MENU

Доходи держбюджету у січні скоротились майже на 12%

3728 0

Мінфін відзвітував про падіння доходів державного бюджету на 11.7% до 22.35 млрд грн проти 25.3 млрд грн у січні 2014 року. Однак ці цифри не відображають реальну картину, оскільки цього року Мінфін ще поки не отримував прямої допомоги від НБУ (так званого «прибутку» НБУ) в той час як минулого року вже у січні ця допомога сягнула 4 млрд грн. Тому в дійсності доходи бюджету (без врахування ролі НБУ) дещо зросли – на 4.9% р/р. 

Хоча невеликий ріст доходів це певний позитив, це далеко від того, що запланував собі уряд (+37% росту). Більше того, навіть шалена інфляція (+28.5% р/р у січні), на яку розраховує Кабімн цього року, поки що нічим бюджету не допомогла через подальше стрімке падіння споживання (роздрібний товарообіг обвалився на 23.6% р/р у січні через падіння гривні до 16 UAH/USD наприкінці 2014 року).

Якщо екстраполювати таку тенденцію на весь рік (досить оптимістичну з урахуванням нового поштовху девальвації), то ми можемо говорити про недовиконання бюджету по доходній частині на рівні 116 млрд грн. Це катастрофічна сума. Фактично ми говоримо про реалістичний рівень доходів, який на 180 млрд грн менший ніж заплановані видатки. І це сума без врахування 86.2 млрд грн квазі-фіскальних видатків (НАК «Нафтогаз України», рекапіталізація банків, Фонд гарантування вкладів). За рахунок чого будуть покривати такий фіскальний розрив ми вже писали. Наслідки – усі вже спостерігають на валютному ринку.

Лікувати таку хворобу можна тільки радикальною «ампутацією» 

Ціна держави: популярна економіка


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини