мідної гори намагалася закрити в себе майстра по каменю Данила, обіцяючи, що він створить ніким ніколи не бачену кам'яну квітку, - авт.), як планувалося. А планувалося - через Одесу на Молдову та Придністров'я. А там недалеко - і республіка Сербська. І теж можна підпалити. Створити вогняний пояс навколо Європи. Але обламалися на Донбасі. І ніяких вогняних поясів не буде.

- Ну, але ми також винуваті. Ми недбайливо ставилися до мізків регіону. Ну, гуманітарії не доїхали до Донбасу. Хіба ні?

- Не гуманітарії тут винуваті. Це дуже послідовна політика - не проб'єш. Яких доказів треба? От відкрили торік у Луганську українську книгарню і з'ясувалося, що все прекрасно, власник радісно повідомляє ЗМІ, що міф про непопулярність української книжки в Донбасі розвіяно. І тут книгарню закривають. А ще поцікавтеся у видавців, скільки років, починаючи з середини 90-х, українські дистриб'ютори намагалися зайти на Донбас - і все марно: весь Донбас контролюють російські дистриб'ютори, глухо як в танку - жодна українська миша не проскочить! Спитайте, скільки років наші намагалися зайти хоча б у мережу Укрпошти. Подивіться, які книжки продає Укрпошта! А це наймасовіший дистриб'ютор, бо поштове відділення є в кожному селі. Росіяни були впевнені, що все підготували. Що вони, як терміти, мовляв, «фейкову державу» зсередини сточили. А держава не дуже зважала, що це була свідома діяльність. Війна спецслужб в умовах корупції - «дєло тонкоє», хто його там розбере - чи то п'ята колона, чи чувак просто гроші взяв.

- Що цікавого побачимо від вас найближчим часом? До Львова на Книжковий форум не їдете?

- Маю в програмі аж три презентації, найголовніша з яких для мене - «Літопис Самовидців». Ідея проекту моя, це збірник, який включає тексти понад сотні авторів - як відомих літераторів, блогерів, журналістів, так і анонімних мережевих «ніків», які були свідками й учасниками найдраматичніших подій новітньої української історії. Від Євромайдану до АТО, від листопада 2013-го по літо 2014-го. Книжка простежує, в хронологічній послідовності, зміну настроїв і глибинні психологічні трансформації в українському суспільстві. Колективний портрет "народження нації", що за дев'ять місяців пройшла шлях від мирного протесту до визвольної війни. Проект унікальний, бо його складено з найпопулярніших за цей час дописів у соцмережах, інтернет-публікацій та фраментів новинної стрічки. Всі думки й почуття, оцінки й пошуки смислів зафіксовано в режимі «включеного спостереження». Цей проект - можливість доторкнутися до живої історії в мить її творення.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини