MENU

Сьогодні український День студента

7119 0

5 березня - день церковної пам'яті святого благовірного князя Ярослава Мудрого, покровителя студентів, філософів, правників, бібліотекарів та держслужбовців.

Сьогодні – день церковної пам'яті святого благовірного князя Ярослава Мудрого. Святим його шанували ще до монголо-татарської навали, але до церковного календаря він потрапив лише на початку ХХІ століття. І це окрема історія. А сьогодні для нас важливо, що святий Ярослав Мудрий є небесним покровителем українських студентів, бо саме він започаткував в Києві перші школи для християнської освіти дітей і молоді. Тому це свято для всіх освітян і працівників просвіти. Можливо, нашому Міністерству науки і освіти варто на це звернути увагу. Бо з усією повагою до святої мучениці Тетяни, вона, на відміну від святого Ярослава Мудрого, не має жодного відношення ні до студентів, ні до України. Але це теж окрема тема. А ще Ярослав Мудрий - покровитель очільників нашої держави і всіх державних службовців, бо він Великий Київський князь.

До речі, наступного 2016-го року буде 1000 років, як він почав княжити в Києві. Тому чекаємо не тільки указів про вшанування ювілею, але й гідних результатів правління нащадків святого "президента" Київської Русі. А поки варто хоча б заїхати до Софії Київської і помолитися біля княжого саркофагу. До речі, декілька років тому відкрилося, що саркофаг Ярослава - порожній. Його останки (для віруючих – святі мощі) нібито були вивезені з Києва під час Другої світової війни і зараз перебувають у Сполучених Штатах. І ця історія потребує своїх дослідників.

А ще Ярослав Мудрий є покровителем правників, суддів і юристів, адже саме йому належить перше письмове укладення наших законів – "Руська правда".

Тому, вітаючи наших правників з професійним святом, побажаємо їм бути служителями Правди Божої та Справедливості, яка не дивиться на обличчя і товщину конвертів. А ще Ярослав Мудрий – покровитель бібліотекарів і бібліотек (в т.ч. і електронних), бо саме він створив в Києві першу велику бібліотеку. Також його можуть вважати своїм покровителем і книговидавці, від яких ми чекаємо мудрих українських книжок. А ще Ярослав Мудрий – покровитель будівничих храмів і храмобудівництва, бо саме він побудував в Києві храм Святої Софії - Премудрості Божої. А ще сьогоднішній день є святом філософів та релігієзнавців, бо Ярослав – Мудрий і Святий, а філософія, як відомо, - це любов до Мудрості!

Тож давайте в цей день всі разом: студенти і викладачі, бібліотекарі і читачі, очільники держави і громадяни, судді і ув'язнені, будівничі храмів і ті, хто в них молиться, попросимо в Бога мудрості і молитов за нас і Україну від просвітителя нашої Землі і одного з найкращих правителів нашої Держави – святого благовірного князя Ярослава Мудрого. Святий благовірний княже Ярославе, моли Бога за нас і допомагай нам!

Георгій КОВАЛЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини