MENU

Чи можливе просвітництво в океані безумства?

2533 0

Сидить якийсь православний донський казак з "війська Христового" чи ісламський любитель умми, дивиться на екрани західних поп-шоу, і плаче. Не може не плакати. Скрізь епатаж і трансгресія, секс, наркотики, аморальність. Брітні Спірс аморальніша за Мадонну, Леді Гага аморальніша за Брітні Спірс, Майлі Сайрус змусила Леді Гагу куріть в сторонке. Ще кілька маленьких кроків трансгресії - і межа між порно і не-порно зникне, і на екранах телешоу нарешті з'являться звичайні людські геніталії. Умма і "військо Христове" в шоці від цього, вони оголошують джихад.

Але проблема в тому, що воюючи проти західного епатажу, вони повністю переймають його логіку. Бо роблять те саме: переступають дозволені межі, шокують, лякають, епатують, "діють нестандартно" і т.д. І виявляється, що трансгресія православна нічим не краща, ніж трансгресія сексуальна. В обох випадках - насолода від преступления (без наказания).

Анексія Криму чи провокації російських літаків - це ті самі розсунуті ноги Майлі Сайрус, тільки в геополітиці, а не в шоу-бізнесі. Будь безумним, будь крейзі, будь фріком - і станеш кумиром натовпу.

Путін як геополітичний епатаж, як гео-порно.

Безумство вилізло з своїх колишніх ув'язнень, психлікарень, лепрозоріїв, кораблів дурнів - і виявилося, що воно страшенно, страшенно привабливе. Байдуже, чи воно є "західно-модернізаційним" чи "мракобісно-консервативним".

І посеред цього океану безумства найбільш радикальним сьогодні знову є common sense. Звичайний людський розум. Здатність бачити нюанси. Прагнення не шокувати, а робити правильні і зважені речі. Прагнення не переступати межі, а облаштовувати реальність у межах, які в тебе є.

Назад до просвітництва. Вперед до просвітництва.

Володимир ЄРМОЛЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини