MENU

Тимошенко: Потрібно терміново знайти джерела збалансування бюджету

2358 3

Юлія Тимошенко закликає Бюджетний комітет разом з урядом доопрацювати такі зміни до бюджету,  ухвалення яких не призведе до чергового розхитування соціальної ситуації в країні.
 
Про це лідер фракції «Батьківщина» заявила під час засідання Бюджетного комітету Верховної Ради України, повідомляється на її офіційній сторінці у "Фейсбуці".
 
«Ті антисоціальні кроки, які сьогодні проводяться, вони можуть просто розхитати все! Я прошу вас: знаходьте інші джерела збалансування бюджету», - сказала вона.
 
За словами Тимошенко, скорочення бюджету потрібно робити, але системне й правильне.  
 
«Успіх проведеної в країні героїчної Революції залежить від того, наскільки буде недопущена контреаолюція», - зауважила народний депутат.
 
Вона також закликала Бюджетний комітет підняти як головне питання децентралізації місцевих бюджетів.
 
«У нас проблема в тому, що сільські, селищні бюджети і бюджети міст районного підпорядкування порівняно з 2014 роком практично не отримали власних і закріплених податків», - наголосила лідер фракції.
  
Також Тимошенко нагадала про те, що Верховна Рада раніше подала уряду свої пропозиції до Держбюджету, узагальнені Бюджетним комітетом: «хочеться просто по-людськи дізнатися, на який гвіздок це повісили? Де воно? В якому приміщенні?»
 
«Нам потрібно попросити уряд надати відповіді за нашими пропозиціями, адже в тому варіанті, який отримали, ми не побачили жодної врахованої пропозиції Бюджетного комітету», - наголосила лідер «Батьківщини».
 
За словами Тимошенко, в урядовому варіанті змін до бюджету «немає ні стратегії, ні філософії, ні правильного державницького підходу».
 
«Коли ми говоримо про певні цифри доходів і видатків, нам потрібно відчути всю ситуацію, в якій сьогодні живе країна, і перекласти це на мову бюджету», - зазначила вона.
 
Лідер фракції «Батьківщина» також звернула увагу членів Бюджетного комітету на той факт, що дефіцит бюджету, запропонований у змінах, навіть не висвітлений в офіційних показниках.
 
«Ми порахували все, всі квазіоперації, які закладені у Бюджет, і отримали точну цифру - 218 млрд. грн. Це дірка -  11,8% ВВП, і це страшні речі, вони абсолютно точно не забезпечені дохідною частиною», - повідомила Тимошенко.
 
За її словами, Верховна Рада і Бюджетний комітет, як ключовий учасник бюджетного процесу мають підняти ці питання, «тому що обвал може статися досить швидко і не прогнозовано».
 
Також Юлія Тимошенко зазначила, що коли мова йде про динаміку державного та гарантованого  державою боргу, то, згідно з діючим законодавством, якщо розмір загального державного боргу є вищим за 60%, то це вже потребує спеціального дозволу парламенту.
 
«При доопрацьованому бюджеті граничний обсяг державного боргу збільшено майже на 219 млрд. грн. або на 18,6%,  і встановлений він у розмірі 1 млрд. 394,4 грн. - а це 75,7% від ВВП. А враховуючи також наявність гарантованого державного боргу, виходить 1 трильйон 694,4 млрд. грн. -  це 91,6% ВВП.  Це говорить про те, що ситуацію потрібно розглядати разом з урядом просто в екстремальному режимі», - наголосила лідер «Батьківщини».
 
Торкаючись пропозицій Кабінету Міністрів щодо збільшення тарифів, Юлія Тимошенко звернула увагу на непрозорість державних корпорацій, починаючи від НАК «Нафтогаз України».
 
Лідер «Батьківщини» також надала пропозицію Бюджетному комітетові звернутись до уряду з вимогою негайно подати разом зі змінами до основного кошторису ще й бюджети державних корпорацій, насамперед, «Нафтогазу».
 
«Ми даємо достатньо велику суму коштів, зокрема, на рекапіталізацію НАК «Нафтогаз України» -  29,7 млрд. грн, але ми не бачимо бюджету і не знаємо, на що ці кошти будуть скеровані», -  повідомила вона.
 
Юлія Тимошенко також нагадала про пункт Коаліційної угоди, в якій чітко прописано, що баланси всіх соціальних фондів мають бути прозоро затверджені парламентом.
 
«Ми нічого не отримали, не маємо розкладки щодо Пенсійного фонду. І яке загалом має право уряд після ухвалення змін до Бюджетного кодексу самостійно затверджувати бюджет соціальних фондів?» - сказала лідер «Батьківщини».

Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини